Lønnsoppgjøret i staten er i gang:
– Dette er ikke tiden for å sette grupper opp mot hverandre og si at noen har gjort en bedre innsats enn andre
FO-nestleder Marianne Solberg skjønner at folk kan bli skuffet over lønnsøkningen i år, men mener offentlig ansatte har gode forhandlingskort i kommende lønnsoppgjør.
Marianne Solberg, nestleder i FO, mener de ansatte i offentlig sektor vil ha gode forhandlingskort i de kommende lønnsoppgjørene.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
Partene i statsoppgjøret møttes klokka 10 tirsdag, og LO Stat leverte sine krav til statens personaldirektør samtidig med de andre hovedsammenslutningene, YS Stat, Unio og Akademikerne.
LO Stat forhandler blant annet på vegne av Fellesorganisasjonen (FO). Av FOs medlemmer som jobber i staten, er de fleste ansatt i statlig barnevern, mens noen er ansatt i kriminalomsorgen og departementene.
Fem krav
I en pressemelding skisserer LO Stat sine hovedkrav:
• Reallønnsvekst for alle medlemmer.
• Generell lønnsutjevning.
• Å minske forskjellene mellom kvinner og menns lønn.
• Å ivareta de lavest lønte arbeidstakerne.
• At disponible midler i årets oppgjør gis som kronetillegg på hovedlønnstabellen.
– Vi har sagt at vi forventer en reallønnsvekst til alle ansatte i staten. Vi forutsetter også at det gis sentrale tillegg, sier FO-nestleder Marianne Solberg på telefon til Fontene etter at kravene er overlevert.
Oversatt betyr det at LO Stat krever at alle ansatte får mer å rutte med neste år, og at det ikke skal gis penger i lokale forhandlinger, men heller fordeles sentralt.
– Et rart tariffoppgjør
Egentlig skulle Marianne Solberg vært sammen med forhandlingsdelegasjonen til LO Stat på kravoverleveringen. Hun måtte istedenfor nøye seg med å følge det hele på stream i det provisoriske kontoret i gangen hjemme.
– Det er et veldig, veldig rart tariffoppgjør på mange måter. At vi må ha diskusjoner om vi kan sitte i samme rom, eller om vi da kan bli satt i karantene, er ganske rart, sier Solberg.
De fleste hadde sett for seg et ganske godt lønnsoppgjør i år. Men da koronaen kom, og lønnsoppgjøret ble utsatt til høsten, snakket arbeidsgiversiden om at ingen kunne forvente seg lønnsvekst i år.
I frontfaget, som forhandler lønna for ansatte i konkurranseutsatte industribedrifter, ble partene etter lange forhandlinger enige om en lønnsøkning på 1,7 prosent. Den forventede prisveksten i år er på 1,4 prosent. I Norge er det tradisjon for at lønnsoppgjørene i andre bransjer og sektorer følger frontfagets økonomiske ramme.
– Det sier seg selv om at det ikke blir så mye å forhandle om, sier Solberg.
– Hvorfor krever dere sentrale lønnstillegg og at det ikke skal gis tillegg lokalt på arbeidsplassene?
– Vi mener vi da har større kontroll over lønnsutviklinga, og vi er opptatt av at det skal være en solidarisk fordeling. I år er det ekstra viktig fordi frontfaget har gitt oss en liten ramme. Det er krevende å sette i gang hele apparatet ute i Norge, og det føles bortkasta når det er snakk om så lite penger.
Skjønner at folk føler på skuffelse
FO-nestlederen tror det blir krevende forhandlinger nettopp fordi det er så lite penger å forhandle om.
– Vi er opptatt av at det blir en god likelønnsutvikling. Et av de felles kravene vi i LO Stat har overlevert, handler om å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
– Kommer dere til å holde dere til den økonomiske ramma fra frontfaget?
– Ja, det er alltid utgangspunktet. Men det er klart den gir oss mindre handlingsrom til å fordele pengene i år.
– Mange av FOs medlemmer har jobbet under krevende forhold i koronatid og er kanskje skuffet over en lønnsøkning på 1,7 prosent?
– Jeg skjønner de som har stått på dag og natt, som har vært innovative og fleksible, men det understreker vi også når vi nå går inn i forhandlingene. Folk har gjort en ekstraordinær innsats. Det har vist seg at vi har solide offentlige tjenester og flinke folk som jobber der. Men vi må se det store bildet, og på lang sikt er det viktig å forholde seg til frontfagsmodellen. Dette er ikke tiden for å sette grupper opp mot hverandre og si at noen har gjort en bedre innsats enn andre, det kommer det ikke noe godt ut av. Det er bredden i laget som har vært viktig, mener Marianne Solberg.
– Gode forhandlingskort i kommende lønnsoppgjør
FOs nestleder minner om at det ikke er lenge til neste lønnsoppgjør. Mellomoppgjøret kommer allerede til våren.
– Innsatsen folk har lagt ned på jobb gir oss gode og tunge forhandlingskort i kommende oppgjør i offentlig sektor. Vi har sett hvor viktig disse tjenestene er for landet og for verdiskapningen i privat sektor, sier Solberg.
– Du er ikke redd for at innsatsen blir glemt når koronaen er over?
– Det skal vi ta ansvar for at ingen glemmer. Vi skal holde fanen høyt.
Partene må bli enige om et resultat før midnatt 15. september, hvis ikke går oppgjøret til mekling.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad