JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvangsgiftes også i Norge

Også i Norge gjennomføres tvangsekteskap for psykisk utviklingshemmede. Forebygging er vanskelig, og problemet er ikke tallfestet.
17.07.2008
11:18
16.12.2013 06:07

mia.paulsen@lomedia.no

Fontene refererte tirsdag fra en diskusjon i Storbritannia om tvangsgifting av psykisk utviklingshemmede. Hensikten er ofte å sørge for omsorg til den psykisk utviklingshemmede. Dette skjer også i Norge. Tahira Iqbal fra Primærmedisinsk Verksted (PMV) i Oslo arbeider for å bistå mennesker i minoritetsmiljøer som trenger hjelp. Hun har hatt tre klienter med psykisk utviklingshemming som er blitt giftet bort av foreldrene. Alle kommer fra land i Asia. PMV arbeider for å hjelpe dem ut av ekteskapet og formidle offentlige tjenester til familien. – Foreldrene vil ha unge jenter gift, og de vil gjerne hjelpe slektninger til Norge. Men hvis jentene ikke får barn, går mannen fra dem. Jentene flytter tilbake til foreldrene, sier hun. Iqbal forteller at foreldrene ofte ikke vil akseptere at barna er funksjonshemmet. Psykiske lidelser og psykisk utviklingshemming er ukjente begreper i mange miljøer. Familier hvor dette forekommer, føler skam. – Noen foreldre sier at barna bare er bortskjemte, og det hender barna blir slått og mishandlet. Men det er spesielle barn med spesielle behov, sier Iqbal.

Akseptere situasjonen

Arbeidet ved PMV går ut på å komme i kontakt med og følge opp grupper som ellers er i lite kontakt med norsk helsevesen. Tahira Iqbal forteller at foreldre som ikke erkjenner at barna har problemer, heller ikke vil ta imot hjelp. Hun ser det som en viktig oppgave å hjelpe foreldrene med å akseptere situasjonen. Iqbal forteller at PMV har anmeldt flere personer til UDI i forbindelse med søknader om familiegjenforening. – Dette er vanskelig når det ikke er stilt diagnose. Enkelte menn blir gift flere ganger, mishandler kvinnen og skiller seg før det er gått tre år. Dermed kan kvinnen miste oppholdstillatelsen. Familien som gifter bort mannen, vil ikke innse at han har problemer. De sier det er kvinnens feil når det ikke går, sier Tahira Iqbal. Hun ønsker seg en tettere kontroll i forbindelse med visumsøknad når ekteskap nummer to blir inngått.

Kjenner et par saker

Leder av Norsk Forbund for psykisk utviklingshemmede (NFU) Helene Holand sier til Fontene at hun kjenner et par saker hvor fylkesmannen ikke har godkjent ekteskap mellom en psykisk utviklingshemmet i Norge og en ektefelle fra hjemlandet. – Det er en kjempeutfordring med mødre som snakker dårlig norsk og som ikke etterspør hjelp, sier hun. Oslo fylkeslag av NFU har forsøkt å få kontakt med minoritetsgrupper, men ikke lyktes. I mange tilfeller blir ikke funksjonshemningen oppdaget, også blant etnisk norske familier. Holand minner også om at det bare er en generasjon siden mange foreldre med psykisk utviklingshemmede barn i Norge skjulte barna for omverdenen. – Mange steder i verden er det fortsatt slik. Man vil gjerne ordne opp selv, sier hun. Holand sier at NFU ikke har noen strategi i forhold til tvangsgifting av psykisk utviklingshemmede, og at det er et spørsmål om foreningens ressurser. – Men jeg tror personalet ved en del helsestasjoner gjør mye når det gjelder å oppdage psykisk utviklingshemming og formidle hjelp til familiene. En del psykisk utviklingshemmede barn fra minoritetsfamilier har gode tilbud, understreker hun.

17.07.2008
11:18
16.12.2013 06:07

Mye lest