JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser Huitfeldt-pakke

Nå må barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt tørre å ta politisk styring med barnevernet. Anbudsrundene må vekk, sier leder i FO Rogaland Kari Østerhus.
06.02.2009
07:25
16.12.2013 08:44

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg ønsker meg en Huitfeldt-pakke, en helhetlig satsning på barnevernet. Og med satsning mener jeg øremerkede midler. Det kommunale barnevernet har vært sultefôret i mange år, sier Østerhus.

Politikere, fagfolk og barnevernsbarn i Rogaland har de siste ukene kommet med kraftig kritikk både av akuttilbudet, antall tiltak og stabiliteten i det statlige barnevernet. Barn som trenger akuttplassering har blitt sendt landet rundt, og Kirkens Bymisjons institusjon Dreiskjevå har ikke fått fornyet kontrakten med Bufetat. Beboere og ansatte fortviler. Fontene nr. 2/08 skriver at ordførere, på tvers av partigrensene, nå gjør opprør mot anbud i barnevernet.

Tydelige konsekvenser

Østerhus og hennes kolleger i FO Rogaland arrangerer i dag en stor barnevernkonferanse i Stavanger. Barnevernledere i Stavanger, Karmøy og Forsand er invitert til å snakke om hvor skoen trykker. Det er også blant andre statssekretær i barne- og likestillingsdepartementet, Kjell Erik Øie og FO-leder Randi Reese.

Dagens konferanse er uavhengig av den siste tidens storm rundt barnevernet i fylket, men den sterke kritikken fra flere hold har, i følge Østerhus, gitt arrangørene drahjelp.

– Når konsekvensene av anbudsrunder blir så tydelige og kritikken blir så kraftig, bidrar det til å sette fokus på hele barnevernet. Det er vi glad for.

Har barna fått det bedre?

Intensjonen med barnevernsreformen fra 2004 var et mer enhetlig, likere og bedre barnevern i hele landet. Siden har det vært økende faglig kritikk både av de strukturelle endringene og de faglige føringene fra departementet. Fra FOs side har det vært advart mot anbudsrundene, nedbyggingen av institusjoner og vektleggingen av evidensbaserte metoder.

På dagens konferanse i Stavanger er det store spørsmålet om barna har fått det bedre. Det er ventet bortimot 170 deltakere. Kari Østerhus er skuffet over at barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt ikke prioriterer å komme selv, men er spent på hva statssekretær Kjell Erik Øie har å si.

Vurderer unntak

Huitfeldt var i Stavanger i slutten av januar for å møte de ordførerne som hadde skrevet brev til henne om uholdbare tilstander i barnevernet i fylket. Etter møtet sa Huitfeldt til Fontene at regjeringen nå vil vurdere om det er mulig å gå lengre i å unnta ideelle organisasjoner fra anbud.

06.02.2009
07:25
16.12.2013 08:44