JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må vente lenger på fosterhjem

Barn skal ikke bo på institusjon, mener regjeringen. Men staten klarer ikke å skaffe nok fosterfamilier. Kjetil A. Ostling, FOs 2. nestleder, frykter at tilbudet styres av politikk, ikke av barnas behov.
27.03.2008
15:33
16.12.2013 04:26

Ventetiden for barn som skal i fosterhjem har økt kraftig. I fjor var nesten alle barn plassert i fosterhjem i løpet av seks uker etter at vedtak var fattet. I år må nærmere åtte av ti vente i seks uker eller mer. Nesten halvparten av barna venter i tre måneder, skriver Aftenposten.

Arrogant

Norge ligger på topp i Norden i bruk av fosterhjem for barn som ikke kan bo hjemme, helt i tråd med regjeringens politikk. Men staten klarer ikke å rekruttere nok fosterforeldre. FOs 2. nestleder, Kjetil A. Ostling, mener det er arrogant av regjeringen å indikere at barn som bor på institusjon er feilplassert.

– Med unntak av dem som bor på institusjon i påvente av fosterhjem, bor barn på institusjon fordi det er vurdert å være det beste tilbudet. Noen barn kan hjelpes med tiltak i det hjemmet de befinner seg i. Noen bør plasseres i fosterhjem. For andre er en institusjonsplass det beste tilbudet. Denne graderingen må gjøres av fagfolk som står barnet nær. Jeg er veldig skeptisk til at dette skal styres ovenfra ut fra politisk ideologi, fastslår Ostling.

Mangler 800 stillinger

Det er ikke bare rekrutteringen som er problematisk, men også det å holde familiene sammen. Lederen av Stortingets barne- og familiekomité, May-Helen Molvær Grimstad, sier til Aftenposten at familiene i dag får for dårlig faglig oppfølging. I følge Kjetil A. Ostling er det mange grunner til at fosterhjem sprekker. Manglende oppfølging er en av dem.

– Det foregår mye bra oppfølging av fosterfamilier, men hvis det er en familie som ikke følges opp, så er det absolutt en for mye. Det er en tragedie for barnet, som allerede har oppbrudd bak seg, sier Ostling.

Han påpeker at dette i stor grad handler om ressurser. De siste 15 årene har det blitt et økende misforhold mellom antall saker og antall ansatte. FO anslår at det som en begynnelse trengs 800 nye sosialfaglige stillinger i barnevernet for å sikre et godt utbygd, differensiert tjenestetilbud.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

27.03.2008
15:33
16.12.2013 04:26