JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uendret kontingent for yrkesaktive, men FO blir billigere for studenter og nyutdannede

– En fagforening skal ikke gå med overskudd, argumenterte Mohamed Mehdi. Men fikk ikke landsmøtet med på å senke kontingenten for yrkesaktive.
Mohamad Mehdi ville senke kontingenten, men fikk ikke landsmøtet med på det.

Mohamad Mehdi ville senke kontingenten, men fikk ikke landsmøtet med på det.

Skjalg Bøhmer Vold

solfrid.rod@lomedia.no

Delegatene fra Vestland og Viken ville ha med landsmøtet på å sette ned kontingenten.

– Vår økonomi tåler det. FO har gått med store overskudd, blant annet på grunn av god styring og stordriftsfordeler, argumenterte Mohamad Mehdi fra FO Vestland.

Om kontingenten senkes fra dagens 1,55 til 1,50, mister FO 5,5 millioner kroner i året. Det går helt fint, mente Mehdi. Han kjøpte ikke argumentene om at lavere kontingent kun betyr småpenger for det enkelte medlem, men gir store utslag for forbundet.

– Det handler ikke om det. Det handler om at en fagforening ikke skal gå med overskudd. En fagforening skal aldri ta inn mer penger enn det koster å drive den, mente Mehdi.

– Umusikalsk

Ole Martin Kolberg fra FO Viken mener det er umusikalsk og uklokt av FO å beholde dagens kontingent i en tid der alt blir dyrere.

– Selv et beskjedent nedtrekk i kontingenten er viktig, det viser at vi ser og anerkjenner medlemmene, sa Kolberg i debatten.

Flere pekte på at det er vanskelig å forsvare at et FO-medlemskap koster 1,55 av bruttolønn, mens konkurrentene Fagforbundet og Delta ligger på 1,2.

– Det er mye snakk om kvalitet. Våre medlemmer er også opptatt av kvalitet, men de er også opptatt av sin privatøkonomi. Å senke kontingenten ville være et viktig signal til medlemmene i en dyrtid, argumenterte Lene Fauskanger fra FO Vestland.

– For høyt tak

Margrethe Stave Aksnes, som er tillitsvalgt på Høgskulen på Vestlandet, etterlyste bedre argumenter. Hun var særlig opptatt at kontingenttaket, altså hvor stor del av lønna som er grunnlag for trekk. Landsstyrets forslag, som ble vedtatt, er at det ikke trekkes kontingent på inntekt over 700.000 kroner.

Kolleger i Forskerforbundet betaler 530 kroner i måneden, mens FO-ere betaler opp mot 794 kroner, opplyser Aksnes. Når FO har høyere tak enn andre, må det begrunnes godt, mener Aksnes.

– Hva slags kvalitet er det FO har som ikke andre forbund har? spurte hun.

Hun legger til at kontingenttaket er særlig viktig for å beholde medlemmer.

– Kvalitet koster

Kine P.J. Egge fra FO Vestfold og Telemark var en av delegatene som svarte: At FO finansierer forskning og utredninger som kan brukes i politisk påvirkning, er gull verdt, mente Egge, og viste til rapportene som dokumenterer mangel på vernepleiere og en juridisk utredning om autorisasjon for barnevernspedagoger.

– Alt dette koster, men vi opplever ikke at andre forbund stjeler fra oss på grunn av pris. Jeg vil at FO skal tilby et sterkt fellesskap ulikt noe annet forbund, sa Egge.

– Kvalitet koster, fastslo også Ståle Bratsveen fra FO Hedmark.

Han advarte mot å senke kontingenten for å rekruttere flere. På sikt vil medlemmene forsvinne fordi tilbudet fra FO blir dårligere med mindre penger inn, argumenterte han.

FO Vestland understreket at de ikke vil redusere aktiviteten, men at dagens tilbud kan opprettholdes med noe lavere inntekter. Dette er ikke tid for å sette penger på bok, advarte vestlendingene.

Nestleder Marianne Solberg opplyste om at neste års budsjett går i minus, og at forbundet må bruke av finansinntektene for å dekke høy planlagt aktivitet.

Billigere for studenter

Kontingent engasjerer. Rundt midnatt fredag var talelista fortsatt lang. Men en prøvevotering viste flertall for landsstyrets innstilling, altså å beholde dagens sats. Slik ble det også i den ekte voteringen. Makstaket heves fra 650.000 til 700.000, noe som vil medføre en økning i kontingent for enkelte FO-medlemmer.

Et medlemskap i FO vil dermed fortsatt koste 1,55 prosent av bruttolønna for yrkesaktive. Derimot kuttes det for studenter, nyutdannede og doktorgradsstipendiater. Landsmøtet støttet intensjonen om å rekruttere medlemmer tidlig i studieløpet, og ikke minst holde på dem.

Slik blir satsene:

• For yrkesaktive: 1,55 prosent av bruttolønn, med et tak på 700.000 kroner

• Nyutdannede: 300 kroner per måned de to første årene som medlem

• Studenter: en engangskontingent på 250 kroner for hele studentperioden

• Doktorgradsstipendiater: 300 kroner i måneden