Styrker Nav med 40 millioner
Arbeids- og inkluderingsdepartementet styrker Nav med 40 millioner kroner for å få fortgang i saksbehandlingen. Etaten har restanse på 14 000 saker. Og mange misfornøyde brukere.
solfrid.rod@lomedia.no
– Det skal ikke være slik at 14 000 mennesker må vente for lenge på svar fra arbeids- og velferdsetaten. Vi har derfor funnet ekstra midler som vi nå stiller til disposisjon for Arbeids- og velferdsdirektoratet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding.
De 40 millionene skal brukes til overtidsbetaling og nyansettelser. Arbeids- og velferdsdirektoratet må redegjøre for hvordan de vil bruke de tildelte ressursene, og hvilke effekter direktoratet forventer.
Verst i Oslo
Lang saksbehandlingstid og for liten kapasitet på telefonnettverkene forekommer flere steder i landet, og mange enkeltpersoner klager over å bli møtt nedlatende. Aller verst er forholdene Oslo, i følge Navs egne brukerundersøkelser.
I hovedstaden oppgir seks av ti brukere at de er misfornøyd med ventetiden på telefonen. Over halvparten opplever for lang ventetid for å få kontakt med rett person ved Nav-kontoret, og fire av ti er ikke trygge på at Nav ivaretar deres rettigheter. Like mange må stadig forholde seg til nye saksbehandlere. Enda flere svarer at de ikke får den informasjonen de har behov for. Tre av ti opplever å ikke bli møtt med respekt når de henvender seg til Nav.
Intern holdningskampanje
– Det gjør sterkt inntrykk når så mange av brukerne våre gir negative tilbakemeldinger. Noe av det viktigste vi tar tak i nå er at brukerne skal få utbetalingen sine i tide og at saksbehandlingen ikke skal ta for lang tid, sa Nav-direktør Tor Saglie til Aften i forrige uke, etter at 150 mennesker hadde skrevet om sine dårlige erfaringer med Nav på avisens debattsider på nettet.
Saglie sier at det nå skal gjennomføres en holdningskampanje internt, og at det vil bli vurdert å tilføre ekstra ressurser til hovedstadens Nav-kontorer, hvor bemanningen har vært lavere enn ellers i landet sett i forhold til saksmengden.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox