Sverige åpner helsevesenet for papirløse

Såkalt illegale innvandrere vil få fri, skattebetalt helsehjelp i Uppsala.
02.03.2009
16:47
16.12.2013 09:05

edv@lomedia.no

Til nå har papirløse, såkalt illegale innvandrere bare hatt rett til akutt livreddende behandling – og bare om de har kunnet betale for seg. Men før helgen vedtok fylkestinget i Uppsala å åpne opp helsetjenestene for denne gruppen, som trolig utgjør mange tusen mennesker i Sverige.

Papirløse innvandrere som oppsøker helsevesenet i Uppsala, vil dermed få den hjelpen de trenger, ikke bare for å berge livet, men også for å forhindre at en tilstand forverres.

Prekær situasjon

– Det betyr veldig mye i og med at nå våger folk kanskje å oppsøke hjelp og det går ikke så lang tid. Disse personene er jo veldig utrygge og redde for å bli anmeldt til Migrationsverket eller politiet, så de oppsøker ikke hjelp i unødvendig, sier Solweig Backlund i Migrationshälsan Cosmos til Sveriges Radio.

I Norge kan det finnes opptil 18.000 papirløse innvandrere, anslår SSB. Det er personer som lever i skjul for myndighetene. De har ikke adgang til annet enn akutt livreddende helsehjelp og må i prinsippet betale fullpris for den hjelpen de mottar.

Kirkens Bymisjon oppretter i år Norges første helsestasjon for papirløse, til politikernes fortørnelse. Les mer om det i Fontene nummer 3.

02.03.2009
16:47
16.12.2013 09:05