JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enstemmig for likelønn

FO fikk god støtte av LOs representantskap idag. Randi Reese er svært fornøyd med prioriteringen av likelønn.
23.02.2010
16:03
16.12.2013 12:41

vibeke.liane@lomedia.no

– FOs barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere er de som har fått dårligst uttelling for å ha tatt en lang utdanning. Det må vi tørre å snakke om.

LO-leder Roar Flåthen høstet trampeklapp etter sin tale til representantskapet 23. februar. Ingen er lenger i tvil om at kravet om likelønn kommer til å stå sentralt ved årets hovedtariffoppgjør. LO har vedtatt at oppgjøret skal skje forbundsvis, etter frontfagmodellen. Fellesforbundet kommer derfor til å sette rammene for tariffoppgjøret i de andre sektorene.

– Noen hevder at det dermed blir mindre til likelønn. Det er tull, fremholder LO-lederen.

Tar flere oppgjør

Flåthen presiserte at både medlemmene med lav lønn, og medlemmer med lang utdanning i kvinnedominerte yrker skal få et lønnsløft.

– LO må ha mangfoldet med seg. Derfor har vi vært skeptiske til en likelønnspott slik Likelønnskommisjonen foreslo, fordi den begrenser seg til en gruppe.

LO-lederen mener det kan ta flere lønnsoppgjør før ulikelønnene er utjevnet.

– Likelønnspørsmålet kommer til å stå sentralt i lønnsoppgjørene i årene som kommer, lover Flåthen.

Forbundsleder Randi Reese var strålende fornøyd med de tydelige signalene fra LO-lederen.

– Det var en knakende god innledning. Det er en god ting at LO nå er tydelige på at langtidsutdannede FOere skal prioriteres ved lønnsoppgjøret, sier Reese til Fontene.

Bred støtte

I innlegget til representantskapet understreker hun at FO-medlemmene tjener i gjennomsnitt 100 000 kroner mindre enn menn med tilsvarende lang utdanning som jobber i privat sektor.

– Vi har en historisk mulighet til å ta synlige grep når det gjelder likelønn. Denne gangen må vi få til noe, sier Reese.

Støtten fra LO-forbundene i privat sektor er bred. Uttalelsen fra representantskapsmøtet presiserer at likelønn må stå sentralt i alle deler av lønnsdannelsen, også lokalt. ? Det må være enighet om at nye relative lønnsforhold som likelønnstiltak skaper, ikke skal utløse kompensasjon fra andre. Dette er helt avgjørende for at likelønnsprofilen skal få varig virkning…?

Ulikhet på mange fronter

LO vil angripe likelønnsutfordringen på flere fronter. Flåthen lover kamp mot ufrivillig deltid og små stillingsbrøker.

– Mange kvinner jakter på jobber hver eneste uke, og for å ha en anstendig lønn for sitt arbeid, sier Flåthen. ?Et styrket avtaleverk med for eksempel mer titidstillegg, vil bidra til mer reelle arbeidskontrakter og mer forutsigbar inntekt. Arbeidstakere innen sosialsektoren som møter økende krav til flesibilitet skal ha ordnet og forutsigbar arbeidstid, hvor krav til overtid og hviletid blir ivaretatt,? uttaler representantskapet.

23.02.2010
16:03
16.12.2013 12:41