JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ex-nestleder utmeldt av FO

FOs tidligere nestleder Bård Hogstad har meldt seg ut av FO på grunn av forbundslederens utspill mot streikende lærere og sykepleiere. I likhet med tidligere nestleder Erling Segelstad er han sterkt kritisk til Randi Reeses uttalelser.
28.05.2008
15:45
16.12.2013 05:27

mia.paulsen@lomedia.no

– Å bruke en streikesituasjon for å fronte egne politiske synspunkter som av arbeidsgiver og media brukes til å ødelegge en lovlig arbeidskonflikt er mer enn jeg vil akseptere fra mitt forbund, skriver Hogstad i sitt utmeldingsbrev til forbundet.

Umiddelbart

Hogstad reagerte umiddelbart på Randi Reeses utsagn i aviser og TV, om at streiken til lærerne og sykepleierne var usolidarisk, med en frustrert epost til forbundslederen. – Tidligere har både akademikere, sykepleiere og andre grupper gått ut i konflikt mot de interesser FO har hatt. Debatten i forkant og i forhandlinger/mekling har ofte vært hard, men når konflikten er et faktum har man to valg: Enten støtter man aktivt konflikten, eller man avstår fra kommentarer! skriver han blant annet der. Han minner også om at konflikten rammer de to LO-forbund som ikke kunne akseptere skissen på KS-området, nemlig Skolenes Landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon, hvor han nå arbeider som forbundssekretær. Han synes at FO-lederens utspill er pinlig.

Erling Segelstad var nestleder i FO under forbundsleder Oddrun Remvik, og har gått ut med kritikk i flere fora. Han er nå fylkesleder i FO Hedmark, som har sendt støtteerklæring til de streikende sykepleiere og lærere i Hedmark. (Se egen artikkel om reaksjoner i FOs distriktsapparat.)

Ryggmargsrefleks

Hogstad mottok i går et brev fra Randi Reese som forklarte hennes standpunkt. Der skriver Randi Reese blant annet at oppgjøret i KS, Staten og Oslo kommune i år angir en riktig retning, fordi rammene er høyere enn i privat sektor. Samtidig peker hun på en lønnsforskjell på 40 000 kroner for utdanningsgrupper med 16 års ansiennitet og like lang utdanning. Hun mener at FO har fått fram disse perspektivene i den pågående debatten, og understreker at FO har ”i denne sammenhengen aldri hevdet at streik som lønnspolitisk virkemiddel ikke er et legitimt virkemiddel.” – Hun er ikke i nærheten av selvkritikk, sier Hogstad om dette brevet.

Hogstad nevner flere eksempler på situasjoner hvor FO tidligere har vært uenig i et streikegrunnlag uten å gå ut mens streiken pågikk. – I 2001 hadde sykepleierne en tariffstridig og ulovlig streik som vi mente var både usosial og usolidarisk, men vi sa ikke noe offentlig om det mens streiken varte på tross av at streiken var ulovlig. Det bør være en ryggmargsrefleks for enhver tillitsvalgt i en slik situasjon å avstå fra å si noe, understreker han.

Dråpen Forbundslederens kommentarer var dråpen som fikk begeret til å renne over for Hogstad. Han sier at han i lengre tid har vært uenig med FOs strategi i tariffspørsmål, og mener FO legger for stor vekt på de medlemmene som har lengst utdanning, det vil si Mastergrad og tilsvarende. – For to år siden stilte FO krav ved tariffoppgjøret i staten om en lokal pott, noe som var helt nytt for FO og som jeg ikke har sans for, sier han. Å akseptere lokale potter er en ting, men det er noe annet å gå aktivt ut og kreve dem, mener Hogstad.

– I dette oppgjøret har FO vært oppgitte over at fagarbeidere med 20 års ansiennitet har hatt et par tusenlapper mer enn nyutdannede barnevernpedagoger, sosionomer og vernelpeiere. Denne typen argumentasjon kan jeg ikke stille meg bak, og jeg mener den er i strid med FOs solidariske valg om å være med i LO, sier Bård Hogstad.

Hogstad skriver også at det er sårt å måtte erkjenne at FO ikke lenger kan være hans forbund. Han har vært aktiv siden han ble studentmedlem av Norsk Barnevernpedagogforbund for over tjue år siden, og ble valgt inn i arbeidsutvalget for FO sentralt i 2002. Han valgte å trekke seg derfra etter kort tid på grunn av sykdom. Hogstad er gruppeleder for SV i kommunestyret i Ski og er dermed partikamerat med Randi Reese.

Vi har ikke lykkes i å komme i kontakt med Randi Reese for en kommentar til utmeldelsen og reaksjonene fra de tidligere FO-nestlederne.

28.05.2008
15:45
16.12.2013 05:27