Å snu en velferdsstat
– De som trenger velferdsstaten mest, får den minst, sa FO-leder Randi Reese på Velferdskonferansen. Snuoperasjonen er i gang, men vi trenger mer tid, svarte de rødgrønne.
Barnevernsbarn og utviklingshemmede er sviktet også av denne regjeringen, sa Reese da hun utfordret rødgrønne representanter under Velferdskonferansens paneldebatt.
FO-lederen er bekymret både for ressursmangelen i det kommunale barnevernet og anbudssystemet i institusjonsbarnevernet.
– Uavhengig av krangelen om hvilke begrensninger EØS-avtalen gir, kunne dere fra dag en ha gått inn og sikret mer langsiktige avtaler med barneverninstitusjonene. Dere kunne også fra dag en ha sikret flere offentlige institusjoner. I dag er 60 prosent private, påpekte Reese
Den to dager lange konferansen, som ble arrangert av For velferdsstaten, handlet om styringsalternativer til New Public Management.
Tar tid å snu
Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap), nestleder i SV, Audun Lysbakken og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tok i sine innledninger æren for den velferdspolitiske snuoperasjonen de mener å ha bedrevet i tre og et halvt år. De ba om forståelse for at det tar tid å reversere privatisering og markedsøkonomiske styringsmodeller.
Barnehageutbygging, opprustning av skolen og vern om arbeidsmiljøloven er vel og bra, men regjeringen glemmer viktige grupper, mener Reese.
– Det vi som organiserer sosialarbeidere ser, er at de som trenger velferdsstaten mest, får den minst.
Et svik
Reese mener norske politikere, uavhengig av parti, mangler visjoner for mennesker med utviklingshemming. Ansvarsreformen fra 1991 førte til en ønsket nedbygging av institusjonene, uten at kommunene har etablert et tilstrekkelig tilbud. Gjentatte tilsyn har avdekket at både boligtilbudet og mulighetene for arbeid og fritidsaktiviteter er for dårlig.
Reformer i offentlig sektor handler ofte om at mennesker skal møtes i lokalsamfunnet. Det er vi selvsagt enige i, men når den sittende regjering ikke øremerker midler, blir det i praksis et svik mot disse gruppene, sa Reese.
– Det du sier er et eksempel på at vi må sitte en periode til, repliserte Magnhild Meltveit Kleppa.
Nytt slagord
Audun Lysbakken understreket betydningen av fortsatt rødgrønn regjering etter valget. Han minnet om at det tar tid å snu samfunnsutviklingen og advarte mot å ta for lett på hva som kan bli alternativet.
– Hvis vi vinner til høsten, er det balansen mellom oss tre og kravene fra dere som avgjør hva vi får til, sa Lysbakken, og oppfordret fagbevegelsen til å stille krav.
Også Arbeiderpartiets Ingrid Heggø forlot også paneldebatten med nye tanker i hodet:
– Tidligere har slagordet vært nei til bestemor på anbud. I år kan det bli nei til barn på anbud, sa Heggø.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad