Vi markerer som vanlig sosialarbeiderdagen, men med et uvanlig tungt bakteppe
Våre tanker går i dag spesielt til sosialarbeiderne i Ukraina, til menneskene som flykter og til dem som har mistet sine nærmeste og sine hjem. Vi står opp mot krig og vi tar vare på dem som trenger hjelp.
I dag markeres sosialarbeiderdagen over hele verden av alle som er opptatt av sosialt arbeid, skriver FO-leder Mimmi Kvisvik.
FO/Sara Angelica Spilling
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Som vanlig markerer vi den internasjonale sosialarbeiderdagen den tredje tirsdagen i mars, men i år er dagen uvanlig viktig. Vi står i enda en sosial krise.
Kriser er urettferdige. Uansett om det er snakk om invasjon, klimaendringer eller pandemi, rammer de alltid hardest dem som har det vanskeligst fra før. Derfor trenger vi sosialarbeiderne. De som står opp for tryggheten til dem som har det vanskelig.
Hvem skulle trodd at vi skulle oppleve krig og store flyktningstrømmer i Europa i 2022? Sosialarbeidere deltar nå i hjelpearbeidet med praktisk bistand, humanitært arbeid og ved å dele ut mat og klær. De støtter, trøster og veileder dem som er på flukt.
Også her hjemme har sosialarbeiderne gjort en uvurderlig, men kanskje litt usynlig jobb. Gjennom hele pandemien har de sørget for at familier har penger å leve av. De har hjulpet barn som har det vanskelig. De har forklart det uforklarlige til personer med utviklingshemming.
Likevel er ikke pandemien over, selv om samfunnet åpner opp igjen. Langtidskonsekvensene av smitteverntiltakene har vi enda ikke sett rekkevidden av. Oppbyggingen starter nå. Mange barn trenger ekstra oppfølging etter to år med hjemmeundervisning. Mange som har mistet jobben trenger hjelp til å få seg en ny, penger til livsopphold eller utdanning. Mange personer med utviklingshemming eller rus- og psykisk helseutfordringer trenger noen i hverdagen.
Her spiller sosialarbeiderne en viktig rolle. Pandemien har gitt oss mange utfordringer, men med godt tverrfaglig og tverrprofesjonelt samarbeid med lærere, sykepleiere, leger, psykologer og resten av velferdsyrkene skal vi løse dem. Vi trenger en rettferdig gjenåpning.
I dag markeres sosialarbeiderdagen over hele verden av alle som er opptatt av sosialt arbeid. Sosialarbeidere skaper verdier gjennom å forebygge sosiale problemer, bidra til mestring og hjelpe mennesker som er i krevende livssituasjoner. Ingen er bedre enn sosialarbeidere til å systematisk redusere ulemper og skape muligheter, til det beste for den enkelte og samfunnet som helhet. I dag feirer vi dette arbeidet.
Våre tanker går i dag spesielt til sosialarbeiderne i Ukraina, til menneskene som flykter og til dem som har mistet sine nærmeste og sine hjem. Vi står opp mot krig og vi tar vare på dem som trenger hjelp. Sammen kan vi skape dialog og fred.
Vi markerer som vanlig sosialarbeiderdagen, men med et uvanlig tungt bakteppe. Vi skal feire alle dem som står opp for andre, både globalt og i Norge. Vi skal synliggjøre den viktige jobben de gjør, og hvilken rolle de spiller i velferdsstater over hele verden.
Kjære sosialarbeider. Kjære barnevernspedagog, sosionom, vernepleier og velferdsviter. Vær stolt av arbeidet ditt. Du utgjør selve hjertet i velferdsstaten og ingen kan erstatte deg og den kompetansen du har. Du som alltid stiller opp for andre.
Vit at vi er her. Vi står opp for deg, som står opp for andre. Gratulerer med dagen!
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen