JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I dag markeres sosialarbeiderdagen over hele verden av alle som er opptatt av sosialt arbeid, skriver FO-leder Mimmi Kvisvik.

I dag markeres sosialarbeiderdagen over hele verden av alle som er opptatt av sosialt arbeid, skriver FO-leder Mimmi Kvisvik.

FO/Sara Angelica Spilling

Vi markerer som vanlig sosialarbeiderdagen, men med et uvanlig tungt bakteppe

Våre tanker går i dag spesielt til sosialarbeiderne i Ukraina, til menneskene som flykter og til dem som har mistet sine nærmeste og sine hjem. Vi står opp mot krig og vi tar vare på dem som trenger hjelp.
15.03.2022
06:44
15.03.2022 08:58

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her. 

Som vanlig markerer vi den internasjonale sosialarbeiderdagen den tredje tirsdagen i mars, men i år er dagen uvanlig viktig. Vi står i enda en sosial krise.

Kriser er urettferdige. Uansett om det er snakk om invasjon, klimaendringer eller pandemi, rammer de alltid hardest dem som har det vanskeligst fra før. Derfor trenger vi sosialarbeiderne. De som står opp for tryggheten til dem som har det vanskelig. 

Hvem skulle trodd at vi skulle oppleve krig og store flyktningstrømmer i Europa i 2022? Sosialarbeidere deltar nå i hjelpearbeidet med praktisk bistand, humanitært arbeid og ved å dele ut mat og klær. De støtter, trøster og veileder dem som er på flukt.

Også her hjemme har sosialarbeiderne gjort en uvurderlig, men kanskje litt usynlig jobb. Gjennom hele pandemien har de sørget for at familier har penger å leve av. De har hjulpet barn som har det vanskelig. De har forklart det uforklarlige til personer med utviklingshemming.

Likevel er ikke pandemien over, selv om samfunnet åpner opp igjen. Langtidskonsekvensene av smitteverntiltakene har vi enda ikke sett rekkevidden av. Oppbyggingen starter nå. Mange barn trenger ekstra oppfølging etter to år med hjemmeundervisning. Mange som har mistet jobben trenger hjelp til å få seg en ny, penger til livsopphold eller utdanning. Mange personer med utviklingshemming eller rus- og psykisk helseutfordringer trenger noen i hverdagen.

Her spiller sosialarbeiderne en viktig rolle. Pandemien har gitt oss mange utfordringer, men med godt tverrfaglig og tverrprofesjonelt samarbeid med lærere, sykepleiere, leger, psykologer og resten av velferdsyrkene skal vi løse dem. Vi trenger en rettferdig gjenåpning.

Hun var først ut i Norge med å inkludere utviklingshemmede som medforskere. May Østby får sosialarbeiderprisen

I dag markeres sosialarbeiderdagen over hele verden av alle som er opptatt av sosialt arbeid. Sosialarbeidere skaper verdier gjennom å forebygge sosiale problemer, bidra til mestring og hjelpe mennesker som er i krevende livssituasjoner. Ingen er bedre enn sosialarbeidere til å systematisk redusere ulemper og skape muligheter, til det beste for den enkelte og samfunnet som helhet. I dag feirer vi dette arbeidet.

Våre tanker går i dag spesielt til sosialarbeiderne i Ukraina, til menneskene som flykter og til dem som har mistet sine nærmeste og sine hjem. Vi står opp mot krig og vi tar vare på dem som trenger hjelp. Sammen kan vi skape dialog og fred. 

Vi markerer som vanlig sosialarbeiderdagen, men med et uvanlig tungt bakteppe. Vi skal feire alle dem som står opp for andre, både globalt og i Norge. Vi skal synliggjøre den viktige jobben de gjør, og hvilken rolle de spiller i velferdsstater over hele verden.

Kjære sosialarbeider. Kjære barnevernspedagog, sosionom, vernepleier og velferdsviter. Vær stolt av arbeidet ditt. Du utgjør selve hjertet i velferdsstaten og ingen kan erstatte deg og den kompetansen du har. Du som alltid stiller opp for andre.

Vit at vi er her. Vi står opp for deg, som står opp for andre. Gratulerer med dagen!

15.03.2022
06:44
15.03.2022 08:58