JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DEBATT:

Støre grep inn og tapte. Hva gjør du, Vestre?

Helseforetakene er underlagt helseministeren. Selvsagt kan du sette foten ned.
Så hva gjør du, helseminister Vestre? Stiller du deg bak Helse Sør-Øst sitt nei til fortsatt drift av institusjoner, spør innsenderen. Bildet er fra en demonstrasjon mot nedlegging av rusbehandling.

Så hva gjør du, helseminister Vestre? Stiller du deg bak Helse Sør-Øst sitt nei til fortsatt drift av institusjoner, spør innsenderen. Bildet er fra en demonstrasjon mot nedlegging av rusbehandling.

Hanna Skotheim

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Helseminister Vestre, du sier at regjeringen vil styrke behandlingstilbudet. Samtidig ser vi at Helse Sør-Øst ikke fornyer avtaler med en rekke veletablerte rusinstitusjoner. Kvinnekollektivet Arken, Behandlingstunet Fetsund (Frelsesarmeen), Veslelien (Kirkens Bymisjon), Samtun i Telemark, Manifestsenteret, Røyken. står alle i fare for å bli nedlagt. For ikke å snakke om Renåvangen.                                                                                            

I 2012 ble Jonas Gahr Støre helse-og-omsorgsminister. Phoenix Haga, et terapeutisk samfunn for rusavhengige i Østfold, hadde akkurat mistet sin avtale med Helse Sør-Øst. Støre besøkte institusjonen, og lovet å gjøre alt han kunne for å redde behandlingsstedet. I et senere møte med byråkratene i Helse Sør-Øst fikk han ikke gjennomslag for sitt ønske om fortsatt drift av Phoenix Haga. Det er altså helsebyråkratene som styrer.

Om dette konkrete eksempelet avslører noe om Gahr Støres manglende handlekraft og autoritet, skal jeg la ligge. Helseforetakene er underlagt helseministeren, og selvsagt kunne han satt ned foten og sørget for fortsatt drift på Phoenix Haga.

Så hva gjør du, helseminister Vestre? Stiller du deg bak Helse Sør-Øst sitt nei til fortsatt drift av ovennevnte institusjoner og en rekke andre tiltak? Du kan gjøre som Gahr Støre, dra på besøk! Snakk med pasienter og ansatte på Arken, Samtun, Behandlingstunet, Veslelien og andre! Jeg tror du vil få med deg sterke argumenter til et senere møte med helsebyråkratene.

Statsråd Vestre, på tide å dra i nødbremsen?                     

Elefanten i rommet er helseforetakene. Ansvaret for all behandling av rusmiddelavhengige ble gjennom rusreformen i 2004 overført fra fylkeskommunene til staten ved de regionale helseforetakene. Det ble begynnelsen på slutten for de sosialpedagogiske tiltakene innen rusbehandling, les ruskollektivene og de terapeutiske samfunnene. Det politiske grepet du kan gjøre, Vestre, er å tilbakeføre behandling av rusmiddelavhengige til fylkeskommunene. Da får vi, som tidligere byrådsleder Erling Lae mente vi hadde før Rusreformen i 2004, en sammenhengende behandlingskjede.

Så lenge rusbehandling er en del av spesialisthelsetjenesten vil den medisinske modellen ligge til grunn for all behandling: Utredning, diagnose og medisinering. Gruppeterapi og fellesskapet som metode har vært grunnplanken i norsk rusbehandling siden 1970, og er slik jeg ser det uforenlig med medisinske tenkemåter.