Ana Rădulescu, lederen for europeiske sosialarbeidere, jobber 20 timer i døgnet med å hjelpe flyktninger
– Det er desperat mangel på sosialarbeidere i grensebyene og flyktningleirene, sier Ana Rădulescu.
Fra Romania melder Ana Rădulescu om stort behov for sosialarbeidere og psykologer som kan bistå mennesker på flukt. Rădulescu har sendt oss dette bildet fra sin arbeidshverdag.
Privat
solfrid.rod@lomedia.no
«HASTER! VÆR SÅ SNILL, jeg trenger psykologer og sosialarbeidere i Bucuresti. Absolutt nødvendig å kunne russisk», skriver Ana Rădulescu på Facebook.
Hun er president i IFSW (International Federatioen of Social workers) Europa. Til Fontene sier Rădulescu at mange av grensebyene i Romania har få eller ingen sosialarbeidere. IFSW vil derfor starte en pengeinnsamling for å dekke reise og opphold for sosialarbeidere som kan tenke seg å reise dit for å hjelpe til.
Den siste uka har hun jobbet i Romania, som grenser til Ukraina, og som nå mottar mange flyktninger. Der setter hun sammen team av sosialarbeidere og sørger for at disse samarbeider med grensepoliti, brannvesen og andre nød- og hjelpeinstanser. Både grensepostene og flyktningleirene trenger sosialarbeidere, understreker hun.
Rădulescu har sitt mandat fra departementet for nødssituasjoner, og jobber tett med departementene for barn og sosial sikkerhet, samt frivillige organisasjoner.
– Støtten fra sivilsamfunnet er helt avgjørende, og organisasjonene gjør en utmerket jobb, sier hun.
130 telefoner i døgnet
Rădulescus telefonnummer er spredt i Ukraina, og hun anslår at hun får 130 telefoner i døgnet fra folk som fortsatt befinner seg i Ukraina, og som har spørsmål om flukten vekk fra krigen.
Over en million mennesker har, ifølge FN, flyktet fra Ukraina. Menn får ikke lov å reise ut, men må bli igjen for å forsvare landet. Det er hjerteskjærende å se alle kvinnene og barna som har forlatt sine menn, fedre og brødre, forteller Rădulescus.
– De er i en ekstremt vanskelig situasjon. De er selvsagt glade for å ha kommet seg unna krigen, men de har reist fra sine kjære og lagt hele livet sitt igjen på den andre siden av grensa. De har bare med seg det de kan bære.
Bekymret for barn og eldre
Rădulescu forteller at flyktningene må ta seg over grensa til Romania på egen hånd, og at det nå er svært vanskelig å få tak i biler og drivstoff.
– Jeg er svært bekymret for barn som ikke har foreldre, men som bor i fosterhjem eller på institusjon, funksjonshemmede og eldre. Dette er grupper som vil ha problemer med å flykte. Vi ber derfor alle internasjonale organisasjoner om å skape grønne ruter, slik at vi kan få mennesker som ikke kan flykte aleine over grensa til Romania, sier Rădulescu.
Hun har forsøkt å komme i kontakt med sosialarbeidere i Ukraina, men har ikke lykkes med det.
FO har tatt kontakt med Rădulescu for å formidle norske sosialarbeideres støtte og omtanke.
– Jeg vil gjerne takke dem for støtten, sier Rădulescu.
– Vi er klare og kan ta imot hvis barn kommer aleine fra Ukraina, sier Bufetat
– Sosialt arbeid viktig i krise
FO er en del av IFSW. Forbundet sier i en uttalelse at de fordømmer det russiske angrepet og ber verdenssamfunnet stille opp for sivilbefolkningen.
FO-leder Mimmi Kvisvik understreker at sosialt arbeid er viktig for å ivareta sivile under en krise.
– Sosialarbeidere er spesielt utdannet for å ivareta personer i krise, uavhengig av om det er snakk om pandemi, vedvarende fattigdom eller krig. Nå jobber våre sosialarbeiderkollegaer i Ukraina og i nabolandene for å ivareta mennesker på flukt. De trenger vår støtte, sier hun.
IFSW skriver på sin hjemmeside at «profesjonene våre har erfaring med å støtte sivilbefolkningen til å bidra til fredsbygging i Nord-Irland, El Salvador, Rwanda, Øst-Timor og mange andre steder. Vi har lært at nøkkelingrediensen for fred er å lytte til hverandre, overkomme usikkerhet og å bygge tillit.»
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad