Unge ofre for feilslått politikk
Den politiske vridningen mot kortere institusjonsopphold gjør vondt verre for unge med rusproblemer. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe, må ungdommene plasseres langt tidligere i ruskarrieren, viser en ny undersøkelse.
solfrid.rod@lomedia.no
Stadig flere av dem som bor på barneverninstitusjoner har omfattende rusproblemer. Og jo tyngre rusproblematikk, jo vanskeligere er det for hjelpeapparatet å bistå med overgangen fra barnevern til egen bolig. Dette kommer fram i undersøkelsen «Den sårbare overgangen – om å flytte fra barneverninstitusjon til egen bolig», utført av Kirkens Sosialtjeneste.
Problemene vokser
Politikernes satsning på kortere institusjonsopphold og mer tiltak i nærmiljøet fører til at ungdommene plasseres på institusjon seinere nå enn før. Mens diverse tiltak i nærmiljøet prøves ut, rekker rusproblemene å bli tyngre og dermed enda vanskeligere å behandle.
Et lengre institusjonsopphold med relasjonsbygging som bærende element i behandlingen er avgjørende for å klare overgangen fra barneverninstitusjon til egen bolig. Det mener både fagfolk og de unge selv. Slik det er nå, preges deres hverdag av det motsatte: Korte og avbrutte behandlingsopphold.
Må komme tidligere
Hjelpeapparatet opplever maktesløshet og mangler virkemidler og rutiner for å håndtere denne gruppa. Skal barneverninstitusjonene ha reell mulighet til å hjelpe unge rusmisbrukere, må de plasseres på et langt tidligere tidspunkt i ruskarrieren, heter det i rapporten. Den er ført i pennen av Monika Alvestad Reime.
Hun er sosionom, har mastergrad i administrasjons- og organisasjonsvitenskap og har mange års erfaring som miljøterapeut ved Styve Gard kollektivet.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat