JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sverige åpner helsevesenet for papirløse

Såkalt illegale innvandrere vil få fri, skattebetalt helsehjelp i Uppsala.
02.03.2009
16:47
16.12.2013 09:05

edv@lomedia.no

Til nå har papirløse, såkalt illegale innvandrere bare hatt rett til akutt livreddende behandling – og bare om de har kunnet betale for seg. Men før helgen vedtok fylkestinget i Uppsala å åpne opp helsetjenestene for denne gruppen, som trolig utgjør mange tusen mennesker i Sverige.

Papirløse innvandrere som oppsøker helsevesenet i Uppsala, vil dermed få den hjelpen de trenger, ikke bare for å berge livet, men også for å forhindre at en tilstand forverres.

Prekær situasjon

– Det betyr veldig mye i og med at nå våger folk kanskje å oppsøke hjelp og det går ikke så lang tid. Disse personene er jo veldig utrygge og redde for å bli anmeldt til Migrationsverket eller politiet, så de oppsøker ikke hjelp i unødvendig, sier Solweig Backlund i Migrationshälsan Cosmos til Sveriges Radio.

I Norge kan det finnes opptil 18.000 papirløse innvandrere, anslår SSB. Det er personer som lever i skjul for myndighetene. De har ikke adgang til annet enn akutt livreddende helsehjelp og må i prinsippet betale fullpris for den hjelpen de mottar.

Kirkens Bymisjon oppretter i år Norges første helsestasjon for papirløse, til politikernes fortørnelse. Les mer om det i Fontene nummer 3.

02.03.2009
16:47
16.12.2013 09:05