Adam og Johannes besøkte kongen: – Han fikk en tåre i øyet av det vi sa
De har lærevansker, men begge har klart å få jobb gjennom stiftelsen HELT MED. Da de fikk audiens på slottet, var det særlig én ting de var opptatt av å fortelle kongen.
Adam Berge (t.v) og Johannes Tveitnes skrev til kongen og ba om audiens. De ville snakke til ham om HELT MED, slik at flere med funksjonsnedsettelser skal få mulighet til å få en vanlig jobb.
Hanna Skotheim
anne@lomedia.no
Adam Berge (23) og Johannes Tveitnes (27) vil at flere med funksjonsnedsettelser skal få ta del i arbeidslivet. Det fikk de snakke med kongen om i audiens tidligere denne uken. De skrev til kongen for en stund siden og ba om møte, både hver for seg og sammen, og da invitasjonen fra slottet kom, forteller Johannes at han ble helt satt ut. Han ringte vennen Adam og ba ham sette seg ned og holde seg fast. Da de kom ut på slottsplassen etter audiensen, ble de heiet fram av et stort publikum og stiftelsen HELT MED, og de gikk rett til TV2-mikrofonen for intervju.
Adam Berge (t.v) og Johannes Tveitnes ble intervjuet av TV2 etter å ha vært i audiens hos kongen.– Vi fortalte kongen at 100.000 personer med utviklingshemming eller lærevansker er uten arbeid. Det virket som det gjorde inntrykk på kongen, sa de til Fontene etterpå.
Hanna Skotheim
– Det ble noen tårer
Inne på slottet ble de tatt imot av en knekt, før de ble ført til Fugleværelset. Der fikk de en kort innføring i hvordan de skulle te seg. Så ble de ført inn på kongens kontor. De bukket og satte seg i hver sin stol. De fortalte Hans Majestet hva stiftelsen HELT MED holder på med, og de fortalte om seg selv. Johannes og Adam forteller at de snakket med kongen om de 100.000 personene som står uten jobb, fordi de har utviklingshemming eller lærevansker.
– Jeg så en tåre i øye hans, fordi vi formidlet noe viktig. At personer som oss, med ulike vansker, ikke er med i arbeidslivet. Vi må få flere i jobb, sier Adam Berge til Fontene ute på slottsplassen.
Johannes Tveitnes nikker til det vennen forteller:
– Det kom en tåre, det stemmer, bekrefter han og forteller at når kongen ble rørt, så ble de også rørt.
– Hvis noen kan gjøre noe med dette, så er det dere, sa kongen, og da ble det noen tårer på oss også, sier han.
De fikk ideen om å skrive til kongen etter Arendalsuka. – Da hadde vi snakket om HELT MED til mange politikere og vi hadde møtt Torbjørn Røe Isaksen. Vi snakket i bilen hjem om hvem som skulle bli den neste, og da tenkte vi kongen! forteller Johannes Tveitnes.
Hanna Skotheim
Målet deres er å få 100.000 mennesker med funksjonsnedsettelser ut i ordinær jobb.
– Vi håper kongen tar dette med i nyttårstalen og snakker med regjeringen om det, sier de.
Petter (21) har fått fast jobb. – Han er unntaket, ifølge daglig leder i HELT MED
HELT MED skaper jobber
Stiftelsen HELT MED er med på å opprette arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming og lærevansker og bidrar til at de blir rekruttert inn i arbeidslivet og får oppfølging. Adam og Johannes er blant 160 personer som hittil har fått jobb på ordinære arbeidsplasser gjennom stiftelsen.
Adam jobber som servicemedarbeider på Eiganes barneskole i Stavanger.
– Jeg gjør det meste av oppgaver unntatt å være lærer. Jeg koster skolegården, tømmer søppel, tar imot skolemelk, bidrar i elevarbeid. Jeg trives fordi det er selvstendig arbeid, forteller han til Fontene.
Adam Berge jobber på Eiganes skole i Stavanger. Rektor ved skolen tar en filmsnutt for å vise elevene. – Nå tror jeg alle elevene får vite hvem jeg er, sier Adam Berge.
Hanna Skotheim
Han søkte jobben og hadde to runder med intervju, først med HELT MED og deretter med arbeidsgiver, før han ble tilbudt deltidsstillingen i 60 prosent.
Johannes Tveitnes jobber på Strand rådhus i Rogaland. Han henter post, sjekker om det er klær som ligger igjen i skateparken og som må legges i glemmekasse, passer på at det er papir i kopimaskinen.
– Jeg er engasjert i politikk og har gått forbi rådhuset gjennom hele oppveksten, og nå jobber jeg der! sier han.
Ønsket seg vanlig jobb
Før de fikk jobb gjennom HELT MED, hadde de begge jobber i bedrifter for varig tilrettelagt arbeid (VTA). De var ikke fornøyd med oppgavene de gjorde og ønsket seg jobb på en vanlig arbeidsplass.
