JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye overgrep i barneverninstitusjoner

Fortsatt skjer det overgrep mot barn i barneverninstitusjoner. Det kommer fram i en brukerundersøkelse utført av forskere fra Nova og Fafo.
08.06.2006
15:12
15.12.2013 23:07

436 ungdommer i institusjoner er intervjuet. Hele 9,4 prosent oppgir at de er mobbet av voksne i institusjonen, 7,5 prosent oppgir at de er slått og eller sparket og 2,8 prosent (12 barn) oppgir at de har vært utsatt for seksuelle overgrep. Forsker Heidi Gautun understreker at de fleste barna har det ganske bra på institusjonen. Åtte av ti vet hvorfor de er plassert i institusjonen, mange oppgir at de har en eller flere voksne som de stoler på, og at de føler seg trygge i institusjonen. Men så mange som en tredjedel føler seg ikke trygge i institusjonen.70 prosent av de spurte ungdommene kjente til at det hadde vært tilsynsbesøk i institusjonen. 45 prosent visste hvordan de skulle kontakte tilsynet, om det skulle bli nødvendig.Det er behovet for å vite mer om hvordan det oppleves å bo i institusjon som gjorde at Barne- og Familiedepartementet i sin tid bestilte denne undersøkelsen.

Skal ikke forekomme

Ekspedisjonssjef Haktor Helland i Barne- og Likestillingsdepartementet sa under presentasjonen av undersøkelsen at departementet raskt fikk opplysningene om overgrep fra forskerne. – Vi vet ikke hvordan de ulike begrepene er definert av de enkelte, hva som er mobbing, hva som er slag og spark, og hva som er seksuelle overgrep. Uansett er det viktig å ta dette på alvor hvis barna opplever det som overgrep, sa Helland.Departementet har fått vite hvilke institusjoner det dreier seg om. – Fylkesmennene har foretatt et tilsyn på alle institusjonene. Her ble det funnet et tilfelle av seksuell trakassering i en av institusjonene. Personen som sto for trakasseringen ble øyeblikkelig suspendert, og jobber ikke lenger i institusjonen, sa Helland.

Kurs og informasjon

Departementet vil arrangere kurs for Fylkesmennene i det å snakke med barn om ømtålige tema. Det vil bli gjort for å bedre kvaliteten på tilsynet. Helland understreket også viktigheten av å organisere institusjonene slik at det ikke blir så lett å begå overgrep.Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har laget en brosjyre for unge om det å bo i institusjon, hva slags rettigheter de har, og hvordan de kan kontakte tilsynet.

Vil ha små institusjoner

Anders Mathiesen fra Landsforeningen for barnevernsbarn understreket sterkt at institusjon er det eneste alternativ for en del barn, derfor må de være trygge. Han var kritisk til at departementet ikke har spurt Landsforeningen om råd i forbindelse med opprettelse av de nye regioninstitusjonene.– Jeg har noen råd i den forbindelse: Vær forsiktig med å samle for mange barn under et tak, og vær forsiktig med å samle for mange voksne under samme tak. Det er også viktig å huske på at det er svært tøft å tørre å fortelle en tilsynsfører om overgrep, sa Mathiesen.

08.06.2006
15:12
15.12.2013 23:07