JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må få utøve faget

Nav har et slagord: «Vi gir mennesker muligheter». Jeg sier: Gi oss muligheter til å gi mennesker muligheter, sa Marie Lundblad til en lydhør forsamling på fattigdomshøringen i dag.
28.08.2009
15:19
16.12.2013 10:56

mia.paulsen@lomedia.no

Lundblad er sosionom og veileder i kvalifiseringsprogrammet ved Nav Nedre Eiker.

Med seg på høringen hadde hun Eva Snekkerhaugen, som deltar i kvalifiseringsprogrammet. Snekkerhaugen fortalte hvilken lettelse det er å kunne planlegge økonomien for et helt år i stedet for en måned av gangen slik det var da pengene kom fra den kommunale sosialtjenesten. Helt topp, synes hun. Og snart kan hun kanskje se fram til fast lønnsinntekt i familien.

– Mannen min spurte aetat i ti år om de kunne hjelpe ham med å skaffe seg sertifikat som bussjåfør. Det ville de ikke. Men jeg overtalte ham til å spørre Marie nå i mai. Uka etter var han i gang, og nå er han snart ferdig, fortalte Eva Snekkerhaugen.

Gode verktøy

Marie Lundblad synes kvalifiseringsprogrammet gir gode verktøy for å jobbe framtidsrettet for å få folk inn i jobb eller annen aktivitet. Men hun påpekte at gode resultater forutsetter målrettet arbeid: Tid nok til den oppfølgingen som trengs, og mulighet for å velge arenaer som passer brukeren.

– Jeg kan følge opp 20 personer i kvalifiseringsprogrammet. Men på samme Nav-kontor kan det sitte en attføringskonsulent som må følge opp 150-200 mennesker. Alle må ha rett til tett individuell oppfølging, ikke bare en telefonsamtale en gang i året, sa Lundblad.

Jobbe med mennesker

Hun understreket overfor en lydhør forsamling at hun tok sin sosialarbeiderutdanning for å jobbe med mennesker. Ikke med tall.

– Men aldri før har jeg brukt så mye tid på tall, dokumentasjon og rapportering som jeg gjør i Nav. Jeg må bruke seks passord for å fylle ut de skjemaene jeg skal. -- Gi meg som sosialarbeider mulighet til å bruke mitt engasjement og min kompetanse. Og så håper jeg brukerne sier fra når jeg blir for fanget av systemet, sa Marie Lundblad.

28.08.2009
15:19
16.12.2013 10:56