JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Latinsk åpning

Den globaliserte økonomiens skyggesider og sosialarbeideres moralske plikt til å protestere stod på dagsorden da den nittende internasjonale sosialarbeiderkonferansen åpnet i Salvador i Brasil i helgen.
18.08.2008
04:28
16.12.2013 06:19

solfrid.rod@lomedia.no

– Sosialarbeidere over hele verden er tett på de menneskene som kjenner vår tids store globale utfordringer på kroppen hver eneste dag. Vi har derfor et helt spesielt ansvar for å formidle deres virkelighet, sa leder i International Federation of Social Workers (IFSW), David N. Jones, i sin åpning.

Over hele verden møter han sosialarbeidere som forteller at de ikke blir hørt.

– Dette er vår største utfordring: Å snakke om den virkeligheten vi kjenner til politikere på et språk de forstår. Vi trenger selvtillit. Det er noe av det vi skaper her på denne kongressen, sa Jones.

Politisk aktør

Sosialarbeiderrollen er langt mer politisert i Latin-Amerika enn i Norge. Å velge å bli sosialarbeider er et politisk standpunkt. Flere av åpningstalerne understreket nettopp behovet for at sosialarbeidere verden over bidrar til bevisstgjøring, myndiggjøring og frigjøring, blant annet gjennom å styrke sosiale bevegelser og skape allianser mellom verdens undertrykte folk.

Markedets økende makt og privatiseringen av skoler og helsetjenester øker gapet mellom fattig og rik og fører til enda mer sosial urett og diskriminering, påpekte kampklare sosialarbeidere fra flere land.

– Det er vi, sosialarbeidere, som må plukke opp restene. Det vi har til felles er vårt sterke ønske om å bidra til forandring i en verden så delt og så urettferdig, sa Vishantie Sewpaul, president i den sør-afrikanske sosialarbeiderforeningen.

Mye å lære

– Vi har mye å lære av den latinamerikanske sosialarbeideren som politisk aktør. At de to hovedtalerne under åpningen begge snakket om skadevirkningene av den globaliserte, kapitalistiske økonomien, er veldig betegnende for det sterke politiske aspektet ved den latinamerikanske sosialarbeideren. Vi driver jo politiske påvirkningsarbeid i Norge også, men det er noe vi kan bli bedre på, sier FOs andre nestleder Kjetil A. Ostling.

Også FO-leder Randi Reese og tredje nestleder Mimmi Kvisvik har høye forventninger til årets konferanse, som samler 2 600 sosialarbeidere fra mer enn 40 land. De to understreker at konferansen er en viktig møteplass, hvor både teoretiske modeller og mer praksisnære erfaringer utveksles.

– Hele verden er jo her. Og en slik konferanse er viktig for å synliggjøre og tydeliggjøre sosialt arbeids berettigelse, mener Reese.

Internasjonale dilemmaer

Sammen med to av sine nestledere kommer Reese rett fra generalforsamling i arrangørorganisasjonen IFSW, et viktig internasjonalt forum for FO.

– Det er viktig at Norge er til stede, at vi tar ordet, bringer inn våre perspektiver og bruker stemmeretten vår. Og så er det også et sted å bli inspirert, sier Kjetil A. Ostling. Han er særlig opptatt av definisjonen av sosialfaglig arbeid og utviklingen av en internasjonal definisjon av begrepet.

Generalforsamlingen har diskutert etiske dilemmaer og profesjonelle utfordringer, utviklet strategidokumenter og lagt planer for kommende konferanser.

– Jeg er imponert over at et forum som møtes bare annethvert år klarer å holde fokus på innhold og politikk, ikke bare organisatoriske spørsmål. Det har vært veldig spennende dager. Blant annet deltok jeg på en debatt om etikk, og det er jo veldig interessant å høre at de etiske dilemmaene mellom vårt profesjonelle ansvar og de aktuelle rammene vi jobber innenfor er så like på kryss og tvers av landegrensene, sier Mimmi Kvisvik.

18.08.2008
04:28
16.12.2013 06:19