JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jan Aarskog har vært kritisk til finansieringen av statlig barnevern, men skryter av regjeringen etter dagens nyhet om mer penger.

Jan Aarskog har vært kritisk til finansieringen av statlig barnevern, men skryter av regjeringen etter dagens nyhet om mer penger.

Helge Skodvin

260 millioner mer til statlig barnevern: – Dette vil snu opp ned på hele situasjonen vår

Jan Aarskog, tillitsvalgt i Bufetat, feirer dagens nyhet om 260 millioner kroner til statlig barnevern: – Nå kan vi faktisk ha et rimelig godt barnevern.
11.05.2023
12:01
11.05.2023 17:17

simen@lomedia.no

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge rundt 260 millioner kroner for å styrke det statlige barnevernet. I pressemeldinga står det at 60 millioner kroner av disse midlene skal gå til å få større framdrift i arbeidet med å øke kapasitet og kvalitet i statlige barnevernsinstitusjoner.

– Styrkingen av det statlige barnevernet er nødvendig for at barn med store og sammensatte behov skal få hjelpen de trenger, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

60 millioner til institusjoner

En av grunnene til at regjeringen velger å bevilge mer penger, er at andelen barn med store og komplekse behov øker.

– Det har tidligere blitt bevilget 150 millioner kroner i 2022 og 10 millioner kroner i 2023 til å styrke de statlige institusjonene og enkelte av de ideelle. Med en styrking på 60 millioner kroner kan arbeidet med å tilpasse og gjøre statlige institusjoner i stand til å ta seg av barna med de største behovene bli videreført og forsterket, sier Toppe i pressemeldinga.

I dagens Klassekampen fikk ministeren spørsmål om hvor mye av de 260 millionene som er prisjustering og hvor mye som er en satsing. Toppe svarer at 175 millioner kroner kommer i tillegg til prisveksten. 

Mer til fosterhjem

Regjeringen foreslår å bevilge 13,3 millioner kroner til spesialiserte fosterhjem. Det er planlagt å styrke tilbudet med 20 spesialiserte fosterhjem knyttet til ideelle leverandører.

Regjeringen har et uttalt mål om å fase ut kommersielle aktører i barnevernet.

– Flere spesialiserte fosterhjem vil bidra til at flere barn slipper lang ventetid på et mer varig bosted i fosterhjem, sier Toppe.

– Vil snu opp ned på situasjonen

Jan Aarskog, FO-tillitsvalgt i Bufetat sier at pengene som nå blir bevilget er helt i tråd med det FO og arbeidsgiver har bedt om. Aarskog har vært kritisk til situasjonen i statlige barnevernsinstitusjoner.

– Dette vil snu opp ned på hele situasjonen vår. Nå kan vi faktisk ha et rimelig godt barnevern, sier Aarskog.

Tidligere kutt i statlig barnevern har vært begrunnet med at det var færre barn på institusjonene.

– Men vi har gitt beskjed om at det skyldes at det er mer krevende. Vi vil ikke fylle opp plassene uten å tenke på de reelle behovene til ungene, og det slipper vi nå. Dette er et budsjett som er tilpasset barnets beste, sier Aarskog.

Fornøyd med øremerking

Hva er det viktigste dere har fått gjennom?

– Jeg er fornøyd med at det er øremerkede midler til en del ting, som statlige institusjoner og fosterhjem. I tillegg er Kjersti Toppe klar på at styrkingen av spesialiserte fosterhjem blant de ideelle skal føre til at barn slipper lang ventetid. Det betyr også at Bufetat ikke kan kutte i sine spesialiserte fosterhjem, for da vil vi jo være like langt, og ikke oppfylle statsrådens mål om at barn skal slippe lang ventetid, sier Aarskog.

11.05.2023
12:01
11.05.2023 17:17