JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheimsmodellen avvikles

Etter fire år stoppes barnevernforsøket i Trondheim. Bufetat skal nå overta andrelinjetjenesten, som i resten av landet.
03.01.2008
16:17
16.12.2013 03:29

Trondheim kommune har de siste fire årene drevet både første- og andrelinjetjenesten i det lokale barnevernet. Kommunen har søkt om å få forlenget forsøksordningen med to år. Barne- og likestillingsdepartementet sier nei.

Barnevernforsøket ble skipet samtidig med Bufetat 1. januar 2004 under daværende kommunalminister Erna Solberg (H). En av målsetningene var å undersøke forutsetningene for en egen organisering av barnevernet for de største byene.

– Det er tydelig at den nåværende regjeringen ikke ønsker at storbyene skal få utvidet ansvar for barnevernet, sier kommunaldirektør for oppvekst i Trondheim kommune, Jorid Midtlyng.

– Både staten og vi vet at mye har vært vellykket i prosjektet. Men staten frykter at en videreføring ville medføre en utarming av det statlige barnevernet. Staten er klar over at andre storbyer har ønsket seg en modell lik den vi har hatt.

– Faglig nybrottsarbeid

Bystyret i Trondheim gikk i 1998 inn for at byen skulle overta alle leddene i barnevernet. Kommunaldirektøren synes det er synd at byen ikke får to år til på seg til å befeste det hun omtaler som faglig nybrottsarbeid.

– Nå må vi bare ta til etterretning at de politiske føringene sentralt er endret og bruke alle kreftene våre på å overføre ansvar og positive erfaringer til Bufetat. Det viktige under overføringen er at verken barn, personale eller faglig utvikling blir skadelidende, sier Midtlyng.

Likhet

Sintef evaluerte barnevernforsøket i Trondheim i 2006. Rapporten konkluderte med at erfaringene med en sammenhengende kommunal tiltakskjede er så positive at den kan anbefales som en permanent løsning på organisering av barnevernet i Trondheim.

Regjeringen har likevel besluttet å avvikle forsøksordningen som ledd i arbeidet med å jevne ut barneverntilbudet over hele landet.

– De ønsker tydeligvis større likhet i løsningene innen tiltaksapparatet, sier Midtlyng.

Bufetat tar over barneverntiltakene i Trondheim tidligst 30. juni.

Se Sintefs evaluering av barnevernforsøket

03.01.2008
16:17
16.12.2013 03:29