JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter benekter fagforeningsknusing

Det er tøv at Spekter driver med fagforeningsknusing, sier viseadministrerende direktør og forhandlingsleder Anne-Kari Bratten i Spekter.
03.03.2010
13:10
16.12.2013 12:44

mia.paulsen@lomedia.no

– FO har vært med å prioritere lavlønn i årevis, og nå må de stå ved det, og ikke anklage arbeidsgiver for manglende lønnsutvikling for egne grupper, mener hun.

Bratten synes det er en alvorlig anklage at Spekter driver med fagforeningsknusing og at forhandlingsmodellen står i veien for likelønn, slik Fontene refererte i går.

Flere av FOs fylkesavdelinger anklager Spekter for å sette forbundene opp mot hverandre i et gjennomført splitt-og-herskspill fram mot lønnsoppgjøret.

Har undertegnet

Hun påpeker at forhandlingsmodellen er et resultat av hovedavtaleforhandlingene mellom LO og Spekter, og at FO sammen med resten av LO-delegasjonen har vært med og undertegne forhandlingsresultatene siden 2002. Bare en gang etter har resultatet gått til mekling.

– FO må selv ta ansvaret hvis de ikke synes noe om forhandlingsmodellen, som er en blanding av systemene i privat og offentlig sektor. FO vet hva de har vært med på, sier hun.

Bør kreve forhandlinger

Her er det særlig snakk om mulighetene for å be om lokale forhandlinger i forbindelse med økt kompetanse eller å rekruttere eller beholde arbeidskraft?

– Her synes jeg Mette Nord svarte godt for seg da hun sa at tillitsvalgte bhar anledning til å ta opp lønnsspørsmål med hjemmel i gjeldende protokoll. Men LO og FO har faktisk underskrevet på at de ikke har forhandlingsmuligheter i tariffperioden. LO og FO har vært mot lokale forhandlinger, sier Anne-Kari Bratten.

Bratten legger til at protokollen ikke er til hinder for at noen kan ta opp spørsmål om lokale forhandlinger. Men det er ingen tviste-eller klagebestemmelse.

Typisk

Hun mener at når LO og FO vil ha sentral lønnsdannelse kan de ikke etterpå komme og klage på det.

– FO har sittet i LO-delegasjonen der Fagforbundet fører ordet. Utdanningsgruppene i LO kan ikke først være med på å avtale så å si kun sentral tillegg, og deretter klage over manglende lokale forhandlinger, mener Anne Kari Bratten.

03.03.2010
13:10
16.12.2013 12:44