Bor 15 minutter fra grensa:
– Folk i sør er nok mer bekymra for krig
Sosialarbeidere i grensebyen Kirkenes har vært vant til å tenke på russerne som venner. Derfor har de vanskelig for å se for seg en invasjon i Finnmark.
Marit Brox Rognmo er vernepleier i Kirkenes. Hun er vokst opp med at Russland er en god nabo. Derfor synes hun det er vanskelig å se for seg en krig.
Hanna Skotheim
Saken oppsummert
anne@lomedia.no
hanna@lomedia.no
Vi har kjørt 15 minutter fra sentrum til riksgrensa, til en tidligere grenseovergang som er sperret. Grensegangen er tydelig. De gule norske og røde russiske grense-stolpene står opp av snøen.
– Det kan være fristende å sette en fot over grensen, men da risikerer jeg bot, sier Marit Brox Rognmo, vernepleier i Kirkenes.
– Jeg er lite bekymra. Kanskje jeg er naiv, sier Marit Brox Rognmo.
Hanna Skotheim
Rognmo er vokst opp med at Russland er en god nabo. Hun har vært på skoleturer til Murmansk og St. Petersburg og har opplevd mange år med folk til folk-samarbeid mellom landene.
– Bestevennen til sønnen min er russer. Jeg har russiske kolleger. De er jo vennene våre! utbryter hun.
Beredskap i Norge
• En naturkatastrofe, en ny pandemi eller i verste fall krig i Norge. Hva skal du som sosialarbeider gjøre da?
• Vi blir stadig minnet om hva vi bør ha av vann, mat og medisiner på lager hjemme. Men hva gjør du hvis du er på jobb når alarmen går?
• Fontene har møtt helse- og sosialarbeidere rundt i landet og spurt hvor beredt de er.
Sør-Varanger har 10.000 innbyggere. Mellom 500 og 600 russere bor i kommunen. Kirkenes er et fredfullt samfunn, opplever hun. Hun er ikke redd og lurer på om folk i sør er mer bekymra.
– Jeg har vanskelig for å forestille meg krig her. Russerne tar nok heller hovedstaden, spøker hun.
Området ved grensen overvåkes med kamera. Marit Brox Rognmo tar en prat med befal Henrik Holen og vernepliktig Håvard Håkenrud, som kommer for å sjekke hvorfor hun er ved grensen.
Hanna Skotheim
På en høyde i nærheten er det vakttårn, og norske soldater har sett oss på overvåkingskamera. De dukker opp i militært kjøretøy og spør hvilket ærend vi har, noterer ned navn i en notisbok.
Snakker ikke om krigen
Rognmo sitter i bilen, kjører mot arbeidsplassen sin. Hun er vernepleier i enhet for mestring og habilitering i kommunen, som drifter botjeneste, dagsenter og avlastningstilbud for mennesker med utviklingshemming.
Her jobber det både russere, ukrainere og nordmenn.
Helsefagarbeider Irina Berg fra Russland (t.v) og vernepleier Elin Kristiansen er kolleger.
Hanna Skotheim
– Det er ikke krig mellom oss på jobb. Vi er snille mot hverandre, sier en av dem.
Leder Elisabeth Jensen opplever at ansatte går godt overens. Men de snakker ikke om krigen. Ingen ytrer seg politisk.
– Relasjonene til våre russiske kolleger er som før, men vi har fått et annet forhold til landet Russland, sier lederen.
Elisabeth Jensen
Hanna Skotheim
Vernepleier Elin Kristiansen er enig:
– Russiske kolleger har vi hatt i mange år. De relasjonene blir ikke endret. Men vi diskuterer aldri krigen på jobb, og jeg har ingen formening om andres standpunkter, om russiske kolleger er for eller mot Putin. Fokuset på jobb er brukernes behov, sier hun.
Vernepleier Elin Kristiansen (t.v) er kollega med russiske Tatiana Rybalko. Gunda Elisabeth Johansen sitter sammen med dem.
Hanna Skotheim
Hun synes den politiske utviklingen er skremmende, men sier at hun ikke tenker på det i det daglige.
– Jeg føler meg ikke utrygg. Jeg blir her i Kirkenes.
Kirkenes ligger ca 15 minutter med bil fra grensen til Russland.
Hanna Skotheim
– Vi må være forberedt
Noen av beboerne følger med på nyhetene, men det er ulikt hva de får med seg og hva de trenger å snakke om.
Leder Elisabeth Jensen sier at de har begynt å snakke mer om beredskap og hva det innebærer for beboerne.
