JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ashok på flukt

Juristene har enda en gang bestemt å holde asyldøra stengt for tidligere innbygger i Lørenskog, Ashok Jegatiswaran. Ordfører Åge Tovan er bekymret for 16-åringen, som nå er på flukt i India.
12.01.2009
15:32
16.12.2013 08:21

edv@lomedia.no

Ankesaken for å få Ashok tilbake til Norge gikk for Borgarting lagmannsrett i forrige uke. Igjen ble det avslag for tenåringen fra Sri Lanka.

Fra han kom til Norge som enslig midreårig asylsøker i 2002 til politiet uttransporterte ham fire år etter, fikk Ashok tette bånd til Lørenskog kommune, via fosterforeldrene, klassekameratene og fotballaget. Etter utkastelsen har kommunen med innbyggerne i ryggen ført en kamp i rettsapparatet for å få gutten tilbake. Fontene skrev om saken i nummer 6/2008 (se pdf-en, s. 6).

Innvandringspolitikk

– Lagmannsretten, i likhet med tingretten, tar mest hensyn til innvandringspolitiske hensyn. De veier tyngre enn barnekonvensjonen, sier ordfører Åge Tovan, som har engasjert seg på Ashoks side.

Barnekonvensjonen ble del av norsk lov i 2003. Stortinget bestemte den gang at barnekonvensjonen skal veie tyngst i saker der andre lover måtte komme i motstrid.

På tross av dette kan Romerikes Blad sitere fra dommen i lagmannsretten at: «... barnekonvensjonen i seg selv ikke gir rett til opphold i Norge og at norske myndigheter ikke er forpliktet til å legge avgjørende vekt på hensynet til barnets beste.»

– Enda en gang strides juristene om hvor sterkt barnets beste skal telle, beklager Åge Tovan.

– Vi mener det skal, ikke bare kan eller bør telle tyngst. Hva som egentlig menes med formuleringene i barnekonvensjonen er det halmstrået vi holder på nå, for å kunne anke saken videre til Høyesterett.

Det må de bestemme seg for i løpet av januar.

Savner politisk ansvar

Åge Tovan er bekymret over at domstolene synes å ha problemer med å overprøve avgjørelser tatt i ankeinstansen for asylsaker, Utlendingsnemda (UNE).

– Jeg skjønner ikke den norske asylpolitikken. Det er om å gjøre å finne alle muligheter for å stenge folk ute, også barn. Det er rart ikke Stortinget gjør noe for å få avklart dette, men delegerer all styring til UNE. Hva er de så redde for? spør Tovan.

Tvunget på flukt

For snart et år siden avslo Oslo tingrett å annullere utkastelsen. Blant begrunnelsene var at Ashok da befant seg hos besteforeldrene i Sri Lanka og at han dermed hadde de nødvendige omsorgspersoner rundt seg. Det ville også være lettere for ham å komme i kontakt med moren, mente domstolen. Hun forsvant under tsunamien i romjulen 2004.

Srilankiske myndigheter er midt i en militær storoffensiv mot opprørsgeriljaen, Tamiltigrene. Det merker også sivile tamiler. Krigen rykker nærmere, og de utsettes stadig oftere for gatekontroller.

Under rettsaken i forrige uke ble det klart at tamilske Ashok har flyktet sammen med besteforeldrene og oldemoren til India. Her har han ingen klar rettsstatus og nektes blant annet skolegang. Lørenskog kommunes forsøk på å ordne undervisning har ikke ført fram.

12.01.2009
15:32
16.12.2013 08:21