JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner: – Vi er forventningsfulle, sier FO-tillitsvalgt

Aleris trekker seg ut av både eldreomsorg, barnevern og psykisk omsorg. Svenske Ambea, tidligere kjent som Carema, overtar omsorgsimperiet i Norge, Sverige og Danmark.
Mange i privat omsorg får ny arbeidsgiver når ALeris selger en stor del av virksomheten til svenske Ambea.

Mange i privat omsorg får ny arbeidsgiver når ALeris selger en stor del av virksomheten til svenske Ambea.

Eirik Dahl Viggen

ola.tommeras@fagbladet.no

edv@lomedia.no

Tirsdag morgen gikk det ut pressemelding fra Aleris. Konsernet selger hele omsorgsdelen i Norge, Sverige og Danmark til det svenske Ambea, et gigantisk omsorgskonsern med årlig omsetning på seks milliarder kroner.

Nå blir giganten Ambea en markedsledende omsorgsinvestor i Norge.

• FAGARTIKKEL: Brukermedvirkning er en måte å konkretisere sosialt arbeid på

FO-tillitsvalgt: – Vi er forventningsfulle

Erik Erstad, som er hovedtillitsvalgt for FO i Aleris Ungplan & BOI as, ble informert om salget på et telefonmøte klokka 7 tirsdag morgen. På forhånd hadde de tillitsvalgte ikke fått noen signaler. Det for tidlig å si sikkert, men Erstad regner med hele virksomheten fortsetter som før, bare med ny eier.

FO-tillitsvalgt i Aleris Ungplan & BOI Erik Erstad er ikke bekymret på de ansattes vegne etter salget til omsorgsgiganten Ambea. (arkivfoto)

FO-tillitsvalgt i Aleris Ungplan & BOI Erik Erstad er ikke bekymret på de ansattes vegne etter salget til omsorgsgiganten Ambea. (arkivfoto)

Eirik Dahl Viggen

– Vi er forventningsfulle. Ambea er et selskap som er vant med å drive samme type tjenester som oss, det er en fordel.

Erstad tror ikke salget er utløst av flere presseoppslagene om Aleris i forbindelse med Fagforbundets rettssak mot selskapet. Salget skal ha vært planlagt lenge før anmeldelsen (se nederst i artikkelen).

– Hva skjer med tariffavtalen?

– Det er for tidlig å si. Jeg regner med vi fortsetter med en avtale uten store endringer. Dessverre, kan man si.

Aleris Ungplan & BOI as er tilknyttet en overenskomst i NHO, den såkalte 453-avtalen. Det er en avtale de tillitsvalgte over lengre tid har kritisert for ikke å ta hensyn til den spesielle arbeidsformen innen private barnevernstjenester, med avvikende turnus og lange arbeidsperioder.

– Nå er det på tide å framsnakke sosionomene

Kevin Vågenes i humorserien Parterapi: - Jeg tror det er håp for de fleste

Bare helse blir igjen i Aleris

Aleris Helse fortsetter sin virksomhet i Norge, med private helsetilbud i klinikker over hele landet.

Ambea overtar det som i dag er to søsterselkap:

• Aleris Omsorg as, med en omsetning på over en halv milliard kroner i drift av sykehjem.

• Aleris Ungplan & BOI as, som i fjor solgte tjenester innen barnevern og psykisk omsorg for nesten 2 milliarder kroner.

Ambea-konsernet trakk seg ut av det norske markedet etter Carema-skandalene i 2011, men kommer nå tilbake for fullt. Det svenske gigantselskapet har også nylig kjøpt de fem selskapene i Heimta, som leverer tjenester innen barnevern og rusomsorg.

Slo alarm etter at Ambea kjøpte opp virksomheten

Skandalene sto i kø

Ambea var kjent i omsorgsmarkedet under navnet Carema inntil sju år siden. Etter en lang rekke skandaler med omtale i svenske medier, begravde selskapet navnet Carema og omdøpte alle omsorgsselskapene sine. Det handlet om svikt i rutiner, underbemanning, eldre som ble liggende uten tilsyn og det ansatte mente var uforsvarlig kostnadsbesparing, der veiing av bleier fikk stor oppmerksomhet. Samtidig ble det avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.

En runddans av oppkjøp

Etter skandalene i Sverige trakk Ambea seg ut av Norge og solgte driften av tre sykehjem og hjemmetjenester i Oslo til investor Tom Erik Tidemann-Andersen og Una Aas - grunnleggerne av Unicare. To år senere betalte investorfondet Icon capital 52 millioner for halvparten av selskapet ved et oppkjøp gjennom IC Care. Una Aas reinvesterte deler av fortjenesten i utleieboliger i Trysil.

Aksjene er senere videresolgt til G Square Capital.

– De ansatte får regninga

Leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås, frykter de ansatte får en stadig større regning å betale etter hvert som de mange oppkjøpene skal finansieres.

Når de møter til lønnsforhandlinger er det lite eller ingenting igjen å forhandle om.

– Det er de ansatte som ender med regninga. Vi risikerer å få dette i fanget ved neste tariffoppgjør. Det er driften som skal finansiere oppkjøpene, og da finnes det ofte ikke penger igjen til lønnsutvikling, påpeker hun.

Follerås peker også på at verken de som jobber i sykehjemmene eller beboerne har valgt å bli eid av det svenske storkonsernet.

– Det er ikke mye valgfrihet her. Først tvinges ansatte og beboere over fra kommunen til omsorgsaktører som vinner anbud, så selges de til nye aktører som ser profittmuligheter i omsorgsmarkedet.

Christian Wiik Kynsveen klar for FO-ledelsen

Ingen innvirkning på rettssaken

Fagforbundet har en pågående sak mot Aleris Ungplan & BOI as. Forbundet gikk til sak på vegne av 26 tidligere ansatte som var tilknyttet som konsulenter. Kravene fra de ansatte spenner fra en halv til halvannen million kroner.

Aleris Ungplan & BOI as er en del av omsorgsvirksomheten som nå overtas av Ambea. Rettssaken skal skje på nyåret.

– Salget får ikke noe innvirkning på selve saken. Den går sin gang. Det kan selvsagt hende at Ambea har en annen tilnærming og strategi enn Aleris, men det gjenstår å se, sier forbundsadvokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet.

Forventer mer privatisering i Norden

Ambea har lagt 2,6 milliarder svenske kroner på bordet for Aleris omsorgsvirksomhet, opplyser Dagens Næringsliv.

På en pressekonferanse uttaler selskapet at de forventer mer privatisering av velferden i de nordiske landene.

På Ambeas nettsider omtales investeringene som stabile og med en solid tilvekst også under tider med finansiell turbulens.

Mer om Aleris-saken:

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Mediestunt, sier Aleris-sjefen om Fagforbundets anmeldelse

Aleris kaster ut konsulentene som har saksøkt selskapet

Da Roger skulle tilbake til Aleris etter pappapermisjonen, var jobben borte: – Dette har blitt en skitten bransje

Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år