JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hanna Skotheim

Brudd i lønnsforhandlingene for statsansatte: – Skuffende av en stor og viktig arbeidsgiver, sier FO-nestleder

– Staten ser ikke behovet for økt kjøpekraft, og det er skuffende av en stor og viktig arbeidsgiver, sier FO-nestleder Marianne Solberg.
29.04.2022
16:30
29.04.2022 16:30

simen@lomedia.no

– Når vi bryter betyr det at partene står for langt fra hverandre, og da må vi be mekleren om hjelp, sier Marianne Solberg, FO-nestlederen som representerer FO i forhandlingene sammen med LO Stat.

Før forhandlingene kom LO Stat til bordet med følgende krav:

• Reallønnsvekst for alle.

• Kompensasjon for mindrelønnsutvikling i forhold til industrien i inneværende tariffperiode.

• En generell lønnsutjevning.

• Minske forskjellen mellom kvinner og menns lønn.

• Ivareta de lavest lønte arbeidstakerne.

Skuffet over arbeidsgiver

Marianne Solberg forteller at det først og fremst er hovedkravet om økt kjøpekraft som er problemet.

– Staten ser ikke behovet for det, og det er skuffende. Spesielt med tanke på at staten er en stor og viktig arbeidsgiver. Våre medlemmer trenger økt kjøpekraft for å håndtere den økonomiske situasjonen med høy prisvekst, sier Solberg.

FO og LO Stat krevde ikke bare reallønnsvekst – altså at lønnsveksten blir større enn den antatte prisveksten på varer og tjenester, men også at de ansatte skulle kompenseres for å ha fått mindre enn antatt i fjorårets oppgjør.

Et annet krav er å gjøre noe med lønnssystemet. Ifølge Solberg er flere FO-medlemmer som jobber i staten plassert i det hun kaller «ødelagte» lønnsrammer, som gjør at de ikke får ansiennitetsopprykk.

– Det er en sak partene har jobbet med hele veien, og vi tar med oss den jobben som er gjort så langt inn til mekleren, sier Solberg.

– Går det til streik, er vi klare

Lønnsoppgjøret i staten omfatter rundt 166.000 ansatte. Om lag 2.600 av dem er organisert i FO. Nå skal arbeidstakerorganisasjonen og staten som arbeidsgiver møtes hos Riksmekleren for å prøve å komme til enighet. Blir de ikke enige innen midnatt 23. mai, blir det streik fra 24.mai.

– Er dere klare for streik?

– Det er alltid en risiko for streik når man ikke kommer til enighet, og det er vi forberedt på. Går det til streik, er vi klare, sier Solberg. 

29.04.2022
16:30
29.04.2022 16:30