17 prosent av FOs medlemmer opplever seksuell trakassering på jobben, mot 4 prosent i arbeidsstyrken ellers
– Jeg er overrasket over et så høyt tall. For meg sier det noe om enda en arbeidsmiljøbelastning for våre medlemmer, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
FO-leder Mimmi Kvisvik er bekymret for medlemmenes arbeidssituasjon. De er langt mer utsatt for seksuell trakassering enn andre yrkesgrupper.
Jan-Erik Østlie
Ansatte i barnevernsinstitusjoner, tjenester til personer med utviklingshemming og psykisk helse og rus er aller mest utsatt for seksuell trakassering, sa Fafo-forsker Jørgen Svalund da han presenterte en ny undersøkelse blant FOs medlemmer under Arendalsuka.
Forekomsten av seksuell trakassering i arbeidslivet ligger stabilt på rundt fire prosent. Blant FOs medlemmer forteller så mange som 17 prosent at de har opplevd seksuell trakassering i løpet av de siste 12 månedene. Forskjellen forklares med trakassering fra brukerne av tjenestene.
44 prosent av FOs medlemmer truet på jobb siste året
– Et stort arbeidsmiljøproblem
Undersøkelsen skiller mellom fysisk, verbal og ikke-verbal seksuell trakassering. Fysisk trakassering, som kan være alt fra berøring til overgrep og voldtektsforsøk, forekommer sjeldnere enn de to andre formene. Men fire av ti ansatte i tjenester til personer med utviklingshemming opplever dette en gang i måneden eller oftere. Det er et veldig høyt tall, ifølge forskeren.
– I tillegg er det slik at mange av dem som ikke selv har opplevd seksuell trakassering kjenner noen på egen arbeidsplass som har blitt utsatt. Dette er et stort arbeidsmiljøproblem, sier Svalund.
40 prosent svarer at de har blitt verbalt eller ikke-verbalt trakassert eller kjenner noen på arbeidsplassen som har blitt det. For fysisk trakassering er tallet 27 prosent.
Menn og kvinner er like utsatt for seksuell trakassering, men forskningen tyder på at menn sliter mer enn kvinner i etterkant.
– Hva kan gjøres for å forebygge mer?
– Det trengs nok ulike tiltak. Noen av brukerne er syke, andre mottar tjenester hjemme. Det er mange ulike utfordringer her. Kommunene kan stille krav. Og de må kartlegge risikoen og se på bemanningen, sier Svalund.
Fafo-forsker Jørgen Svalund presenterte nye tall under Arendalsuka.
Solfrid Rød
– Hva er det brukeren uttrykker?
FO vil jobbe mot seksuell trakassering lang samme spor som kampen mot vold og trusler: med en nullvisjon og gjennom å fastholde arbeidsgivers ansvar, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.
I tillegg er det nødvendig å se på om det trengs andre tiltak fordi dette er en ny uttrykksform som ikke har vært med i undersøkelser tidligere og mye av trakasseringen kommer fra brukerne av tjenester, påpeker hun.
– Vi har møtt seksuell trakassering i arbeidslivet generelt gjennom å utvikle bedriftskultur og spilleregler. Her må vi parre arbeidsmiljømessige krav med sosialt arbeid. Vi skal ikke akseptere, men vi må prøve å forstå hva som ligger bak. Hva er det brukeren uttrykker? Er det sinne, frustrasjon, hjelpeløshet?
– Jeg vil utfordre Arbeidstilsynet
Mens ansatte som trakasserer kolleger kan få advarsler og til slutt miste jobben, kan ikke brukerne ekskluderes fra tjenestene, påminner Kvisvik.
Både for arbeidssituasjonen og kvaliteten på tjenestene er det avgjørende å få bukt med dette problemet, mener FO-lederen. Hun trekker fram tilstrekkelig bemanning, god ledelse og riktig kompetanse som viktige forutsetninger for en tryggere arbeidshverdag.
– Vi er ganske kjappe på det fysiske, men ofte ikke så kjappe på det organisatoriske. Det gjelder både kartlegging, tilsyn og tiltak. Arbeidsgiver har ansvaret. Vi skal bistå som ansatte, tillitsvalgte og vernetjeneste. Og så vil jeg utfordre Arbeidstilsynet til å se nærmere på seksuell trakassering, sier Kvisvik.
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen