JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Christian Wiik Kynsveen klar for FO-ledelsen

Barnevernspedagog Christian Wiik Kynsveen (30) kan denne uka velges inn i FOs toppledelse, som den første mannen siden 2015.
Christian Wiik Kynsveen, barnevernspedagog fra Nordland, trolig i FO-ledelsen fra 17. oktober 2018

Christian Wiik Kynsveen, barnevernspedagog fra Nordland, trolig i FO-ledelsen fra 17. oktober 2018

Eirik Dahl Viggen

solfrid.rod@lomedia.no

Christian Wiik Kynsveen er faglig sterk, har stor arbeidskapasitet og representerer en ny generasjon FO-ere, mener valgkomiteen. De innstiller enstemmig Wiik Kynsveen som ny leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger og medlem i arbeidsutvalget. Valget skjer i landsstyret onsdag.

Barnevernspedagogen bor i Sandnessjøen og var ferdig utdannet på Universitetet i Tromsø for åtte år siden.

Vil kjempe for barnevernspedagogene

– Dette er veldig spennende. Jeg gleder meg enormt til å være en del av ledelsen og til å kunne drive en mer framoverlent politikk fra FO. Ikke minst er jeg klar for å kjempe for barnevernspedagogene, sier Wiik Kynsveen.

– Hva mener du med mer framoverlent?

– Vi har behov for et kompetanseløft og økt bemanning i barnevernet. Det må på plass en bemanningsnorm slik at de ansatte får den tiden de trenger til hvert enkelt. Vi må jobbe mer framoverlent samtidig som vi ser at barnevernsarbeidere blir utsatt for et enormt press. Det er viktig å sikre nok ressurser til forebygging og tidlig innsats. FO må også stå hardt på for å få flere av våre folk inn i skolen. FOs profesjoner gjør en uvurderlig jobb der.

Bedre innhold i utdanningene

– Valgkomiteen understreker at du er opptatt av utdanningspolitikk og følger forsøket med femårig utdanning i Bodø. Hva mener du må gjøres med utdanningen?

– For meg er ikke det viktigste om utdanningen er treårig eller femårig. Men innholdet må bli bedre. Praksis må bli mye bedre, i dag er det vilkårlig hvor studentene har praksis. Noen har praksis helt andre steder enn i barnevernet. Jeg ser fram til å samarbeide tett med FO-studentene om dette.

Stor porsjon ydmykhet

– Måtte du tenke deg om da valgkomiteen ringte?

– Nei, jeg trengte ikke betenkningstid. Det var et klart ja.

– Hva er dine sterke sider inn i FOs ledelse?

– Jeg er en person som evner å jobbe strukturert og kreativt. Jeg har bred erfaring fra barnevern, både første- og annenlinje. Jeg har godt humør og er en god teamarbeider. Jeg har lyst til at vi skal jobbe tett sammen i ledelsen, samtidig som jeg også kan jobbe selvstendig. Og så har jeg en stor porsjon ydmykhet for denne jobben.

Tjelflaat forlater FO-ledelsen

Fordel med en mann i ledelsen

– Du har mindre tillitsvalgterfaring enn folk vanligvis har når de går inn i slike verv?

– Ja, det er der den ydmykheten kommer inn. Jeg har vært med i FO Nordland siden 2010, og det har skjedd mye på de årene. Jeg synes det er stilig av valgkomiteen å gå for en ung kandidat. De bygger framtida for FO.

– Hva tenker du om å være den eneste mannen i ledelsen?

– Det er jeg vant til i mitt yrke, så det tenker jeg ikke på for min egen del. Men for FO mener jeg det er en styrke å få en mann inn i ledelsen.

Bredde og erfaring

Sin unge alder til tross, Wiik Kynsveen har erfaring fra flere av barnevernspedagogens kjernearbeidsområder, understreker leder i valgkomiteen Einar Ingebrigtsen.

– Han har flere videreutdanninger, og har hatt flere verv i FO Nordland. Han er ivrig, uredd, lojal, opptatt av faget og utdanningsdebatten, har digital kompetanse og er ikke redd for det arbeidstrykket som venter i Mariboes gate (FOs hovedkontor, red.anm.)

«Avgjørende for valgkomiteens innstilling ble en vekting av bredde i FO-erfaring og lederkompetanse/-erfaringer. Valgkomiteen har og gitt geografi en viss betydning, da nåværende AU har en hovedtyngde av medlemmer fra sørøst-delen av Norge», heter det i innstillingen til landsstyret.

– Nå er det opp til landsstyret

Det har vært en ledig plass i FO-ledelsen siden Irmelin Sangolt Tjelflaat måtte trekke seg på grunn av helseproblemer i januar i år. Landsstyret skulle velge ny barnevernspedagog i juni. Valgkomiteen innstilte enstemmig på Elin Lindberg Kjeldsen, men det ville ikke landsstyret være med på.

FO utsatte valget av barnevernspedagog til ledelsen

I et lukket møte bestemte de å utsette valget til oktober. Ettersom møtet var lukket, er årsaken til dette hemmelig. Valgkomiteens Einar Ingebrigtsen sa til Fontene at det hele var en selsom seanse.

– Tror du det går bedre denne gangen?

– Vi har vært veldig grundige, og vi er svært komfortable med denne innstillingen. Det var vi forrige gang også, og vi står inne for den innstillingen vi la fram den gang. Nå er det opp til landsstyret. Jeg kan ikke forestille meg at de vil stemme oss ned en gang til.

Lederlønna sakker akterut i kvinnedominerte etater

– Nå er det på tide å framsnakke sosionomene

Christian Wiik

Født 6. september 1988

Utdannet barnevernspedagog i Tromsø 2010

Master i samfunnsvitenskap fra Nord Universitet

Videreutdanning i ledelse og miljøterapi

Har jobbet som miljøterapeut og leder i Bodø kommune, i Bufetat og i Tromsø kommune (skole).

Barnevernskonsulent i Leirfjord kommune siden 2016

Nestleder FO Nordland og nestleder i FO-klubben i Leirfjord kommune

Christian Wiik

Født 6. september 1988

Utdannet barnevernspedagog i Tromsø 2010

Master i samfunnsvitenskap fra Nord Universitet

Videreutdanning i ledelse og miljøterapi

Har jobbet som miljøterapeut og leder i Bodø kommune, i Bufetat og i Tromsø kommune (skole).

Barnevernskonsulent i Leirfjord kommune siden 2016

Nestleder FO Nordland og nestleder i FO-klubben i Leirfjord kommune