Leder Elisabeth Jensen sammen med beboer i omsorgsboligen.
Hanna Skotheim
– Vi jobber med å oppdatere alle planer. Hvis det blir en eller annen krise, skal vi være i stand til å gi tjenester. Det er mye vi skal gå gjennom. Blant annet hvilket ansvar vi har for mennesker med utviklingshemming som bor hjemme, sier hun.
Da det ble ført tilsyn med kommunal beredskapsplikt og helseberedskap i Sør-Varanger kommune for snart to år siden, fant Statsforvalteren sju avvik fra lov- og forskriftskrav.
Hanna Skotheim
Tilsyn som ble gjort i fire andre kommuner i Finnmark og Troms i 2024 avdekker også mangler i kommunale beredskapsplaner. Dette var i Kvænangen, Hammerfest, Storfjord og Alta.
Det som går igjen er at det er gamle planer som trengs å revideres, eller det kan være planer som ikke bygger på en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).
Hanna Skotheim
I Sør-Varanger ble det blant annet påpekt at planen for helse- og omsorgstjenester og sosialtjenester er av eldre dato og at det mangler en evakueringsplan for innbyggerne i kommunen.
Taus kunnskap
Jorunn Sandhell, kommunalsjef for helse, omsorg og velferd, har ansvar for beredskap i sine fagtjenester.
– Vi var klar over at planverket var utdatert, og det jobber vi med å oppdatere. Vi er ikke i mål. Vi har likevel klart å håndtere flere kriser i kommunen, som den store immigrasjonen i 2015 over Storskog og pandemien. Men det er mye taus kunnskap som ikke er skrevet ned. Det er sårbart dersom folk bytter jobb, sier hun.
– Vi trenger nok ansatte for at samfunnet skal fungere. Vi må bli enda bedre på rekruttering, mener Jorunn Sandhell, kommunalsjef for helse, omsorg og velferd.
Hanna Skotheim
– Overrasker det deg at kommuner i Finnmark ikke har risikoanalyser og beredskapen på stell?
– Det som er spesielt i Finnmarks-kommuner er at det er knapt med administrative ressurser, spesielt i mange av de små kommunene. Med dårlig økonomi vil man først og fremst verne om direkte tjenesteyting, sier hun.
– Burde dere vært best i landet på beredskap, på grunn av geografi og nærhet til Russland?
– Det er jeg usikker på. Hvis det skulle skje noe i morgen, så er vi i stand til å gi tjenester. Men flere ansatte har løftet problemstillingen. De spør om vi har god nok beredskap i velferdstjenestene, sier hun.
– Er tjenestene du har ansvar for, forberedt på krig?
– Vi er blitt mer bevisst på at krig kan skje i en urolig verden. La si at vi må evakuere befolkningen. Noen innbyggere kan ikke klare det på egen hånd. Dette har vi snakket for lite om, vedgår hun.
Det russiske konsulatet ligger rett ved rådhuset i Kirkenes.
Hanna Skotheim
Hanna Skotheim
Helseberedskapsloven er klar på hva som forventes av arbeidstakere i en krisesituasjon, men Sandhell tror ikke folk er fullt klar over hva de ulike lovene sier om arbeidsplikt.
– Det snakkes mye om egenberedskap, men hva hvis man må bli på jobb og ta vare på dem som trenger det? Vi har ikke noen plan for det ennå. Dette er mitt ansvar, sier hun.
– Hva er den største risikofaktoren i tjenestene du leder?
– Mangel på arbeidskraft. Vi trenger nok ansatte for at samfunnet skal fungere. Vi må bli enda bedre på rekruttering, sier Sandhell.
Fraflyttingen fra Kirkenes har økt etter den russiske invasjonen i Ukraina. Det lages nå såkalte kontinuitetsplaner for bemanning i en krisesituasjon. Det samme ble gjort under pandemien.
– Godt arbeidsmiljø er viktig
I Kirkenes er tjenestene til utviklingshemmede samlet i to bygg. Dette gjør at bemanningen i visse tilfeller kan være på tvers av botilbud og dagsenter, og at personalet kan avlaste og hjelpe hverandre, påpeker enhetsleder Elisabeth Jensen.
Her er det boliger til mennesker med utviklingshemming og dagsenter.
Hanna Skotheim
– Jeg er opptatt av at vi i arbeidsmiljøet bygger et «vi» og at vi er et samlet lag. Personalet står sterkt sammen etter å ha vært gjennom kriser som pandemien, sier hun.
