JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pøbelsjef får pris

«Alle» snakker om ungdom som dropper ut av skolen. Eddi Eidsvåg gjør noe med det. For det er han kåret til Årets fattigmann av Foreningen Fattignorge.
11.06.2010
11:53
16.12.2013 13:33

solfrid.rod@lomedia.no

– Er det jeg som får prisen? Så hyggelig, utbryter Eddie Eidsvåg, leder av Pøbelprosjektet og bærer av tittelen pøbelideolog.

Prisen «Årets fattigmann 2009» deles ut på en konferanse Fattignorge arrangerer om Nav i Trondheim i dag.

Styreleder Georg Rønning forteller at Eidsvåg får prisen for sitt sterke engasjement for mennesker som faller utenfor og for sin evne til å tenke nytt.

– Jeg er beæret, særlig med tanke på at det var Karin Andersen som fikk prisen i fjor. Hun er en av de viktigste personene for fattige i Norge, sier Eidsvåg til Fontene.

Via Nav

97 ungdommer har deltatt i Pøbelprosjektet de siste to åra. 95 av dem er i dag tilbake på skolen eller på vei inn i arbeidslivet, opplyser Eidsvåg.

Ungdommene tas opp via Nav etter inntakssamtale med Pøbelprosjektet. De gjennomfører seks ukers Pøbelmotivasjonskurs. Deretter går de tilbake til skolen eller ut i arbeidspraksis.

Pøbelprosjektet følger opp hver enkelt ungdom i inntil to år frem mot fast jobb eller avsluttet utdanning.

Tenker nytt

Du får prisen for din evne til å tenke nytt om folk som faller utenfor. Hvem vil du utfordre?

– Jeg vil utfordre hele ruklet av fagfolk og politikere. Alle som snakker om at det ikke finnes arbeidsplasser til ungdom som ikke har utdannelse. Det er mange arbeidsgivere der ute som vil gi ungdom en sjanse, men det må legges til rette for det. Barnevernet, Nav, alle må være med på dette. Kan du klokka og 7-gangen, så holder det, pleier jeg å si.

Hva er suksessformelen i Pøbelprosjektet?

– Veldig enkelt: Vi tar ungdommene på alvor, og vi tar arbeidsgiveren på alvor. I motsetning til praksisplass for praksisplassens egen skyld, der man bare plasserer ungdom i tre-fire måneder, uten at verken ungdommen selv eller arbeidsgiver er særlig interessert.

Dyrt frafall

Ideen om at alle skal ta utdanning er ikke bare av det gode, mener Eidsvåg. Så lenge barne- og ungdomsskolene ikke har kapasitet til å se hver enkelt elev godt nok, vil det alltid være en del som faller utenfor.

Her må det tenkes helt nytt, mener pøbelsjefen. Og låner et regnestykke fra økonom Victor Normann:

– En ansatt per elev gjennom 13 år på skolen er billigere enn det frafallet vi har i dag. Folk er altså bekymret for frafallet med god grunn. Selv er jeg mest bekymret for dem som faller utenfor, sier Eidsvåg.

Fra bakeriet

Pøbelprosjektet startet i Eidsvågs bakeri i Sandnes, der han tok inn utsatt ungdom som lærlinger og hjalp dem videre ut i fast jobb. Noe hans far, Einar Eidsvåg, også gjorde i sitt bakeri i hjembyen Sauda den gang Eddi var barn.

Selve kurskonseptet ble først utviklet for enslige forsørgere på overgangsstønad som skulle tilbake i jobb. Pøbelkonseptet bygger på erfaringer fra dette, og bruker alternative undervisningsmetoder som psykodrama, lek og spill.

Pøbelprosjektet har fire oppfølgere ansatt, i tillegg til en administrativ leder og tre fagfolk som er engasjert på deltid.

Egne ressurser

Pøblene har fått mange bekreftelser på at de ikke er gode nok. Sentralt i prosjektet er derfor å lære dem å se sine egne ressurser, gi dem tro på seg selv og få dem til å se verdien av å delta i samfunnet ut fra egne forutsetninger.

En annen bærebjelke er å gjøre ungdommene mer bevisst på hvilke valg de har og hvilke konsekvenser valgene kan få.

11.06.2010
11:53
16.12.2013 13:33

Mye lest