JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Å snu en velferdsstat

– De som trenger velferdsstaten mest, får den minst, sa FO-leder Randi Reese på Velferdskonferansen. Snuoperasjonen er i gang, men vi trenger mer tid, svarte de rødgrønne.
03.03.2009
23:38
16.12.2013 09:06

Barnevernsbarn og utviklingshemmede er sviktet også av denne regjeringen, sa Reese da hun utfordret rødgrønne representanter under Velferdskonferansens paneldebatt.

FO-lederen er bekymret både for ressursmangelen i det kommunale barnevernet og anbudssystemet i institusjonsbarnevernet.

– Uavhengig av krangelen om hvilke begrensninger EØS-avtalen gir, kunne dere fra dag en ha gått inn og sikret mer langsiktige avtaler med barneverninstitusjonene. Dere kunne også fra dag en ha sikret flere offentlige institusjoner. I dag er 60 prosent private, påpekte Reese

Den to dager lange konferansen, som ble arrangert av For velferdsstaten, handlet om styringsalternativer til New Public Management.

Tar tid å snu

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap), nestleder i SV, Audun Lysbakken og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tok i sine innledninger æren for den velferdspolitiske snuoperasjonen de mener å ha bedrevet i tre og et halvt år. De ba om forståelse for at det tar tid å reversere privatisering og markedsøkonomiske styringsmodeller.

Barnehageutbygging, opprustning av skolen og vern om arbeidsmiljøloven er vel og bra, men regjeringen glemmer viktige grupper, mener Reese.

– Det vi som organiserer sosialarbeidere ser, er at de som trenger velferdsstaten mest, får den minst.

Et svik

Reese mener norske politikere, uavhengig av parti, mangler visjoner for mennesker med utviklingshemming. Ansvarsreformen fra 1991 førte til en ønsket nedbygging av institusjonene, uten at kommunene har etablert et tilstrekkelig tilbud. Gjentatte tilsyn har avdekket at både boligtilbudet og mulighetene for arbeid og fritidsaktiviteter er for dårlig.

Reformer i offentlig sektor handler ofte om at mennesker skal møtes i lokalsamfunnet. Det er vi selvsagt enige i, men når den sittende regjering ikke øremerker midler, blir det i praksis et svik mot disse gruppene, sa Reese.

– Det du sier er et eksempel på at vi må sitte en periode til, repliserte Magnhild Meltveit Kleppa.

Nytt slagord

Audun Lysbakken understreket betydningen av fortsatt rødgrønn regjering etter valget. Han minnet om at det tar tid å snu samfunnsutviklingen og advarte mot å ta for lett på hva som kan bli alternativet.

– Hvis vi vinner til høsten, er det balansen mellom oss tre og kravene fra dere som avgjør hva vi får til, sa Lysbakken, og oppfordret fagbevegelsen til å stille krav.

Også Arbeiderpartiets Ingrid Heggø forlot også paneldebatten med nye tanker i hodet:

– Tidligere har slagordet vært nei til bestemor på anbud. I år kan det bli nei til barn på anbud, sa Heggø.

03.03.2009
23:38
16.12.2013 09:06