JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparekniv i Hobøl

– Perioden har ikke vært så god ut fra FO-synspunkt. Jeg overtok en kommune som hadde 6,5 millioner kroner i underskudd, sier Ap-ordfører Åse Hammerhei i Hobøl kommune. I dag satser hun på gjenvalg.
10.09.2007
12:14
16.12.2013 02:11

Kommunen har 4 500 innbyggere og ligger i Østfold på grensen til Akershus. Sosionomen har vært opptatt av å få økonomien på fote etter at hun overtok som ordfører for åtte år siden. Inntil da hadde Senterpartiet hatt makten, sammen med de borgerlige partiene, de siste 30 årene. – Kommunen gikk med et kraftig underskudd og hadde brukt opp driftsreservene. Hobøl er en av landets fattige kommuner, og får nærmere syv millioner mindre i overføringer enn landsgjennomsnittet, beklager Hammerhei.

Nennsom kniping

Som ordfører har Hammerhei forsøkt å verne om ”hendene” som utfører omsorgen; skole, pleie- og omsorg og barnevernet, og har kuttet mest på administrasjon og ledelsen i kommunen. – Men vi har måttet knipe litt over alt. Etter å ha foretatt et dypdykk bak tallene, har vi sett at arbeidet vi gjør i barnevernet er forholdsvis kostbart, og at vi bruker for lite på forebygging. Dette skal vi snu i neste periode, forebygging er god økonomi, sier ordføreren. Kulturen har vært fritatt for kutt i Hobøl. – Vi har brukt under landsgjennomsnittet på kultur, kulturlivet vårt trenger pengene de får, sier hun.

Vekst

Innsparinger til tross, Hammerhei mener at hun har bidratt til vekst i kommunen. – Arbeiderpartiet er et vekstparti. Vi står for en skape- og foredele politikk. Hobøl har stor boligbygging de siste årene og vi ønsker å tiltrekke oss næringslivet. Vi er i forhandlinger med en større internasjonal virksomhet for at de skal etablere seg her i kommunen, sier Hammerhei. I fjor innførte kommunen boligskatt. – Målet er å bli kvitt den siste resten av underskuddet og komme skikkelig på fote økonomisk, sier ordføreren.

10.09.2007
12:14
16.12.2013 02:11