JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge ofre for feilslått politikk

Den politiske vridningen mot kortere institusjonsopphold gjør vondt verre for unge med rusproblemer. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe, må ungdommene plasseres langt tidligere i ruskarrieren, viser en ny undersøkelse.
07.05.2008
11:12
16.12.2013 05:08

solfrid.rod@lomedia.no

Stadig flere av dem som bor på barneverninstitusjoner har omfattende rusproblemer. Og jo tyngre rusproblematikk, jo vanskeligere er det for hjelpeapparatet å bistå med overgangen fra barnevern til egen bolig. Dette kommer fram i undersøkelsen «Den sårbare overgangen – om å flytte fra barneverninstitusjon til egen bolig», utført av Kirkens Sosialtjeneste.

Problemene vokser

Politikernes satsning på kortere institusjonsopphold og mer tiltak i nærmiljøet fører til at ungdommene plasseres på institusjon seinere nå enn før. Mens diverse tiltak i nærmiljøet prøves ut, rekker rusproblemene å bli tyngre og dermed enda vanskeligere å behandle.

Et lengre institusjonsopphold med relasjonsbygging som bærende element i behandlingen er avgjørende for å klare overgangen fra barneverninstitusjon til egen bolig. Det mener både fagfolk og de unge selv. Slik det er nå, preges deres hverdag av det motsatte: Korte og avbrutte behandlingsopphold.

Må komme tidligere

Hjelpeapparatet opplever maktesløshet og mangler virkemidler og rutiner for å håndtere denne gruppa. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe unge rusmisbrukere, må de plasseres på et langt tidligere tidspunkt i ruskarrieren, heter det i rapporten. Den er ført i pennen av Monika Alvestad Reime.

Hun er sosionom, har mastergrad i administrasjons- og organisasjonsvitenskap og har mange års erfaring som miljøterapeut ved Styve Gard kollektivet.

07.05.2008
11:12
16.12.2013 05:08