JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over regjeringen

FO-medlemmere i Trondheim fikk fredag besøk av forbundsleder Randi Reese, som er skuffet over manglende vilje til likelønn blant regjering og arbeidsgivere.
04.06.2010
14:55
16.12.2013 13:28

mia.paulsen@lomedia.no

I Trondheim er 104 FO-medlemmer ute i streik etter 2. streikeuttak onsdag. Manglende likelønn er hovedgrunnen til streiken. Reese understreket at lønnsforskjellene er størst for kvinner med inntil fire års høyere utdanning.

- Og vi er dypt skuffet over at den rød-grønne regjeringa ikke har vist større vilje til å oppfylle forventningene om et likelønnsoppgjør. Forventninger som regjeringspartienes egne politikere har skapt! Sa Reese.

- Som velferdsstatens frontsoldater finner vi oss ikke i at det arbeidet våre medlemmer gjør i offentlig sektor skal lønnes opptil 100.000 kroner lavere enn arbeidet til funksjonærene i privat sektor med like lang utdanning, sa hun.

Videreutdanning og skiftarbeid

Reese sa også at FO har krevd automatisk uttelling for spesial- og tilleggsutdanning i hele KS, noe som allerede er operativt i Trondheim.

Likestilling av skift og turnus er også en viktig sak for FO. Formelt er det lovfestet, men arbeidsgiver vil likevel ikke ta det inn i avtaleverket.

For liten vilje

Reese ga arbeidsgiverne ansvaret for streiken, og pekte på at arbeidsgiverne i andre oppgjør i år har vært mer villige til å komme arbeidstakerne i møte.

Reese minnet de streikende om at de streiker på vegne av hele FO. - Dere streiker også for alle arbeidstakere i offentlig sektor som diskrimineres ut fra lønn og kjønn, sa hun.

-- Ikke for pengene

Jeg vil gjerne ha en mann i mitt liv i fremtiden, men ikke for pengenes skyld! sier nybakt sosionom Kine Haugen, som forteller at drømmen om å kjøpe leilighet er langt unna.

Haugen innledet også på streikemøtet. -Lønnen for min yrkesgruppe står ikke i rimelig forhold til utdanningslengde og kostnader, ei heller hva det koster å etablere seg i det norske samfunnet, sa Kine Haugen, som i likhet med andre som har brukt tid på høyere utdanning har et klekkelig studielån.

Blir sint

Haugen fortalte at flere har kritisert henne for et lite lønnsomt yrkesvalg, men at det gjør henne sint. - Rekruttering til våre yrker stopper opp hvis valget skal gjøres basert på inntekt. Velferdsstaten Norge har ikke råd til dette, verken menneskelig eller økonomisk, sa hun.

Fellesskap

Randi Reese understreket i sin appell at streiken viser et sterkt fellesskap blant fagorganiserte. - FO streiker sammen med hele LO Kommune, YS, Unio og Akademikerne. Sammen har vi stor slagkraft. Sammen viser vi at arbeidsgiverne har fremprovosert den største og alvorligste konflikten i kommune-Norge på årtier. Slik går det når arbeidsgiver-prinsipper stenger for sunn fornuft og vilje til å komme til enighet, sa hun blant annet.

04.06.2010
14:55
16.12.2013 13:28