JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra minus til pluss med Nav

Nav Melhus kjører kurs i privatøkonomi. Hensikten er bedre budsjettkontroll for den enkelte og lavere utgifter til sosialhjelp og andre ytelser.
26.02.2009
09:27
16.12.2013 09:02

Kurset heter Fra minus til pluss og tar utgangspunkt i at folk flest har en del å vinne på mer økonomisk bevisste valg i hverdagen. Sosionom og kursholder Arman Vestad melder om positive tilbakemeldinger fra kursdeltakerne.

Mye å spare

Vestad mener at mange kan klare seg med lavere ytelser fra det offentlige hvis de får bedre orden på økonomien sin. Samtidig understreker han at kurset er nyttig også for borgere som lever av egen inntekt. Folk flest ikke er klar over hvor mye penger de kan spare på forholdsvis enkle omlegginger i privatøkonomien, mener Vestad.

– Jeg har med meg en handlekurv med tradisjonelle merkevarer og en med First Price produkter på kursene. Faktisk er det mulig å spare opptil 60 prosent på å velge First Price, sier Vestad.

Praktisk

I tillegg til husholdningsutgifter, omhandler kurset forsikring, gjeldshåndtering og inkasso. Det er praktisk rettet, og alle deltakerne setter opp sitt eget budsjett.

En uke etter kursdagen settes det opp avtale med kursholderen, der deltakeren kan få veiledning i spørsmål de ikke ønsket å ta opp i plenum. I tillegg til evaluering umiddelbart etter kurset, planlegger Vestad å sjekke hvordan det går med deltakernes økonomistyring etter tre måneder.

Forebyggende

På sikt ser Vestad for seg at kurs i privatøkonomi kan inngå i kvalifiseringsprogrammet. Foreløpig tar kurset en dag, men det vurderes å utvide til to.

– Selv om Nav får mye pepper om dagen, og sel vom det er mangel på tid og kapasitet, mener jeg dette kurset er eksempel på at Nav kan jobbe forebyggende og at det er mulig å iverksette og tilpasse tiltak lokalt, sier Vestad.

Vestad har kjørt to kurs i regi av Nav Melhus, og planlegger et tredje i mars. Tidligere jobbet han i Trondheim, med utvikling og utprøving av kurset. Fra minus til pluss er utviklet av Trondheim kommune med midler fra det tidligere Sosial- og helsedirektoratet.

26.02.2009
09:27
16.12.2013 09:02