Vernepleier Marit Brox Rognmo opplever at det jobbes for et godt arbeidsmiljø hele året.
– Det er viktig. Da vil også kollegiet stå bedre sammen i en krise, påpeker hun.
Ukrainske Olena Kyshlova (t.h) er assistent for mennesker med utviklingshemming.
Hanna Skotheim
– Hva gjør dere for å skape det gode samholdet?
– Vi er åpne med hverandre, prater sammen. På personalmøter har vi snakket mye om etikk, og det har styrket oss. Det handler om å tørre å si meningene sine om det profesjonelle arbeidet på jobb, sier Rognmo.
Pågang i psykisk helsetjeneste
Vernepleier Anita Gade-Lundlie jobber i psykisk helse- og rustjenesten i kommunen. Tjenesten merket pågang etter invasjonen i Ukraina. Da handlet det om å lytte til dem som synes det var utfordrende med å være russere og ukrainere i samme by.
Marit Brox Rognmo og Anita Gade-Lundlie er vernepleiere i Kirkenes. De frykter ikke krig.
Hanna Skotheim
– Mange trengte hjelp til å snakke om hvordan man skal forholde seg til hverandre og til det storpolitiske. Jobben min handler om terapi og samtaler. Vi snakker lite om beredskap, sier hun.
Men hjemme har hun aggregat og boksemat i kjelleren, og historien om evakueringen under andre verdenskrig lever i minnet.
– Vi må legge en plan for evakuering
Den sikkerhetspolitiske situasjonen øker årvåkenheten og er en motivasjon for å få god beredskap, sier Eivind Gade-Lundlie.
Eivind Gade-Lundlie er enhetsleder for beredskap, brann og redning i Sør-Varanger.
Hanna Skotheim
En drone kan eksplodere i Kirkenes i stedet for i Murmansk. Folk gjør seg tanker. De snakker til ham på gata om det.
– Det blir feil å si at folk ikke er bekymra. De forteller at de driver «prepping» og at de er glad for at barna studerer i andre byer. Men jeg tror ikke andre steder i Norge nødvendigvis er tryggere, sier enhetsleder for beredskap, brann og redning i Sør-Varanger kommune, Gade-Lundlie.
Han trekker fram at Kirkenes verken har kritisk kompetanse eller kapital og at få samfunnskritiske funksjoner for landet er plassert i byen. Men, dersom kommunen kommer i en situasjon hvor krig truer, er han klar på at evakuering blir nødvendig.
Det finnes ikke noen plan for evakuering fra kommunen og det er han pådriver for at skal utvikles.
– De sårbare gruppene vil ha behov for hjelp og støtte i en slik situasjon og det må være planlagt. Vi mangler folk i en normalsituasjon, så det må vurderes hva som må til for at vi kan drive tjenester under ulike scenarioer, sier han.
Han mener det påhviler kommuner et altfor stort ansvar for beredskap og at det er for lite nasjonal styring.
Gade-Lundlie understreker at kommunen likevel har god trening i å håndtere ulike kriser, blant annet flyktningstrømmen i 2015. Da kom det 5.500 mennesker over grensen i løpet av tre måneder.
– Det ble skjellsettende for hele kommunen. Så kom pandemien. Sør-Varanger har stått i kriser og har lært av det, sier han.
Kommunen satte kriseledelse 24. februar 2022, da russiske soldater invaderte Ukraina. Befolkningen begynte å spørre om tilfluktsrom.
Han er tydelig på at mangel på arbeidskraft gjør kommunen sårbar. Alle offentlige aktører har problemer med å rekruttere.
Flere saker
Marit Brox Rognmo er vernepleier i Kirkenes. Hun er vokst opp med at Russland er en god nabo. Derfor synes hun det er vanskelig å se for seg en krig.
Hanna Skotheim
– Folk i sør er nok mer bekymra for krig
Marit Isaksen i FO-ledelsen er spent på hva lederne sier om sin egen hverdag.
Simen Aker Grimsrud
Nå skal mer enn tusen ledere bli spurt: – En unik mulighet
Daglig leder i Kvinnekollektivet Arken, Reidun Wilhelmsen.
Hanna Skotheim
Vant mot Helse Sør-Øst i retten: – En seier med bismak
Colourbox
13 spørsmål og svar om ferien din
Høgskulen på Vestlandet har som mål at halvparten av studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie skal reise på utveksling til et annet land.
Ole Palmstrøm
Målet er at halvparten har praksis i utlandet: – Studentene bør ut i verden for å bli gode yrkesutøvere
Jan-Erik Østlie