Jubler over Utøya-bevilgning

LO Sekretariatet har i dag gitt 10 millioner kroner til gjenoppbyggingen av Utøya. – Helt fantastisk, dette er begynnelsen på noe stort, sier Nataniel Eskil Krossnes Kristoffersen
22.08.2011
14:39
14.12.2013 12:51

Lederen for FO-studentene jubler over vedtaket.

– Det viser hvor viktig øya er for fagbevegelsen. LO har aldri gitt så mye penger. Det er mange som har ønsket dette. Det har jeg merket når jeg har snakket med folk, sier Kristoffersen.

Han kort tid etter terrorangrepet 22. juli initiativ overfor flere LO-topper til at LO-sekretariat skulle sette i gang en kronerulling for Utøya.

Langsiktig

– Dette er en langsiktig bevilgning. Vi ønsker å gi et solid bidrag til at Utøya også i framtiden kan være en viktig møteplass for demokratibygging og fagligpolitisk aktivitet blant ungdom, sier LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

Og summen skal vokse. Forbundene og lokale ledd oppforer i vedtaket til å bidra til en felles konto, slik at fagbevegelsen samlet kan bidra så det monner.

Fagbevegelsen gir dermed Utøya i gave til AUF for andre gang. Utøya ble første gang gitt i gave til AUF fra Oslo og Omegn faglige Samorganisasjon i 1950.

Spleiselag

Mange vil være med på gjenoppbyggingen av Utøya. Blant annet har investor Peter Stordalen gitt fem millioner kroner. I tillegg har mange gitt via SMS-innsamlingen 22. juli-fondet. 29 av 35 ansatte i FO ga midt i fellesferien 100 kroner av lønna si til Utøyas venner.

Styreleder i Utøya AS og tidligere AUF-leder Martin Henriksen sier til Klassekampen at pengene skal brukes til å gjøre Utøya litt bedre enn den var før.

Utøya for alle

LO-sekretariatet skal senere i år avgjøre hvordan pengene best kan komme til nytte for formålet. Ett forslag er ifølge klassekampen at Utøya gjøres til et norsk «Almedalen». Almedalsveckan er Sveriges viktigste politiske begivenhet, der alle partier samles en uke for seminarer og debatter.

– En veldig, veldig bra idé. Utøya kan bli et samlingssted for hele venstresiden, sier Kristoffersen.

Tradisjonsrik smeltedigel

Utøya er mest kjent for sin årlige politiske sommerleir som varer i fire dager og samler rundt 800 ungdommer. LO og forbundene har lange tradisjoner på Utøya. LO har egen stand, og arrangerer ulike faglige aktiviteter i samarbeid med de største LO-forbundene under AUFs sommerleirene.

Kristoffersen mener Utøya representerer det beste i demokratiet vårt.

– Jeg har vært på Utøya 20 ganger. Etter at jeg fikk verv i LO har jeg vært der flere ganger både med Handel og Kontor i Hordaland og LO Hordaland, og fortalt om fagbevegelsen, forteller 31-åringen.

22.08.2011
14:39
14.12.2013 12:51