JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke glem kvaliteten

Barneverninstitusjoner sliter med å gi et godt nok tilbud, og det går særlig utover de ideelle organisasjonene. De kommersielle tilbyderne styrkes.
24.10.2013
12:27
13.12.2013 20:51

mia.paulsen@lomedia.no

– Det er et tankekors når de ideelle må legge ned og de store kommersielle aktørene er de som driver videre, sier Gunnar Toresen, som representerer landets barnevernledere.

Han leder NOBO, som organiserer barnevernledere over hele landet, og er barnevernsjef i Stavanger.

– Kvaliteten er helt avgjørende for barna. Derfor må kvalitet være det viktigste, sammen med prisen, sier han.

Barn med andre problemer

– Myndighetene bygger ned institusjonene og plasserer stadig flere barn i fosterhjem. Derfor er det en helt annen gruppe, med andre problemer, som nå blir plassert i institusjon. Det er viktig å vurdere hvem som skal plasseres under samme tak. De ansatte trenger en helt annen kompetanse for å møte dem. Vi trenger en omstilling av tiltaksapparatet, sier Toresen.

Gunnar Toresen kjenner flere institusjoner som har gjort godt arbeid for barn som trengte omsorg, men hvor institusjonene etter hvert har fått problemer med driften. Ett eksempel er institusjonen Dreieskjevå i Rogaland. De forsøkte å omstille driften for å hjelpe barn med atferdsproblemer, men endte med å bli nedlagt.

Hardt vær

I september kom det meldinger om at Stavanger Barnevernsenter og Tryggheim barne- og ungdomshjem, begge i Rogaland, var i hardt vær og fikk klager. Og ved Mjøsvoll skal de stenge akuttavdelingen på grunn av uforsvarlig drift.

Barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger sier at Tryggheim har hatt tilfeller av rus, rømning og utagerende oppførsel, og har vist tilfeller av manglende kontroll.

– Men vi har et veldig bra samarbeid med Tryggheim nå, sier han.

Tryggheim i dialog

Det er Frelsesarmeen som driver Tryggheim. Virksomhetsleder Anne Hernæs Hjelle i Frelsesarmeen bekrefter at det har kommet en henvendelse fra fylkesmannen i 2013 på grunnlag av en bekymringsmelding fra politiet. Den gjaldt en rømming fra institusjonen.

Hun bekrefter også at det var en avviksmelding i 2011. Den er løst nå.

Hjelle føyer til at Frelsesarmeen har god dialog med sine samarbeidspartnere.

«Krevende gruppe»

– Dette er en krevende gruppe. Fosterhjemsplassering er målet når barn og unge skal plasseres, men for noen er et institusjonsopphold det beste.

Hjelle sier at Frelsesarmeen kontinuerlig jobber med å ivareta barn og unge på en best mulig måte.

– Tryggheim har i dag en god og forsvarlig drift, og dyktig personale, understreker hun.

Bufetat beholder egne plasser

Dreiningen over på fosterhjem har ført til ført til at Bufetat har forsøkt å redusere kjøp fra private og ideelle institusjoner, og rammevilkårene for disse institusjonene er endret, mens Bufetats egne plasser i større grad er beholdt, ifølge NOBO-leder Toresen. Det er særlig de ideelle som har blitt rammet av denne politikken.

– Det er ikke sikkert Bufetats institusjoner er de best egnede, eller at Bufetat er de som skal drive institusjonene, sier han. Han presiserer at han ikke mener noen skal berike seg på å drive barneverninstitusjoner. Men han mener kvaliteten på institusjoner som drives av ideelle ofte har vært høy.

Advarer mot rasering

NOBO-leder Toresen advarer mot korte planhorisonter i barnevernet, slik det har vært de siste åra.

– Det har vært svært mange endringer de siste åra. Du kan rasere et godt fagmiljø på et øyeblikk. Men det tar år å bygge det opp igjen. Vi må ha langsiktig satsing, med forutsigbare rammebetingelser. Og det må bli mer status å jobbe i barneverninstitusjoner.

24.10.2013
12:27
13.12.2013 20:51