Unge ofre for feilslått politikk
Den politiske vridningen mot kortere institusjonsopphold gjør vondt verre for unge med rusproblemer. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe, må ungdommene plasseres langt tidligere i ruskarrieren, viser en ny undersøkelse.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Stadig flere av dem som bor på barneverninstitusjoner har omfattende rusproblemer. Og jo tyngre rusproblematikk, jo vanskeligere er det for hjelpeapparatet å bistå med overgangen fra barnevern til egen bolig. Dette kommer fram i undersøkelsen «Den sårbare overgangen – om å flytte fra barneverninstitusjon til egen bolig», utført av Kirkens Sosialtjeneste.
Problemene vokser
Politikernes satsning på kortere institusjonsopphold og mer tiltak i nærmiljøet fører til at ungdommene plasseres på institusjon seinere nå enn før. Mens diverse tiltak i nærmiljøet prøves ut, rekker rusproblemene å bli tyngre og dermed enda vanskeligere å behandle.
Et lengre institusjonsopphold med relasjonsbygging som bærende element i behandlingen er avgjørende for å klare overgangen fra barneverninstitusjon til egen bolig. Det mener både fagfolk og de unge selv. Slik det er nå, preges deres hverdag av det motsatte: Korte og avbrutte behandlingsopphold.
Må komme tidligere
Hjelpeapparatet opplever maktesløshet og mangler virkemidler og rutiner for å håndtere denne gruppa. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe unge rusmisbrukere, må de plasseres på et langt tidligere tidspunkt i ruskarrieren, heter det i rapporten. Den er ført i pennen av Monika Alvestad Reime.
Hun er sosionom, har mastergrad i administrasjons- og organisasjonsvitenskap og har mange års erfaring som miljøterapeut ved Styve Gard kollektivet.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin