JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja tross tapte krav

Pengene flyter i tariffoppgjøret. Tross tapte hovedsaker, har FO-medlemmene vedtatt kommuneoppgjøret.
18.06.2008
15:58
16.12.2013 05:47

Både hovedoppgjøret i Oslo og resten av kommunene (KS-området) er vedtatt av medlemmene i en uravstemning. Rundt en tredjedel av de stemmeberettigede medlemmene i begge områdene deltok i avstemningen. Ganske nøyaktig tre fjerdedeler av stemmene i begge områdene er ja-stemmer.

Dermed har 25 prosent av medlemmene godkjent tariffoppgjøret på vegne av medlemsmassen i KS-kommunene Oslo kommune.

Ja-et kommer til tross for at FO ikke fikk gjennom hovedkravene sine i hovedoppgjøret: 16 års lønnsstige, lønnsutjevning med lærerne, dekking av etterslepet til privat sektor og fast uttelling for videreutdanning.

– Det er alltid vanskelig å være misfornøyd i et oppgjør med så mye penger, sier landsstyrerepresentant Geir Johannesen i FO Hordaland.

– Det er ikke til å underslå at det er viktig for folk å få mer penger i pungen.

Johannesen kan ikke se at LO Kommune lyktes i å ta igjen etterslepet til privat sektor, med de til dels store lokale oppjusteringene som nå kommer i NHO-området. Når det gjelder å ta igjen lærerne, ser det ut til at de andre høgskolegruppene bare har lyktes marginalt.

Urettferdig for høgkoleguppene

– Problematisk for oss er det at Fagforbundet fikk gjennom kravet sitt om 300.000 i minstelønn for dem med 20 års ansiennitet, samtidig som vi høgskolegruppene ikke fikk gjennom kravet om 16 års lønnsstige, sier Johannesen.

Takket være UNIO-streiken har dessuten lærerne fått lovnader fra den kommunale arbeidsgiverforeningen KS om fortsatt god lønnsutvikling i kommende oppgjør. FO-leder Randi Reese gikk derfor ut i Dagens Næringsliv og kritiserte lærerstreiken for å være usolidarisk.

Siden så få deltok i avstemningen, måtte LO-sekretariatet godkjenne anbefalingen fra FOs arbeidsutvalg. Geir Johannesen mener diskusjonen som Reeses utspill avstedkom under landsstyremøtet tok tid og oppmerksomhet vekk fra debatten rundt det anbefalte forhandlingsresultatet.

– Det er så klart problematisk at bare en tredjedel av de stemmeberettigede medlemmene brukte stemmeretten under uravstemningen, sier han.

– Vi fra Hordaland har påpekt det vi ser som svakheter i oppgjøret. Men jeg er selvfølgelig glad for at FOs medlemmer er fornøyd med det arbeidet som er gjort.

Les om uttelling for ansatte i: Oslo kommune og øvrige kommuner (KS)

Se også anbefalt resultat i: Staten og Spekter/helseforetakene

18.06.2008
15:58
16.12.2013 05:47