JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Avhengig av privat barnevern

Ville barnevernet klart seg uten de private? Nei, mener Aleris Ungplan as.
10.05.2010
14:25
16.12.2013 13:16

edv@lomedia.no

«Uten private barnevernsaktører ville dagens barnevern brutt sammen», skriver Ungplan-sjef Erik Sandøy i en kronikk i VG søndag.

Utspillet kommer etter at regjeringen har varslet en utfasing av private aktører i barnevernet. «Stortinget har pålagt oss å redusere bruken av institusjoner. Det kan man vanskelig gjøre uten at institusjoner legges ned» uttalte avdelingsdirektør Eyvind Elgesem i Bufdir til Fontene tidligere i vår.

Nedgangen skal fortrinnsvis skje i bruken av private selskaper, opplyser Bufdir til Fontene.

— Ikke tillitsvekkende

Erik Sandøy er administrerende direktør i Aleris Ungplan as. Selskapet solgte i 2008 barneverntjenester for 289 millioner kroner. Det er dermed Norges største private aktør innen barnevern. Kundene er hovedsakelig de fem Bufetat-regionene.

Nå toner direktøren flagg mot barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV). Det er «ikke tillitvekkende» at Lysbakken uttrykker skepsis til omsorgstiltak i privat regi, ifølge Sandøy.

Han startet Ungplan allerede tidlig på 1990-tallet. I 2005 solgte han og medeierne virksomheten til det svenske Aleris-konsernet. Det er i dag et av de største private omsorgsselskapene i Europa.

— Forsvarlig avvikling

— Sandøy har rett i at en ikke kan avslutte samarbeidet med private tilbydere fra en dag til den neste. Da faller barnevernets andrelinjetilbud sammen, sier FOs 2. Nestleder Kjetil A. Ostling.

— Men hvis statens barnevern makter å gjøre to ting på en gang, nemlig å utvikle et mer robust offentlig barnevern før man reduserer i andre enden, så vil avviklingen være forsvarlig, mener Ostling.

Misforstått fosterhjemstro

BLD varsler mer bruk av fosterhjem og mindre bruk av institusjonsplasser. Et feilgrep, tror Ostling.

— Det er helt misforstått at barn som har behov for institusjonsplass er de samme som har behov for fosterhjemsplass. Det er helt riktig å jobbe for å rekruttere flere fosterhjem. Men det kan ikke komme som erstatning for institusjonsplasser. Det er to vidt forskjellige barnegrupper med vidt forskjellige behov.

— Vil det være behov for private institusjoner i framtiden?

— Ja, jeg tror private institusjoner vil være en del av det differensierte tilbudet og fungere som et spennende korreks til offentlige institusjoner, men omfanget av private aktører er i dag altfor stort.

Halvparten av institusjonsplassene driftes i dag av private selskaper og stiftelser.

– I de offentlige institusjonene vil det være et helt annet handlingsrom til å styre både den faglige utviklingen og de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Det er gal bruk av penger i forhold til de som tar ut overskudd og ikke styrer pengene inn i virksomheten igjen, avslutter Ostling.

10.05.2010
14:25
16.12.2013 13:16