– I en VTA-bedrift forteller en arbeidsleder deg hva du skal gjøre og passer på. I jobben jeg har nå på Eiganes barneskole får jeg være mye mer selvstendig og ta initiativ, og det liker jeg, sier Adam Berge.
Johannes jobbet også tidligere i en VTA-bedrift. Han måtte luke bed og bære ved.
– Det var ikke gøy, det var ikke meg! Derfor googlet jeg stilling for uføretrygdede og fant den HELT MED lyste ut på rådhuset, forteller han.
På slottet ble de møtt av en knekt. De signerte audiens-protokollen og ble ført til Fugleværelset. Der ble de møtt av en adjutant som fortalte om audiensen og sa hvordan de skulle titulere kongen.
Hanna Skotheim
Johannes forteller at han har språkvansker. Adam sier han har lese- og skrivevansker og at han skjelver på hendene.
– Hva drømte dere om å bli da dere var barn?
– Jeg drømte vel om å bli politi, sier Johannes Tveitnes.
– Og jeg så sikkert for meg å bli brannmann, sier Adam Berge og legger til:
– Men vi så vel begge to at det ikke var mulig, fordi det kreves visse fysiske tester. Men det er så utrolig viktig likevel å få være i et inkluderende arbeidsliv, ha en god arbeidsplass, sier han.
Arbeidsgiverne er med
På slottsplassen har arbeidsgiverne deres møtt opp, både fra Eiganes skole og fra rådhuset. Rektor Colin Pritchard-Davies oppfordrer langt flere arbeidsgivere til å samarbeide med HELT MED.
Adam Berge og Johannes Tveitnes møtte et godt publikum på slottsplassen etter audiensen, her med politiker Thorbjørn Vereide.
Hanna Skotheim
– Jobben Adam gjør er ikke en jobb vi har laget, det er reelle arbeidsoppgaver. Det er ikke sånn at Adam gjør en liksom-jobb. Han er også et forbilde for elevene, for han viser at det er flere veier inn i arbeidslivet, sier rektoren.
– Hva vil du si til arbeidsgivere som vurderer å inngå samarbeid om å få uføretrygdede ut i deltidsjobb?
– Jeg vil si at det krever noe, men det skulle bare mangle. Vi følger jo opp våre øvrige arbeidstakere også, sier han.
35 kommuner er med
Jarle Eknes er daglig leder i HELT MED og spesialist i klinisk psykologi. Han er begeistret for audiensen og benytter anledningen til å få budskapet ut om at flere må få mulighet til å komme ut i jobb.
Per nå er 35 kommuner med, og stiftelsen har 60 nye jobber som kan lyses ut, når rammebetingelser er på plass.
– I starten var det privat næringsliv som tilbød jobber, men nå kommer større aktører i kommunene, sier han.
Jarle Eknes er daglig leder i Stiftelsen HELT MED.
Hanna Skotheim
Han understreker at tilbudet fra HELT MED er ment som et supplement til andre arbeidsordninger som dagsenter og varig tilrettelagt arbeid. Eknes fremhever også at de som får jobb gjennom HELT MED kan gjøre karriere som andre:
– Det er ikke slik at de som har fått jobb bare skal være takknemlige og bli i jobben. De kan se etter nye muligheter.
Snakk om arbeidslivet og drømmejobben, oppfordrer Jarle Eknes i HELT MED
Johannes Tveitnes er ikke snau med drømmene sine:
– Jo, jeg kunne jo tenkt meg en karriere på rådhuset og bli ordfører!
Slik fungerer HELT MED
• Samarbeider med arbeidsgivere om å opprette arbeidsplasser og lyser ut stillinger for personer med utviklingshemming/lærevansker, slik at de kommer ut i deltidsjobber kombinert med uføretrygd.
• HELT MED gjør det første intervjuet, deretter holder arbeidsgiver intervju med aktuelle søkere.
• Ordningen er ment som et supplement til Navs tiltak og virkemidler. HELT MED sørger for at arbeidstakerne får tilstrekkelig oppfølging og opplæring.
• HELT MED får midler over statsbudsjettet.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Slik fungerer HELT MED
• Samarbeider med arbeidsgivere om å opprette arbeidsplasser og lyser ut stillinger for personer med utviklingshemming/lærevansker, slik at de kommer ut i deltidsjobber kombinert med uføretrygd.
• HELT MED gjør det første intervjuet, deretter holder arbeidsgiver intervju med aktuelle søkere.
• Ordningen er ment som et supplement til Navs tiltak og virkemidler. HELT MED sørger for at arbeidstakerne får tilstrekkelig oppfølging og opplæring.
• HELT MED får midler over statsbudsjettet.