Solfrid Rød " />

Tommy Ellingsen

Etter at barnevernspedagog Audun og «Petter» begynte med skyting, gikk praten enklere

Praten om de vanskelige tingene går lettere utendørs. Barnevernspedagogene Jacob Lie og Audun Hembre tar gjerne ungdommer med på fotballbanen, på fisketur eller leirdueskyting.
2020061815014720200624100747

solfrid.rod@lomedia.no

«Petter» drar øreklokker over capsen, legger i patroner og stiller seg opp med våpenet mot høyre skulder. Et høyt «ja» er signalet om at han er klar. Barnevernspedagog Audun Hembre trykker på bokstaven A på et panel på veggen, og en tallerkenformet leirdue slenges ut fra en trekasse og suser opp i lufta. Petter trekker av. Oransje biter faller til bakken i skråningen opp mot vindmølleparken på Skurvenuten.

En stor undersøkelse blant FO-medlemmene viser at 7 av 10 har funnet nye måter å jobbe på som de ønsker å fortsette med etter koronatiden.

Tommy Ellingsen

Audun og kollega Jacob Lie har hentet Petter (16) på skolen og kjørt til Skurve skytebane, et par mil utenfor Sandnes sentrum. Petter er en av ungdommene Audun følger opp. De to har også møttes i lokalene til Ungdomsteamet i Sandnes, der Audun jobber med forebyggende ungdomsarbeid. Der gikk samtalen litt i stå.

– Han sa ikke stort. Jeg tror vi syntes det var kjedelig begge to. Så da gjaldt det å finne noe som kan tenne en gnist. Jeg foreslo noen aktiviteter, og så tente han på det med skyting, forteller Audun.

De to dro på leirdueskyting på Skurve en fredag, og allerede søndag var Petter tilbake på banen med familien. Siden har han vært her flere ganger.

Audun trykker på ulike bokstaver, Petter treffer og bommer. På M blir det vanskelig.

– Nå er det siste gangen. Treffer jeg ikke nå, så gir jeg meg, sier Petter. Og treffer.

– Nice! En gang til, sier Audun. – Du treffer! Dette er kjempebra! Du er mye bedre enn meg. Du vil ikke bli jeger, da, som bestefar?

– Nei.

– Men du kan drive med dette som en idrett, vet du. Leirdueskyting er en øvelse i OL.

Tommy Ellingsen

Petter setter seg på en benk og fikler med mobilen. Audun mener at alle må prøve. Først ut er kollega Jacob, også han barnevernspedagog. Jacob prøver gjerne noe nytt, men vil nok fortsatt sverge til fisking og fotball. I begynnelsen av koronaperioden spilte han fotball på Snapchat. Det er ikke lett å filme seg selv på banen, men absolutt verdt en ekstra innsats når mor forteller at fotball-snappene er det eneste som får gutten vekk fra skjermen og ut av huset, forteller han.

Ungdomsteamet i Sandnes kommune driver forebyggende og oppsøkende arbeid. Det er underlagt Seksjon psykisk helse barn og unge, noe som betyr at tjenesten er mer rettet mot psykisk helse enn den kommunale uteseksjonen tradisjonelt er. Antall ansatte har gått fra to til ni på få år.

Audun Hembre og Jacob Lie er begge barnevernspedagoger og jobber i ungdomsteamet i Sandnes kommune.

Audun Hembre og Jacob Lie er begge barnevernspedagoger og jobber i ungdomsteamet i Sandnes kommune.

Tommy Ellingsen

Audun, Jacob og de andre ansatte har alltid vært åpne for å møte ungdommer utenfor Ungdomsteamets lokaler, men korona har gitt dem en ekstra dytt utendørs. Korona eller ei, du får bedre kontakt med ungdommene utenfor de kommunale veggene i Jærveien 34, mener de to kollegene som nå planlegger å starte en friluftslivsgruppe.

– Det er lettere snakke om de vanskelige tingene ute. Ikke når vi står her med hørselvern på og ingen hører noe, men på veien hit går praten. Bilen er en kjempearena, sier Audun.

Jacob Lie og Audun Hembre

Barnevernspedagoger, Ungdomsteamet i Sandnes kommune

Vil jobbe enda mer utendørs

{"472198":{"type":"s","url":"/image-3.472198.82170.20200618124324.d27e706f6d","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"472205":{"type":"l","url":"/image-3.472205.82170.20200618124324.65132d2c71","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"472210":{"type":"m","url":"/image-3.472210.82170.20200618124324.8b6f351198","cap":"Audun Hembre og Jacob Lie er begge barnevernspedagoger og jobber i ungdomsteamet i Sandnes kommune. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"67","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Jacob Lie og Audun Hembre","closed":true,"place":"Audun trykker på ulike bokstaver, Petter"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":true,"mpage":"fontene.no/article-6.339.710724.1.87edb7e6a3"}}