JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernpedagog årets forbilde

Barnevernpedagog Farooq Farooqi fikk i går prisen som årets forbilde. Juryen skriver at han er en brobygger mellom generasjoner og en god rollemodell for ungdommene.
18.06.2008
11:36
16.12.2013 05:47

«Hans innsats har bidratt til å bringe ungdom sammen på tvers av nasjonaliteter. Hans arbeid og tålmodighet har inspirert mange ungdommer til å ta ansvar for sin egen situasjon. Dette er et viktig ledd i integrering i et langtidsperspektiv», heter det i juryens begrunnelse. Prisen deles ut av Barne- og likestillingsdepartementet.

– Dette er en pris også til ungdommene i X-Ray Ungdomskulturhus, og vi er veldig glade for den, understreker Farooqi. Han har i mange år vært koordinator for X-Ray, som er et selvstyrt ungdomskulturhus i Oslo og trekker til seg ungdommer med stor bredde i etnisk bakgrunn.

Demokratiutvikling

Juryen mener at Farooqi gjennom sin organisering av arbeidet har bidratt til demokratiutvikling blant ungdommer. – Huset er utviklet i samarbeid med ungdommene. Vi ble enige om at huset skulle være styrt av ungdommene selv. Det betyr at jeg stoler på dem, understreker Farooqi.

– Uansett hva slags fortid folk har, er det viktig at vi begynner på nytt og viser tillit. Du må stole på dem. Det har gått kjempebra, sier han. Huset har på grunnlag av demokratiske prosesser kjøpt inn utstyr for millioner av kroner. Representanter for ungdommene selv har nøkkel til huset og dermed ansvar for utstyret. Farooqi kan ikke få fullrost ungdommene ved X-Ray, som blant annet har gjort seg gjeldende i store dansekonkurranser. – Vi får besøk både fra utlandet og hele Norge. De spør hvordan vi har klart å få det til, sier Farooqi.

Siden 70-tallet

Farooqi har jobbet med ungdom siden han ble klubbarbeider i Hamna fritidsklubb for pakistansk ungdom på slutten av 70-tallet, hvor han blant annet lærte å spille bordtennis. Han har siden lært mange ungdommer å spille bordtennis. Han kom til Norge fra Pakistan som 19-åring i 1977, og ble ferdig barnevernpedagog i 1988. Mange innvandrerfamilier har brukt Farooqi som rådgiver, og han jobber frivillig for Islamic Cultural Centre med å gi råd til familier som trenger hjelp til å orientere seg om det offentlige hjelpeapparatet.

Bruke tid

Etter lang erfaring med egne og andres barn trekker Farooqi fram følgende råd til foreldre og fagfolk: – Det er viktig å følge barna godt opp og bruke tid på dem. Vi må høre på dem, ta dem med på råd og ikke bare bestemme over dem. Ungdom har viktig kunnskap, og er gode å ha med på laget, sier han.

18.06.2008
11:36
16.12.2013 05:47