Fra minus til pluss med Nav
Nav Melhus kjører kurs i privatøkonomi. Hensikten er bedre budsjettkontroll for den enkelte og lavere utgifter til sosialhjelp og andre ytelser.
Saken oppsummert
Kurset heter Fra minus til pluss og tar utgangspunkt i at folk flest har en del å vinne på mer økonomisk bevisste valg i hverdagen. Sosionom og kursholder Arman Vestad melder om positive tilbakemeldinger fra kursdeltakerne.
Mye å spare
Vestad mener at mange kan klare seg med lavere ytelser fra det offentlige hvis de får bedre orden på økonomien sin. Samtidig understreker han at kurset er nyttig også for borgere som lever av egen inntekt. Folk flest ikke er klar over hvor mye penger de kan spare på forholdsvis enkle omlegginger i privatøkonomien, mener Vestad.
– Jeg har med meg en handlekurv med tradisjonelle merkevarer og en med First Price produkter på kursene. Faktisk er det mulig å spare opptil 60 prosent på å velge First Price, sier Vestad.
Praktisk
I tillegg til husholdningsutgifter, omhandler kurset forsikring, gjeldshåndtering og inkasso. Det er praktisk rettet, og alle deltakerne setter opp sitt eget budsjett.
En uke etter kursdagen settes det opp avtale med kursholderen, der deltakeren kan få veiledning i spørsmål de ikke ønsket å ta opp i plenum. I tillegg til evaluering umiddelbart etter kurset, planlegger Vestad å sjekke hvordan det går med deltakernes økonomistyring etter tre måneder.
Forebyggende
På sikt ser Vestad for seg at kurs i privatøkonomi kan inngå i kvalifiseringsprogrammet. Foreløpig tar kurset en dag, men det vurderes å utvide til to.
– Selv om Nav får mye pepper om dagen, og sel vom det er mangel på tid og kapasitet, mener jeg dette kurset er eksempel på at Nav kan jobbe forebyggende og at det er mulig å iverksette og tilpasse tiltak lokalt, sier Vestad.
Vestad har kjørt to kurs i regi av Nav Melhus, og planlegger et tredje i mars. Tidligere jobbet han i Trondheim, med utvikling og utprøving av kurset. Fra minus til pluss er utviklet av Trondheim kommune med midler fra det tidligere Sosial- og helsedirektoratet.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin