DEBATT:
Helse Sør-Østs anbudskonkurranse: En risikabel gambling med ruspasientenes liv
Helse Sør-Øst har valgt å gjenåpne anbudskonkurransen om rusbehandling. Er målet her å sikre best mulig rusbehandling til dem som trenger det mest, eller er det kun prisen som teller?
Helse Sør-Øst har plikt til å prioritere ideelle aktører, som for eksempel Renåvangen, men har aktivt valgt dem bort. Dermed risikerer vi dominans av store kommersielle aktører, som kan levere til lav pris, mens de ideelle som har lang erfaring med kvalitetssikret behandling taper, mener innsenderen.
Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Helse Sør-Øst har valgt å gjenåpne anbudskonkurransen om rusbehandling – men ekskluderer samtidig leverandører som allerede ble avvist. Denne avgjørelsen, i en allerede omstridt konkurranseprosess, reiser flere spørsmål. Er målet her å sikre best mulig rusbehandling til dem som trenger det mest, eller er det kun prisen som teller? Når beslutningen om å gjenåpne konkurransen i tillegg tas etter at tilbudene er blitt offentlige, oppstår en konkurranse som verken er rettferdig eller trygg for pasientene.
Rusfeltet befinner seg i en alvorlig krise. De nye rammeavtalene Helse Sør-Øst har vedtatt, betyr at 22 private leverandører nå reduseres til 13. Flere institusjoner må umiddelbart begynne avviklingsprosessen, uten klarhet i hva slags avviklingsavtaler de kan forvente, og flere sliter allerede med tildelt volum som ikke er stort nok til å opprettholde forsvarlig drift. Dette skaper usikkerhet, både for de institusjonene som går en uviss fremtid i møte, og for pasientene som står i fare for å miste behandlingsplassen sin. I en kronikk nylig advarte tidligere direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst, Stig B. Grydeland, om de reelle farene dette skaper for pasientene – med økt risiko for avbrudd, tilbakefall og i verste fall overdoser og selvskading.
Hvor blir det av kvaliteten?
For å mestre rusavhengighet trenger pasientene forutsigbarhet, trygghet og kvalitet i behandlingen. Helse Sør-Øst velger likevel å prioritere pris framfor kvalitet, med en vekting på hele 60 % pris og bare 40 % kvalitet i denne anskaffelsen. Dette fører til at institusjoner som fokuserer på bemanning og skikkelig oppfølging av pasientene, taper til fordel for de som kutter kostnader for å vinne konkurransen. Som Grydeland påpeker, handler anskaffelse av helsetjenester om å ivareta «sørge-for-ansvaret» – altså helseforetakenes ansvar for å gi alle nødvendige helsetjenester. Det er et samfunnsansvar, ikke en ren priskonkurranse. Når prisen settes så høyt, skader det kvaliteten på tilbudene, og dermed behandlingen pasientene får.
Manglende hensyn til faglige vurderinger Hvor kommer de faglige vurderingene fra? Grydeland og andre fagfolk innen rusfeltet advarer om at vi nå står overfor en rasering av rusbehandlingsfeltet. Likevel ser vi at fagmiljøets stemme ikke blir hørt i denne prosessen. Pasientene taper når faglig kompetanse nedprioriteres, og når erfarne institusjoner legges ned fordi de ikke kan konkurrere på pris. Denne raseringen er ikke bare et økonomisk spørsmål – det er et helseproblem, og det vil koste dyrt, både for den enkelte pasient og for samfunnet som helhet.
Hvorfor ble ikke ideelle aktører prioritert? I denne konkurransen har Helse Sør-Øst valgt å ikke benytte reservasjonsretten som kunne ha begrenset anbudet til ideelle leverandører – aktører som setter pasientens beste først. Ideelle leverandører har i årevis levert viktige rusbehandlingstilbud til samfunnet, og over halvparten av døgnplassene innen rusbehandling tilbys av disse. Helse Sør-Øst har en politisk og forvaltningsmessig plikt til å prioritere slike aktører, men denne gangen har de aktivt valgt dem bort. Dermed risikerer vi at store kommersielle aktører, som kan levere til lav pris, dominerer feltet, mens de ideelle som har lang erfaring med kvalitetssikret behandling taper. Dette går direkte ut over pasientene og deres behov for en helhetlig og langsiktig behandling.
Pasientenes behov settes til side
Når behandlingsinstitusjoner mister sine kontrakter og må avvikles, forsvinner også fagkompetansen som har blitt bygget opp over tid. Dette er folk med erfaring og kompetanse til å gi helhetlig og målrettet rusbehandling, og de som kjenner pasientenes behov og utfordringer best. Når anbudet nå vektlegger pris framfor kvalitet, settes denne kompetansen i fare, og konsekvensene vil være alvorlige. Pasientene som trenger trygge, stabile behandlingsmiljøer, mister noe langt mer verdifullt enn tallene på et budsjett – de mister sjansen til å få riktig hjelp, noe som i verste fall kan koste dem livet.
Hvorfor gjenåpne når man kan starte på nytt?
Helse Sør-Øst burde nå stilt seg spørsmålet: Hva er best for pasientene? Når de i stedet velger å gjenåpne konkurransen med samme prisfokus, samme ekskludering av avviste leverandører og uten å prioritere kvalitet, sender de et signal om at økonomi og byråkrati veier tyngre enn pasientenes liv og helse.
Gjenåpningen er en kortsiktig løsning som skader rusfeltet ytterligere. Helse Sør-Øst har selv sagt at feilen gir dem en avlysningsrett, men de velger å ikke bruke den. Hvis de avlyste konkurransen og startet på nytt med klarere prioriteringer på kvalitet, pasientens behov og fagmiljøets råd, kunne de gitt pasientene et tryggere behandlingstilbud. Dette er en mulighet til å rette opp i feilene, prioritere riktig, og sikre at de mest sårbare blant oss får den hjelpen de trenger.
Det er på tide at Helse Sør-Øst setter pasientene først, ikke prisen.
Flere saker
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun