JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandring = flere fattige

– Sett i globalt perspektiv blir fattigdom i Norge et marginalt problem. Men for de det gjelder er det alvorlig, sier Audun Lysbakken.
16.12.2009
11:58
16.12.2013 12:11

edv@lomedia.no

Auditoriet hos Gyldendal forlag var i morges fullt av akademikere og et par politikere. De var der for å høre oppdragsforskere fra Fafo, SSB og NOVA innlede under tittelen Barnefattigdom, i tillegg til fire ungdommer som har bidratt til boka med samme navn. LOs ungdomsorganisasjon Framfylkingen er blant sponsorene.

Møter global fattigdom

– Økningen i barn av innvandrere driver hele økningen i antall barn som lever i lavinntektshusholdninger, sa forsker Jon Epland ved Statistisk Sentralbyrå.

Sammenliknet med år 2000, var det i 2007 dobbelt så mange barn som levde i husholdninger med vedvarende lav inntekt. Den økende innvandrerandelen i befolkningen driver også opp dette tallet, fastslår Epland

Mest rammet er familier fra Somalia, Irak, Afghanistan, Pakistan, Marokko og Tyrkia, land som befolkningen forlater på grunn av utpreget fattigdom. Det påvirker nå sosialstatistikken i Norge.

– Mange jobber i de delene av arbeidslivet hvor risikoen for å bli støtt ut i de tidene vi lever i nå og faren for arbeidsløshet er stor. Spørsmålet om hvordan en skaper et arbeidsliv med plass til flere pg sterkere rettigheter for flere er avgjørende i kampen mot fattigdom. sier Lysbakken.

Han påpeker også sammenhengen mellom likestilling og kamp mot fattigdom.

LES OGSÅ:Skrev bok om barnefattigdom

– Et paradoks

Audun Lysbakken forklarer denne barnefattigdommen med økte inntektsforskjeller de siste 20 årene. Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren måtte på podiet for å konstatere at barnefattigdommen er en utfordring.

– Det er et stort paradoks at vi trenger en bok som dette som kommer nå. Vi får stadig høre at Norge er verdens beste land å bo i, sa statsråden.

Det private forbruket stiger. Det gjør også kravene til barns forbruksnivå. Flere av dem havner i såkalt relativ fattigdom. Tross økt satsing på helse og omsorg, skole og utdanning og kommunale tjenester, lever stadig flere barn i lavinntektsfamilier, konstaterte Lysbakken.

16.12.2009
11:58
16.12.2013 12:11