JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Morten frykter at yrket hans blir helt glemt: – Det er vanskelig å svelge

Morten Gloppestad von Krogh utdanner seg til en yrkestittel få i landet har. Nå frykter han hva som skjer hvis de mister makt i FO.
Morten Gloppestad von Krogh opplevde at flere støttet velferdsviterne under debatten. Han håper de fortsatt får en sentral rolle i FO.

Morten Gloppestad von Krogh opplevde at flere støttet velferdsviterne under debatten. Han håper de fortsatt får en sentral rolle i FO.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

– Hvis det ene forumet vi velferdsviterne har nå fjernes … det syns jeg er vanskelig å svelge, sier von Krogh til Fontene.

Han er tredjeårsstudent på bachelorstudiet arbeid- og velferdsfag på Høyskolen i Østfold. Utdanningen ble ved oppstarten i 2006 sett på som en skreddersydd utdanning for Nav. Nå er det bare én høyskole i landet som tilbyr utdanningen, men denne høsten ble det ikke tatt inn nye studenter her.

1 av 25

I FO er velferdsviterne også små, kun 310 stykker. Nå vil FO innskrenke makt og representasjon for yrkesgruppen. De tre andre gruppene i FO er langt større: barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.

Velferdsviterne er i dag representert med én delegat med fulle rettigheter i både landsstyret og landsmøtet. I tillegg har FO et eget velferdsviterutvalg.

Landsstyret består av 22 valgte medlemmer, i tillegg til en studentrepresentant, en velferdsviter og arbeidsutvalget.

Mens de 22 valgte medlemmene i snitt representerer 1550 FO-medlemmer, representerer velferdsviteren 310 stykker.

Frykter for rekrutteringen

På landsmøtet denne helgen kan velferdsviternes plass i disse organene ryke, hvis flertallet følger innstillingen fra landsstyret.

I stedet skal velferdsviterne få to plasser i profesjonsrådet for sosionomer.

Det holder ikke for Morten Gloppestad von Krogh. Selv om en velferdsviter da kan bli leder for profesjonsrådet for sosionomer, mener han det kun er i teorien: sosionomene vil stemme fram en sosionom, mener han.

Gloppestad von Krogh frykter at vedtaket får konsekvenser for rekruttering til FO.

– Det blir vanskelig å rekruttere velferdsviterstudenter inn i FO hvis de ikke har en tydelig stemme, sier han.

– Jeg er redd andre forbund, som Akademikerne, står og banker på døra hvis dette skjer. Men jeg vil være i FO. Jeg håper landsmøtet tenker seg godt om, sier von Krogh.

Fikk støtte

Torsdag kveld var det debatt om egen organisasjon på landsmøtet til FO. Fra talerstolen sa velferdsviter Anne Janzon at hun reagerte på at hun ikke hadde hørt noe om dette før i september.

– Jeg syns dette er en merkelig prosess fra en så profesjonell organisasjon som FO, sa hun.

FO Innlandet var blant dem som støttet velferdsviterne i debatten.

– FO ivaretar de svakeste røstene i samfunnet, og da undrer jeg meg over at vi i egen organisasjon skal stryke representasjonen til velferdsviterne, sa Aina Mikalsen fra FO Innlandet.

– Økt behov for velferdsvitere

Morten Gloppestad von Krogh har opplevd at flere tror at utdanningen er historie, og at de siste velferdsviterne er uteksaminert. Det stemmer ikke.

– Høyskolen har sagt at de skal ta inn nye studenter. Utdanningen skal blant annet få praksis, sier studenten.

Han mener det i tider med økende arbeidsledighet vil bli økt behov for nettopp velferdsvitere.

– Vi er spisset inn mot å kartlegge restarbeidsevne og hjelpe folk ut i jobb, sier han.

– Velferdsviterne er få medlemmer i FO, er det ikke naturlig at de større profesjonene får bedre representasjon?

– Jeg ser at vi er få, men vi er den eneste av de fire profesjonene som ikke har plass i AU (politisk ledelse, journ.anm.).

Utdanningen legges ikke ned

Randi Magnus Sommerfelt, dekan ved fakultet for helse, velferd og organisasjon ved Høgskolen i Østfold, bekrefter at bachelorstudiet i arbeids- og velferdsfag ikke skal legges ned. Det er imidlertid ikke tatt inn nye studenter denne høsten. Det vil helle ikke skje neste høst.

– Vi jobber med en større revisjon for studiet. Vi vil blant annet ha inn skikkethetsvurdering og praksis, og vi vil se på om velferdsviter- og sosionomstudentene kan ha noen flere fellesemner, sier Sommerfelt.

Planen er å ha et nytt inntak av studenter høsten 2025.

– Det forutsetter at vi finner en god modell for dette. Velferdsviter er en veletablert tittel i vår region, og Nav her er veldig tydelig på at de ønsker den kompetansen, sier Sommerfelt.

Vil ha velferdsviterne inn

Hanne Glemmestad som i dag sitter i FOs ledelse og leder profesjonsrådet for sosionomer sa fra talerstolen at utdanningens fremtid ikke var avgjørende for hva FO gjør med velferdsviternes plass i FO.

Hanne Glemmestad

Hanne Glemmestad

Skjalg Bøhmer Vold

– I dag har de et eget utvalg som operer på siden av organisasjonen. Vi vil ha velferdsviterne inn i varmen. Vi vil ha dem inn i profesjonsrådet for sosionomer, det er her vi snakker om Nav, sa Glemmestad.

Saken avgjøres på landsmøtet lørdag.