JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på fengsling av demonstranter

– Et barn skal ikke sitte i fengsel, sier FOs 2. nestleder Kjetil Ostling . Han reagerer sterkt på at en 16-åring ble kastet på glattcelle etter Gaza-demonstrasjonen i Oslo.
14.01.2009
14:17
16.12.2013 08:22

Etter demonstrasjonene i Oslo-sentrum i forrige uke ble 159 ungdommer innbrakt av politiet. 16-år gamle Oskar A. Brandtzæg Næss var en av flere mindreårige som ble fraktet i tre busslaster til politistasjonen på Grønland. Der ble han plassert på glattcelle i to timer sammen med en eldre fremmet mann. – Jeg fikk ingen informasjon om hvorfor jeg ble arrestert, og det som skjedde under veis. Da jeg slapp ut var jeg helt utmattet, forteller Brandtzæg Næss til NRK.

Sterkt virkemiddel

Ostling presiserer at den aktuelle saken ikke er diskutert i FO-ledelsen, og at han uttaler seg på egne vegne. – Det er et brudd på FNs barnekonvensjon artikkel 37 å plassere barn i fengsel. Glattcelle er et sterkt virkemiddel. Da må alle andre alternativer være vurdert, og det være stor fare for liv og sikkerhet for å vurdere det, understreker han. Ostling påpeker at man ofte etterlyser at unge mennesker engasjerer seg i samfunnsdebatten, og i internasjonale spørsmål. –I utgangspunktet er det positivt at unge reagerer på krigshandlinger som de oppfatter som urettferdige. De har også rett til å ta i bruk ulike virkemidler. Men noen av dem gikk fra å gi uttrykk for politisk engasjement til å begå kriminelle handlinger. Da er det viktig at samfunnet sier ifra hvor grensa går, sier barnevernpedagogen.

Advokatforeningen: Andre løsninger

Han får følge av Mette Yvonne Larsen i Advokatforeningens menneskerettsutvalg. Hun holder på med et prosjekt om forholdene for barn i fengsel. Hun er svært kritisk til politiets håndtering av saken. – Reglene i straffeprosessloven sier at barn under 18 år ikke skal pågripes med mindre det er særlig påkrevet. En del av de som ble arrestert hadde ikke gjort annet galt enn å være til stede på en demonstrasjon, sier Larsen.

Advokaten mener politiet må søke etter andre løsninger istedenfor massearrestasjoner når barn er involvert. – Barn opplever det å sitte isolert på en glattcelle som veldig traumatisk. Isteden kunne politiet ha koblet inn Barnevernvakta hvor ungdommen får snakket om det som har skjedd med en voksen.Larsen mener de som ble arrestert ble sett på, og behandlet, som demonstranter. – Men de er mindreårige som er i opprør og da må politiet bruke makten sin på en annen måte, som for eksempel å kjøre dem hjem til foreldrene.

Kritisk barneombud

Også barneombud Reidar Hjarmann er kritisk til politiets framgangsmåte. Han mener at bruk av glattcelle generelt er problematisk når det gjelder mindreårige. – Å havne på glattcelle etter å ha blitt pågrepet av politiet er i strid med det som er best for barn. Man får ikke mulighet til å bearbeide det som har skjedd. I tillegg er det å være med på en voldelig demonstrasjon som utvikler seg slik som den på lørdag en påkjenning i seg selv, sier Hjarmann til NRK.

Bekymringssamtaler

Flere av demonstrantene hører inn under Manglerud politistasjon. Stasjonen innkaller 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede. – Det er viktig at vi handler raskt slik at de unge skjønner alvoret i saken og at samtalen gjelder deres fremtid, sier stasjonssjef Gro Smedsrud til NTB.

Ostling er enig i at samtaler er verdifullt, men er opptatt av at det norske samfunnet ikke har et godt nok tilbud til barn og unge som begår kriminalitet. – Ofte er det barn som er kjent i hjelpeapparatet fra tidligere og som ikke har fått den hjelpen de trenger. Barn og unge er ikke en enhetlig gruppe, derfor må man vurdere ulike tiltak for den enkelte.

14.01.2009
14:17
16.12.2013 08:22