JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken får støtte fra Brüssel

Norge kan holde private selskaper unna barnevernet uten å bryte EUs regler om fri konkurranse. Det har overvåkingsorganet ESA slått fast.
23.06.2010
12:39
16.12.2013 13:38

solfrid.rod@lomedia.no

To kommersielle selskaper har klaget Norge inn for ESA for brudd på EUs regler om fri konkurranse i barnevernspolitikken.

Når den norske regjeringen prioriterer ideelle organisasjoner framfor private firmaer i tildelingen av oppdrag for barnevernet, bryter Norge med prinsippene om konkurranse om offentlige innkjøp, ikke-diskriminering og friheten til å levere tjenester, mente de to klagerne.

De fikk ikke medhold da overvåkingsorganet ESA behandlet klagene i begynnelsen av denne uka. ESA slår fast at Norge, ut fra sitt sosiale system, kan reserve offentlige kontrakter av denne typen for non-profit-virksomheter, skriver ABC Nyheter.

Ikke diskriminerende

ESA overvåker hvordan EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein etterlever EØS-avtalen.

I uttalelsen fra ESA heter det at det norske systemet ikke prioriterer norske kommersielle aktører på bekostning av firmaer etablert i andre europeiske land. Praksisen med å prioritere ideelle organisasjoner er dermed ikke i strid med prinsippene om ikke-diskriminering og frihet til å etablere og levere tjenester, skriver ESA.

Ikke en krone til utbytte

Barneminister Audun Lysbakken har I flere sammenhenger hevdet at han ønsker å begrense bruken av private aktører i barnevernet.

I Fontene nr 1/10 sa Lysbakken at EØS-avtalen til en viss grad pålegger Norge bruk av anbud i barnevernet, men at han ville se nærmere på Norges handlingsrom i forhold til EØS.

Hver eneste krone til barnevernet skal gå til barna, og skal ikke bli utbytte for eierne, sa Lysbakken.

23.06.2010
12:39
16.12.2013 13:38