Tar ansvar for sine
Lørenskog kommune fikk i sin tid kritikk for å la rusmisbrukerne fra kommunen gå til grunne på Oslos hospitser. Nå gir kommunen omfattende hjelp slik at rusmisbrukerne kan bo i egen kommune.
Saken oppsummert
Det siste tiltaket er et splitter nytt bosenter, Vallerud Bosenter med åtte leiligheter. Her får beboerne tilbud om botrening i opp til ett år, med mulighet for forlengelse. Målet er å følge dem over i egen bolig. Boligtiltaket fortsetter å følge dem opp etter at de flytter fra Vallerud så lenge det er behov for assistanse. Botreningen fortsetter i den kommunale boligen, og etter hvert får de anledning til å kjøpe den. Når nestemann skal ha leilighet, kjøper kommunen en annen leilighet og leier ut, slik at folk ikke skal behøve å flytte for å frigjøre en leilighet. Det er Utekontakten i Lørenskog som har ansvaret for det boligsosiale arbeidet med rusmisbrukerne i kommunen. – En del av klientene har psykiske lidelser og behov for mer hjelp på lengre sikt. Vi er nå begynt å jobbe med planlegging på det området, sier ruskonsulent og sosionom Unni Hansen-Dahl.
Maks tre på hospits
– Nå brukes hospitsene i Oslo sjeldent, og vi har satt som mål at det kan være maksimum tre på hospits i Oslo til enhver tid, sier hun. Til sammenligning har Lørenskog hele 32 metadonbrukere, noe som forteller om et stort behov for hjelp. Hospits i Oslo er nødløsningen når noen plutselig står der, for eksempel etter å ha sonet ferdig en dom. Og Lørenskog bruker bare godkjente hospitser. Det hele startet med ”hospitsprosjektet”, hvor miljøarbeidere fra Lørenskog oppsporet ”sine” rusmisbrukere på hospitsene i Oslo og tok dem med til middag hos Utekontakten i Lørenskog hver torsdag. Det skapte den nødvendige kontakten, og nå er ringen sluttet. De som trenger hjelp til å bo, kan komme hjem.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin