Hun blir den første vernepleieren til å lede FO
Marianne Solberg blir etter all sannsynlighet ny FO-leder lørdag. I tillegg er to nye fjes på vei inn i FO-ledelsen. Dette vil de bruke makta til.
Det er elleve år siden FO sist fikk ny leder. Lørdag kan Marianne Solberg bli tidenes første vernepleier som styrer FO-skuta.
Skjalg Bøhmer Vold
simen@lomedia.no
Tre av fire forbundsledere i FO har vært sosionomer. Den siste var barnevernspedagog. Blir Marianne Solberg valgt lørdag, er hun den første vernepleieren som får ledervervet.
– Det har ikke gått meg hus forbi, det er flere som bemerker det, sier Solberg til Fontene.
Hun mener det viser at FO nå er samlet. For noen år siden tror hun ikke at en vernepleier kunne tatt over ledervervet uten at det ville vært mer diskusjon rundt profesjonsbakgrunn.
– Jeg mener det viser at vi eier forbundet sammen, på tvers av profesjonene. Og det er bra. Det har tatt 30 år å samles.
– Lite rart
Solberg mener det ikke vil merkes at hun er vernepleier. Det er mest symbolsk. Hun minner om at politikken FO fører, vedtas på landsmøtet, og ikke av FO-lederen.
– Så er det sånn at ute på arbeidsplassene er dette helt vanlig. De tillitsvalgte der ute er fra alle våre profesjoner. Dette er veldig lite rart, mener hun.
– Hvorfor vil du bli FO-leder?
– Fordi det er verdens beste forbud! Hvem har ikke lyst til det? Jeg har vært engasjert i FO i over 20 år, de siste åtte årene sentralt. Jeg ser at vi er en organisasjon i godt driv, med fantastiske tillitsvalgte, og det vil jeg være med på å løfte videre i framtida.
Vil synliggjøre FO
– Hva vil du oppnå som leder?
– Jeg vil at vi skal holde takta oppe på endringsvilligheten, sånn at vi klarer å henge med i tida og være relevante for profesjonene våre, svarer Solberg
Hun ønsker også å gjøre FO enda synligere i samfunnsdebatten.
– Når det er snakk om sosiale problemer, sosialt arbeid og sosialpolitikk, skal du være nødt til å snakke med FO, enten det er en debatt eller for å finne løsninger i de enkelte tjenestene.
Nestleder opptatt av organisasjon
Når Marianne Solberg rykker opp, blir nestlederposten i FO ledig. Den skal fylles av Lisbeth Berntsen Grandalen, hvis valgkomiteen får det som den vil. Grandalen er utdannet sosionom og har tidligere vært fylkesleder i FO Oppland. Nå jobber hun som organisasjonsarbeider i LO Innlandet.
Grandalen sier hun aldri har higet etter lederposisjoner.
– Jeg føler jeg har FO i hjertet mitt. Jeg tenker det er veldig fint at noen har tenkt på meg som nestleder.
Ina Libak (t.v.) og Lisbeth Grandalen kan bli valgt inn i FO-ledelsen lørdag.
Skjalg Bøhmer Vold
Hun tror hun med sin organisasjonsbakgrunn kan være med å styrke FO.
– Jeg er opptatt av at vi har en sterk fagbevegelse, og det er viktig at FO er en sterk bidragsyter i LO. Vi må blant annet også løfte de med høyere utdanning og sikre en solidarisk lønnsutvikling, og påvirke både med fag og sosialpolitikk.
– Hvilke saker er viktig for deg?
– Det viktigste for meg er at vi styrker oss som organisasjon og er tydelig på vår politikk. Vi må fortsette medlemsveksten og beholde de vi allerede har. Jeg syns FO har vært i god utvikling i mange år, og jeg vil bidra til at vi fortsetter i den gode stimen.
Tidligere AUF-leder inn
Ina Libak er foreslått som ny profesjonsleder for sosionomene. Hun vil også inngå i FOs politiske ledelse.
Libak har tidligere vært AUF-leder, men jobber i dag i FO sentralt.
– Hvis FO kan få bruk for den politiske erfaringen jeg sitter med, og kjennskapen min til å påvirke politiske prosesser, så vil jeg gjerne bidra. Det FO kjemper for er så viktig, og jeg opplever at vi lever i skjebnetider, sier Libak.
Skjalg Bøhmer Vold
Hun hadde egentlig tenkt til å jobbe som sosionom i noen år. Men den tidligere AUF-lederen ble lokket over til FO for å jobbe med sosialpolitikk på heltid. Det føles meningsfullt.
– Det er et spørsmål om hvilken retning samfunnet vårt skal ta nå; fattigdommen kan enten bite seg fast, eller så kan vi gjøre noe med det. Her kan FO gjøre en forskjell, sier Libak.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud