JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt dyrt å være fattig

Sju av ti mener stortingsvalget spiller liten rolle for fattige. Og politikerne klarte ikke å overbevise da de samlet seg rundt Frelsesarmeens suppekjele.
27.08.2009
08:54
16.12.2013 10:54

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg blir ikke oppløftet av det jeg hører her. Den viljen som skal til for virkelig å skape endring er ikke til stede.

Det fastslår leder av Frelsesarmeens gatehospital, Marit Myklebust, etter å ha hørt politikerne krangle om mislykkede helsereformer, utestedenes stengetider og voksende køer i behandlingsapparatet.

Frelsesarmeen vil ha menneskeverd som tema i valgkampen, og inviterte i går politikere på suppe og paneldebatt.

Under 30 prosent av velgerne tror at høstens stortingsvalg får betydning for fattige og utsatte grupper, i følge en meningsmåling Opinion har gjort for Fontene/Frifagbevegelse.

Egen rusminister

Sykepleieren på Gatehospitalet tror heller ikke på snarlig endring for de mest utslåtte blant oss. Det krever en raushet av oss alle som vi ikke har, mener Myklebust.

Men hun er klar på hvor politikerne må begynne: Flere og bedre integreringstiltak, mer aktiv boligpolitikk, et mer menneskelig arbeidsliv. Og viktigst av alt: en offensiv og sammenhengende ruspolitikk.

– Det eneste som hjelper er en strengere alkoholpolitikk. Jeg vil ha slutt på øl i butikkene, servering til langt på natt og hasjsalg utenfor skoleportene. Vi trenger en egen minister for rusfeltet. Det er det ingen av dere som har foreslått uansett hvilken regjering dere har sittet i, sa Myklebust til politikerpanelet.

Neglisjert i to tiår

– Vi må holde oss i virkelighetens verden. Det kommer til å være øl i butikkene, repliserte Erling Lae (H), byrådsleder i Oslo.

– Vi må bare innrømme at rusfeltet har vært neglisjert i to tiår, under alle regjeringer. Kan vi ikke alle bare innrømme det, spurte Bård Vegar Solhjell (SV). Og oppfordret til et krafttak på tvers av partigrensene.

Nasjonal dugnad var det flere som ønsket seg, men debatten hang seg likevel en stund opp i fortidens feilsteg.

Må skjerpe oss

Kunnskapsminister Solhjell, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Dagfinn Sundsbø (Sp), og stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) ble kritisert både fra opposisjonspartiene og fra Frelsesarmeen for å drive ideologisk korstog mot private aktører innen rusomsorg og barnevern. Institusjoner legges ned mens køene vokser, ble det påpekt.

– En av de tingene regjeringen ikke har lykkes med, er å få på plass langsiktige anbudsavtaler. Vi har strevd med anbudskriteriene. Her har vi ikke levert. Vi må skjerpe oss, innrømmet Sundsbø.

Skolepress skaper tapere

Forebygging var heller ikke lett å enes om. Solhjell mener regjeringens barnehagereform er tidenes mest effektive middel mot fattigdom og sosial ulikhet. Nå vil han ruste opp skolen og hindre at så mange faller ut av videregående. Får vi til det, hindrer vi mye rus og kriminalitet, mente statsråden.

– Dette presset om at alle skal gå på videregående og på universitet og høgskoler er, med respekt å melde, bare tøv. Det skaper tapere, rusproblemer og fattigdom, innvendte Ola Grytten, økonomiprofessor og soldat i Frelsesarmeen.

Ikke mer formynderstat

For å forebygge rus og vold ønsker Ap, SV og KrF nasjonal regulering av utestedenes stengetider.

– Dette er forakt for det lokale folkestyret. Vi må spørre hvorfor Jeppe drikker. For eksempel havner mange på fylla etter voldtekt. Det hjelper ikke dem at jeg går hjem fra byen en time tidligere. Vi må spørre oss: Hvordan er psykologtjenestene? Hvor er selvhjelpsgruppene? Vi må målrette tiltakene mot enkeltmennesker, ikke stramme til formynderstaten enda mer, tordnet Ola Elvestuen fra Venstre.

Pappvin

En sak var alle enige om: Fattigdom og sosiale problemer har komplisert årsaker og er komplisert å gjøre noe med. Kanskje var det historiene fra livet på gata som gjorde politikerne mer ydmyke enn ellers. Solhjell beklaget at SV har bidratt til å skape en feilaktig forestilling om at det er lett å avskaffe fattigdom.

Den innsikten er et greit utgangspunkt, men heller ikke mer, mente Frelsesarmeens Yngve Slettholm.

– Det er ingen av politikerne som har store forebyggende tiltak innen rus og psykiatri. Det er ingen som diskuterer den samfunnsutviklingen som fører til sosiale problemer. Kanskje er det pappvinen i norske kjøleskap, foreslo Slettholm.

Til hvilken pris?

I forbindelse med valgkampen har Frelsesarmeen gitt ut kronikksamlingen «Til hvilken pris takseres et menneske?».

«Er barne våre en vare?», spør Lindis Evja, seksjonsleder for Frelsesarmeens barne- og familievern. Advokat Brynjar Meling skriver om straff og soning. Marit Myklebust spør om Norge har blitt et rusifisert samfunn, og Ola Grytten kritiserer forbrukskulturen.

27.08.2009
08:54
16.12.2013 10:54