JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sender barnevern til Nav

Klar beskjed til Nav fra sjefen i statens barnevern Ann-Marit Sæbønes: Skaff barnevernsbarna sommerjobb!
23.03.2009
16:38
16.12.2013 09:22

edv@lomedia.no

Nå rett før påske er elevene på ungdomsskolen og videregående ute og leverer søknader til sine potensielt første arbeidsgivere. Men det gjelder visst ikke mange barnevernsbarn, skal vi tro statens barnevern, Bufdir.

– Det går ikke an at ungdom som får hjelp fra barnevernet først stifter kjennskap til arbeidslivet den dagen de skal ut i jobb, sier Ann-Marit Sæbønes.

Hun trådte over på Navs revir under presentasjonen i dag av to rapporter om ettervernstiltak for unge som har vært i barnevernet. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt tok imot innspillet sammen med ny, forskningsbasert kunnskap fra Fafo og Nova.

Utsatt gruppe

Andre ungdommer får første lønning allerede i ungdomsskolealderen, gjennom den første sommerjobben på kiosken, noe lettere oppussingsarbeid i helgene eller på kveldstid. Ofte med foreldrenes hjelp – Mens ungdommer i barnevernet i større grad går glipp av denne erfaringen, ifølge Sæbønes. Hun mener Nav og barnevernet må ha tettere kontakt for å skape muligheter for de unge voksne som faller utenfor etter en oppvekst under barnevernets vinger.

Statistikkene viser hvordan voksne med oppvekst i barnevern-regi mer enn andre har lavere utdanning, mottar mer sosialhjelp, oftere og tidligere blir uføre og dør tidligere enn befolkningen for øvrig.

Mange får nå tilbud om såkalt ettervern, fra de fyller 18 til de passerer 23 år. Fem viktige år hvor mange legger opp løypa for sin videre deltakelse i samfunnet. Men mange detter ut.

– Det å ha levd mange år i fosterhjem og barneverninsttusjon er ikke nødvendigvis veldig selvstendiggjørende, sier Sæbønes.

– Mange av dem går glipp av mye viktig lærdom som andre unge får med seg.

Etterlengtet ettervern

Mens 550 tidligere barnevernsbarn mottok ettervern i 1995, hadde tallet steget til 2100 ti år senere. Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) har et lovforslag ute på høring om å lovpålegge ettervern.

Det er av avgjørende betydning, ifølge Landsforeningen for barnevernsbarn, som var vertskap da forskningsrapportene ble presentert i Oslo i dag.

– Vi begynte å snakke om ettervern allerede i 1997. Det burde ikke være forskjell på barnevernsbarn og biologiske barn, sa leder Renathe Arevoll.

Organisasjonen har lenge påpekt denne skjevheten: Mens unge voksne vanligvis får mye oppbacking av foreldrene sine, med moralsk og økonomisk støtte under studier og etableringsfasen, har de såkalte barnevernsbarna måttet klare seg sjøl fra dagen de fyller 18. Dagen som de fleste gleder seg til, har for dem vært lite å feire.

– Er det klima i et kriserammet Nav for å strekke ut handa til mindreårige på leting etter sommerjobb?

– Det burde være innenfor Navs arbeidsoppgaver, sier Ann-Marit Sæbønes til Fontene.

Lederen for statens barnevern innrømmer at de har liten kontakt med Nav, men hun har hørt om at barnevernet i noen kommuner samarbeider med Nav.

– Vi vil jobbe videre med det, men jeg står ikke her og lover noe.

23.03.2009
16:38
16.12.2013 09:22