JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av fem 15-åringer utsatt for vold

22 prosent av 15-16-åringene i Norge er utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep i løpet av et år. En ny rapport påpeker sammenheng mellom vold og sosiale forhold.
11.01.2008
17:11
16.12.2013 03:34

En av fire unge gutter har opplevd vold fra andre ungdommer, mens jenter er mer utsatt for vold fra voksne og seksuelle overgrep. Mange av dem rapporterer om flere episoder. Dette er blant funnene i en ny rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress.

Forhold i hjemmet

24 prosent av guttene og 12 prosent av jentene svarer at de i løpet av det siste året har vært utsatt for vold fra andre ungdommer. Tre prosent av guttene og fem prosent av jentene svarer at de har opplevd vold utøvet av voksne. Også når det gjelder seksuelle overgrep er jentene mest utsatt. Forskerne har funnet en klar sammenheng mellom utsatthet for vold og forhold i hjemmet. Ungdommer som har foreldre med innvandrerbakgrunn, fosterforeldre, enslig forsørger, foreldre som er arbeidsledige, trygdede eller mottar sosialhjelp er mer utsatt for vold enn ungdom flest.

Bør inn i nasjonal helseovervåking

Unge mennesker med nedsatt funksjonsevne og ulike fysiske og psykiske helseplager rapporterer oftere enn andre om voldsepisoder. Sammenhengen mellom vold og sosiale forhold er sterkest for den volden som utøves av voksne og mindre tydelig når det gjelder vold fra andre ungdommer. Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress konkluderer med at det er behov for mer kunnskap om voldsutøvere, konsekvenser for dem som rammes og mulighetene for forebygging. Forskerne anbefaler at spørsmål om vold inngår i en nasjonal, regelmessig helseovervåking.

11.01.2008
17:11
16.12.2013 03:34