JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret: – Ansatte i Oslo merker rentehevingene ekstra på kroppen

FO vil sørge for å gi alle medlemmene økt kjøpekraft og uttelling for kompetansen sin. I dag starter lønnsoppgjøret for 1.900 sosialarbeidere i Oslo.

Colourbox/Sunniva Roumimper

simen@lomedia.no

– Medlemmene våre merker at det er dyrtid og at lønna er blitt mindre verdt. I år handler det om å gi alle økt kjøpekraft, sier Lisbeth Norshus, som forhandler lønn for FO i Oslo kommune.

Lønnsnivået i Oslo ligger ofte over kommuner rundt. Da Fontene for to år siden kartla hva vernepleiere i osloregionen tjener, fant vi lønnsforskjeller på opp mot 80.000 kroner.

Store lån

– Folk liker gjerne å vise til at lønna i Oslo er høyere enn i andre tariffområder, men da ser man ikke alltid utfordringene ved å bo i storbyen, og hva det koster, sier Norshus.

– Mange har store lån. Det gjør at man merker renteveksten veldig godt på kroppen.

– Hva vil dere kreve i årets oppgjør?

– Vi kommer til å prioritere økt kjøpekraft til alle, uttelling for kompetanse og likelønn, sier Norshus.

Vil ha masterlønn

FO forhandler sammen med de andre forbundene i LO. Sammen mener de at alle ansatte må løftes, fra de uten formell kompetanse til de med høyere utdanning.

– Samtidig er vi i FO opptatt av at våre grupper får uttelling for sin kompetanse, sier Norshus.

Det er det nemlig ingen automatikk for i hovedstaden.

I resten av landets kommuner, som inngår i KS-avtalen, er det bestemt hva som er minstelønna hvis du er ansatt i en stilling som krever fem års utdanning.

I Oslo blir de ansatte plassert i ulike lønnsrammer og stillingskoder. De lokale tillitsvalgte kreve økt lønn for den enkelte dersom noen tar master eller videreutdanning.

– Det er ikke en god nok ordning for uttelling av kompetanse i dag. Det er våre medlemmer opptatt av, sier Norshus.

Flere av Oslos nabokommuner, blant annet Nordre Follo, har innført masterlønn i barnevernstjenesten for å møte masterkravet som kommer i 2031.

Frykter konkurransen

I Oslo er det ingen automatikk i at ansatte med master i barnevernet tjener mer.

– Det ligger et handlingsrom der, men vi ser at kravene våre sjelden blir innfridd, sier Norshus.

Hun frykter at det på sikt vil føre til at Oslo vil tape arbeidskraft til nabokommuner som betaler bedre.

– Vi har ikke merket det ennå, men hvis masterkravet står seg om sju år, er jeg redd for at ansatte i Oslo som tar master, bytter jobb når de er ferdige.

Nytt byråd

Lisbeth Norshus er spent på hva det nye byrådet, bestående av Høyre, KrF og Frp, vil ha å si for lønnsoppgjøret.

– Et nytt byråd kan ha andre prioriteringer. Det blir spennende å se, sier hun.