Reagerer på «klassedelt» middag: – Hva er vi i ferd med å bli?
Mens delegatene på landsmøtet spiste på hotellet, hadde forbundstoppene en egen middag med inviterte gjester. Det skaper reaksjoner.
Ida Sekkingstad er delegat fra FO Vestland.
Skjalg Bøhmer Vold
simen@lomedia.no
anne@lomedia.no
Hun hadde forberedt innlegget i noen uker. Men Ida Sekkingstad var lenge usikker på om hun skulle holde det. Å gå hardt ut mot sin egen organisasjon er ikke enkelt.
Men like før midnatt tirsdag gikk hun opp på talerstolen og kritiserte FO-ledelsen for å splitte landsmøtet i et a- og b-lag.
– Vi bruker vår fritid på å lese oss opp på dokumenter og komme hit. Landsmøtet er et privilegium å være med på, ikke minst å mingle på tvers av delegasjonene, og kanskje snakke uformelt med noen fra ledelsen. At AU setter seg selv og landsstyret i en særstilling på et eget arrangement, gjør at jeg stusser over hva slags organisasjon vi er i ferd med å bli. Skal vi ha et a- og b-lag, spurte Sekkingstad fra talerstolen.
– Bryter med FOs verdier
Delegaten fra FO Vestland viste til middagen under åpningsdagen. Mens delegatene spiste en treretters på hotellet The Hub, hvor delegatene bor under landsmøtet, inviterte arbeidsutvalget (den politiske ledelsen i FO) og landsstyret med seg gjester og spiste en femretters middag på Akershus festning.
Blant gjestene var ledere fra andre LO-forbund og samarbeidspartnere som Norsk Folkehjelp og Sparebank1.
Sekkingstad har vært på landsmøtet til FO to ganger tidligere, i 2015 og 2019. Hun har ikke tidligere opplevd at ledelsen har dratt på egen middag. Hun mener det bryter med FOs verdier.
– Hvis vi skal være sosialarbeidere som ivaretar alle i samfunnet, som er for likhet, solidaritet og skal være inkluderende, må vi være det i egen organisasjon også, sier hun.
Forbundsledelsen og gjestene spiste middag på Høymagasinet på Akershus festning på landsmøtets åpningsdag. Det skaper reaksjoner.
NTB/Fredrik Varfjell
Får støtte
Hun fikk stor applaus fra deler av salen da hun holdt innlegget torsdag kveld. Sekkingstad forteller at hun har opplevd støtte både i forkant og etterkant.
– Jeg har støtte i min egen delegasjon, FO Vestland, og har snakket med flere delegater fra andre delegasjoner. Det er mange som har reagert på dette. Men folk synes det kan være vanskelig å ta til orde, fordi de kanskje er redde for konsekvensene.
Hun har forståelse for at FO-ledelsen har behov for å takke av sin leder og andre som har gjort en innsats. Også foran inviterte gjester.
– Hadde de valgt å ha denne markeringen for Mimmi Kvisvik på et annet tidspunkt hadde det ikke vært et problem, men å gjøre det på åpningsfesten til FOs landsmøte, er ikke greit.
Langt fra Oslo
Sekkingstad mener slike middager er en fin anledning for delegatene fra distriktene til å diskutere både organisasjonen og politikk med ledelsen på en uformell måte.
– Jeg kommer fra en liten kommune på vestlandet og er en del av distriktet. Vi er langt unna FO sentralt og AU, vi har lite klubbarbeid, og det er vanskelig å nå inn til FO. Når ledelsen da drar i en annen middag, mister vi litt muligheten til å påvirke uformelt og snakke med ledelsen.
– Mange reagerte
En av delegatene som støtter Sekkingstads kritikk er Mona Olafsen, delegat fra FO Troms og Finnmark.
– Vi er veldig mange som reagerte på hvorfor det skulle være klassedeling på middagen. Det virket som middagen ledelsen dro på hadde en annen valør enn det vi ble servert, sier hun.
Mona Olafsen
Skjalg Bøhmer Vold
Hun har vært på seks landsmøter i FO og er en erfaren tillitsvalgt. Aldri før har hun opplevd at ledelsen har arrangert sin egen middag med gjester.
– Jeg synes det var unødvendig å gjøre, sier hun.
– Hvis problemet er at gjester ikke har blitt godt nok ivaretatt tidligere, kunne de appellert til oss om å ta oss bedre av gjestene. Da hadde vi selvfølgelig sørget for at de skulle hatt det bra, sier Olafsen.
«Oss» og «dem»
Lise Krangnes sitter i landsstyret for FO Trøndelag. Hun var med på middagen på Akershus festning.
Hun støtter kritikken fra Ida Sekkingstad:
– Det handler om fellesskap, sier Krangnes.
Da de to middagene ble lagt fram for landsstyret opplevde hun at det ble presentert som noe som var bestemt uten at de kunne endre det.
– Har det skapt sår?
– Jeg tror ikke det, men det har vært et tema blant delegatene. Det skaper et «oss» og «dem», som ikke er bra, sier hun.
– Begge hadde underholdning
Avtroppende FO-leder Mimmi Kvisvik er overrasket over reaksjonene på middagen til landsstyret.
Hun vil på det sterkeste påpeke at det aldri var ledelsens hensikt å skape følelsen av et a- og b-lag.
– Vi har ikke lagt opp til at den ene middagen skulle være flottere enn den andre. Begge hadde underholdning. Jeg har forstått at mange hadde en hyggelig middag på The Hub, og det hadde vi også, sier Kvisvik.
– Hvorfor valgte AU å arrangere en egen middag på Akershus festning?
– Vi har aldri hatt flere gjester. I år bestemte vi oss for å gjøre det andre LO-forbund gjør: å ha en særskilt middag med landsstyret og gjester første dag.
Kvisvik forteller at grunnen til at det ikke er gjort tidligere, er fordi landsmøtet har vært arrangert på hoteller rundt om i landet.
- Vi har ikke lagt opp til at den ene middagen skulle være flottere enn den andre, sier Mimmi Kvisvik.
Skjalg Bøhmer Vold
70 gjester
I år skjer det for første gang i Folkets Hus i Oslo.
Om middagen på Akershus festning sier hun:
– Vi ønsket å gi ekstra oppmerksomhet til våre gjester den første dagen. De er 60–70 stykker og blir litt borte i mylderet på landsmøtet.
– Kunne ikke alle vært på The Hub?
– Vi har ikke lagt så innmari mye i den beslutningen. Det ble planlagt på den måten, og vi la det fram for landsstyret. Der kunne landsstyret gjort om på avgjørelsen, og det ble sagt der, sier Kvisvik.
Spiste på et lager
Hun forteller at det er viktig for landsstyret å mingle og knytte kontakter blant samarbeidspartnerne.
– Sekkingstad sier hun gjerne minglet med FO-ledelsen. Forstår du det ønsket?
– Hun har fire dager der hun kan snakke med oss. Jeg har snakka med mange siden onsdag, sier FO-lederen.
Kvisvik kjenner seg ikke igjen i beskyldningene om å gå mot FOs verdier som likhet og solidaritet:
– For oss har dette vært et tilbud om en middag, og det var det. Vi ønsket en hyggelig middag for alle. Det kan godt hende noen forestiller seg at vi spiste middag på Akershus festning der regjeringen har middager, men det var vi ikke. Vi var på et lager! Der var det kaldt, men hyggelig, sier hun.
Hun minner om at lørdagens festmiddag på The Hub er åpen for alle delegater.
– I dag skal vi ha en kjempefeiring sammen.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad