Må toppe 5,6
Mens oppgjøret i privat sektor betegnes som historisk for lavlønnsgruppene, føler FO-leder Randi Reese seg trygg på at oppgjøret i offentlig sektor også vil gi uttelling for utdanning og kompetanse.
Reese mener det er naturlig at LO har en tydelig lavlønnsprofil i privat sektor, hvor mange av medlemmene har lav utdanning. I offentlig sektor har LOs medlemsmasse mye større innslag av langtidsutdannede, og Reese slår fast at kravet om reell uttelling for kompetanse er godt forankret både i LO Stat og LO Kommune i årets oppgjør.
Vil ta igjen forspranget
KS fastslår i dag i en pressemelding at oppgjøret i privat sektor og en lønnsramme på 5,6 prosent i hvert fall ikke gjør utfordringene i kommunesektoren mindre. Dersom ansatte i offentlig sektor skal ta igjen noe av privat sektors lønnsforsprang, er det nødvendig å sprenge rammen på 5,6, mener Reese. Hun oppfatter gårsdagens løsning i LO-NHO-oppgjøret som et godt utgangspunkt.
I morgen tidlig overrekker LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne sine krav til Statens forhandlingsdelegasjon, ledet av personaldirektør Siri Røine.
Parallelle forhandlinger
I Staten har FO først og fremst medlemmer i barne-, ungdoms- og familievernet, kriminalomsorgen, høyskoler og universiteter og Nav-kontorene, i alt ca 1.800 medlemmer.
Mandag er det kravoverlevering på KS- og Spekterområdet. KS omfatter kommuneansatte utenfor Oslo. Her har FO ca 9.600 medlemmer som i hovedsak arbeider innenfor tjenester for utviklingshemmede, i kommunalt barnevern og i sosialtjenesten. Spekter Helse omfatter ansatte i helseforetakene. Her har FO ca 2.500 medlemmer.
Tre dager seinere starter forhandlingene i Oslo kommune, som er eget tariffområde. FO har ca 1350 medlemmer på dette området.
Siste nytt
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
Linn Løvlie Slette er ny redaktør for tidsskriftet Vernepleier. Hun er rådgiver i Stiftelsen SOR, men for tiden i mammapermisjon.
Hanna Skotheim
Ny redaktør for tidsskriftet Vernepleier: – Jeg håper å få unge vernepleiere til å skrive
Mye lest
– De som står i førstelinja har vært gode til å nyansere bildet og få fram de dilemmaene barnevernet står overfor, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir.
Frode Hansen/VG
Tilliten til barnevernet øker: – De ansatte skal vite at befolkningen heier på dem, sier Bufdir-direktøren
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO